23.04.2020, 07:42

Diéta pri ochoreniach pečene (1. časť)

Tento vzorový jedálny lístok je prepočítaný pre pacientov s hmotnosťou 70 kilogramov. Individuálny energetický príjem môžete ovplyvniť zmenšením alebo zväčšením porcie. Odporúčaný príjem 10-tisíc kJ (2 400 kcal).

Diéta pri ochoreniach pečene (1. časť)
Zdroj: Pixabay

PONDELOK

Raňajky
200 g ovsených vločiek s jablkom
Desiata
100 g tvarohovej nátierky s okrúhlicou (biela reďkovka), 100 g chleba, 100 g papriky
Obed
250 ml paradajkovej polievky s mozzarellou, 200 g hríbového paprikáša, 150 g celozrnných halušiek
Olovrant
140 g čokoládového koláča z fazule
Večera (1)
250 g jačmenných krúp so šampiňónmi, 100 g zeleného šalátu s francúzskym dresingom
Večera (2)
100 g tvarohovej nátierky s okrúhlicou, 100 g chleba, 100 g papriky

Sacharidy: 295  Bielkoviny: 121 Tuky: 99  Energia kJ/kcal: 10 239/2439

UTOROK

Raňajky
100 g tekvicovej nátierky, 100 g chleba, 150 g paradajky
Desiata
50 g ricotty, 50 g sliviek
Obed
300 ml feniklovej polievky, 250 g tekvicového koláča s morčacím mäsom, 150 g zeleného šalátu s francúzskym dresingom
Olovrant
140 g čokoládového koláča z fazule
Večera (1)
200 g tuniakových mafinov, 150 g zelerového šaláte
Večera (2)
100 g tekvicovej nátierky, 100 g chleba, 150 g paradajky

Sacharidy:  234 Bielkoviny: 130  Tuky: 112 Energia kJ/kcal: 10 255/2434

STREDA

Raňajky
200 g pšenovej kaše s hruškou
Desiata
150 g tvarohovej bublaniny
Obed
300 ml karfiolovej polievky s haluškami, 250 g králika v paradajkovej omáčke, 200 g zemiakov
Olovrant
20 g ricotty, 50 g hrozna
Večera (1)
200 g zeleninových mafinov s cestovinou, 150 g zeleného šalátu s francúzskym dresingom
Večera (2)
100 g hráškovej nátierky, 100 g chleba, 100 g uhorky

Sacharidy: 263 Bielkoviny: 129 Tuky: 99 Energia kJ/kcal: 10 091/2412


ŠTVRTOK

Raňajky
100 g zapekaných vajíčok, 100 g chleba
Desiata
50 g mrkvovej nátierky so špenátom, 100 g chleba, 2 – 3 reďkovky
Obed
250 ml rybacej polievky s hráškom, 250 g plnenej cukety, 200 g batatových placiek, 50 g bieleho nízkotučného jogurtu
Olovrant
140 g čokoládového koláča z fazule
Večera (1)
200 g pšena s cuketou a kelom, 150 g zelerového šalátu
Večera (2)
100 g syra cottage, 100 g chleba, 2 paradajky

Sacharidy: 300  Bielkoviny: 135 Tuky: 72 Energia kJ/kcal: 9936/2366

PIATOK

Raňajky
50 g mrkvovej nátierky so špenátom, 100 g chleba, 2 – 3 reďkovky
Desiata
150 g tvarohovej bublaniny
Obed
300 ml fazuľovej polievky s ryžou, 250 g cviklových placiek s morčacím mäsom, 150 g zelerového šalátu
Olovrant
100 g cottage syra, 100 g chleba, 2 paradajky
Večera (1)
200 g šošovicová omáčka s cestovinami, 150 g ružičkový kel s mrkvou
Večera (2)
100 g tvarohu so škoricou a s citrónovou šťavou, 50 g ovsených vločiek

Sacharidy: 311 Bielkoviny: 139 Tuky: 87 Energia kJ/kcal: 10 621/2532

SOBOTA

Raňajky
200 g omelety s tekvicou, 100 g chleba
Desiata
150 g tvarohovej bublaniny
Obed
250 ml hlivovej polievky, 250 g zapekanej ryby so zeleninou, 150 g zeleného šalátu s francúzskym dresingom
Olovrant
100 g tvarohu so škoricou a citrónovou šťavou, 50 g ovsených vločiek
Večera (1)
200 g zelenej torty s batatmi, 150 g ružičkového kelu s mrkvou
Večera (2)
100 g mrkvovej nátierky so špenátom, 100 g chleba, 100 g papriky

Sacharidy: 259 Bielkoviny: 135 Tuky: 114 Energia kJ/kcal: 10 380/2477

NEDEĽA

Raňajky
150 g citrónových lievancov
Desiata
50 g ricotty, 50 g ovsených vločiek, 100 g malín
Obed
250 ml zeleninovej polievky s hovädzím mäsom, 250 g hovädzej sviečkovej, 150 g cestovín
Olovrant
150 g mandľovo-broskyňového koláča
Večera (1)
100 g hráškových fašírok, 150 g zeleného šalátu s francúzskym dresingom
Večera (2)
100 g zeleninovej nátierky s tvarohom, 100 g chleba, 100 g papriky

 Sacharidy:  315 Bielkoviny: 138 Tuky: 87 Energia kJ/kcal: 10 609/2 533

Zdroj: Diéta pri ochoreniach pečene (P. Minárik, M. Rác, E. Blaho)