26.04.2020, 13:00

Diéta pri ochoreniach pečene. Odporúčaný príjem 7 100 kJ (1 700 kcal)

Tento vzorový jedálny lístok je prepočítaný pre pacientov s hmotnosťou 70 kilogramov. Individuálny energetický príjem môžete ovplyvniť zmenšením alebo zväčšením porcie.

Diéta pri ochoreniach pečene. Odporúčaný príjem 7 100 kJ (1 700 kcal)
Zdroj: Pixabay


PONDELOK


Raňajky
200 g vločiek s jablkom
Desiata
100 g uhorky, 20 g mandlí
Obed
250 ml paradajkovej polievky s mozzarellou, 200 g hríbového paprikáša
Olovrant
60 g banánových mafinov
Večera
200 g jačmenných krúp so šampiňónmi, 150 g brokolicového šalátu

Sacharidy: 1 72 Bielkoviny: 83 Tuky: 87 Energia kJ/kcal: 7 173/1 710

UTOROK


Raňajky
50 g hráškovej nátierky, 100 g chleba, 150 g paradajky
Desiata
5 – 6 sliviek, 30 g vlašských orechov
Obed
250 ml brokolicovej polievky, 250 g tekvicového koláča s morčacím mäsom
Olovrant
60 g banánových mafinov
Večera
Tuniakove mafiny, 150 g brokolicového šalátu

Sacharidy: 136  Bielkoviny: 109  Tuky: 81  Energia kJ/kcal: 7 228/1 703


STREDA
Raňajky
200 g pšenovej kaše s hruškou
Desiata
100 g papriky, 25 g tekvicových semieok
Obed
250 ml karfiolovej polievky s haluškami, 250 g králika v paradajkovej omáčke, 200 g zemiakov
Olovrant
120 g čokoládového dezertu z ricotty
Večera
200 g zeleninových mafinov s cestovinou, 150 g kapustového šalátu

Sacharidy: 199 Bielkoviny: 102 Tuky: 64  Energia kJ/kcal: 7 331/1 754

ŠTVRTOK
Raňajky
100 g zapekaných vajíčok, 100 g chleba
Desiata
150 g jahodovej peny s kokosovou šľahačkou
Obed
250 ml rybacej polievky s hráškom, 250 g plnenej cukety, 100 g batatových placiek, 50 g bieleho nízkotučného jogurtu
Olovrant
1 jablko
Večera
200 g pšena s cuketou a kelom, 150 g brokolicového šalátu

Sacharidy: 177 Bielkoviny: 99 Tuky: 67 Energia kJ/kcal: 7 091/1 692

PIATOK
Raňajky
100 g mrkvovej nátierky so špenátom, 100 g chleba, 2 – 3 reďkovky
Desiata
100 g čučoriedok
Obed
250 ml fazuľovej polievky s ryžou, 250 g cviklových placiek s morčacím mäsom, 150 g zelerového šalátu
Olovrant
75 g mrkvového koláča
Večera
200 g šošovicovej omáčky s cestovinami, 150 g ružičkového kelu s mrkvou

Sacharidy: 216 Bielkoviny: 85 Tuky: 56  Energia kJ/kcal: 7 152/1 705

SOBOTA

Raňajky
150 g omelety s tekvicou, 50 g chleba
Desiata
75 g mrkvového koláča
Obed
250 ml hlivovej polievky, 250 g zapekanej ryby so zeleninou, 100 g zeleného šalátu s francúzskym dresingom
Olovrant
100 g papriky, 25 g tekvicových semienok
Večera
200 g zelenej torty s batatmi, 15 g brokolicového šalátu

Sacharidy: 137 Bielkoviny:  95 Tuky: 93 Energia kJ/kcal: 7 118/1 700


NEDEĽA
Raňajky
150 g citrónových lievancov
Desiata
1 broskyňa
Obed
250 ml zeleninovej polievky s hovädzím mäsom, 250 g hovädzej sviečkovej, 100 g cestovín
Olovrant
95 g mandľovo-broskyňového koláča
Večera
100 g hráškových fašírok, 150 g zeleného šalátu s francúzskym dresingom

Sacharidy: 192 Bielkoviny: 97  Tuky:  64  Energia kJ/kcal: 7 247/1 731

Zdroj: Diéta pri ochoreniach pečene (P. Minárik, M. Rác, E. Blaho)