Päťminútová masáž ruky výrazne znižuje stres, aspoň to tvrdia experti z výskumného ústavu na Lekárskej fakulte Univerzity Miami. Výsledky ich štúdie z roku 2008 boli publikované v časopise Journal of Alternative and Complementary Medicine. Hoci sa táto štúdia zamerala na zmiernenie stresu u onkologických pacientov, masáž dlane môže pomôcť každému, kto bojuje so stresom, depresiou a úzkosťami. Nie je to nič, čo by ste nezvládli sami. Stačí len trieť dlane jednu o druhú, kým sa v nich nerozproudí krv a nebudú horúce. Ak práve sedíte v kancelárii a potrebujete sa rýchlo zbaviť stresu a napätia, vyskúšajte na pár sekúnd silne stlačiť palec a prostredník, alebo si aspoň minút postláčajte dlane palcom.Pixabay
StoryEditor

Problémy s rukami má veľa ľudí, predchádzať im možno rôznymi pohybmi

23.04.2020, 07:33
Autor:
TASRTASR
Bolestivé problémy s rukami má čoraz viac ľudí. Plastický chirurg Lukáš Šimko sa v ambulancii často stretáva s diagnózami syndróm karpálneho tunela, skákavý prst alebo ganglión, ktoré môžu byť pre bežný život veľmi obmedzujúce. 

"Veľa ľudí na Slovensku pracuje manuálne. Väčšina ochorení ruky je spojená s dlhodobou nadmernou záťažou, čiže pacientov máme neúrekom," hovorí plastický chirurg Lukáš Šimko, ktorý sa špecializuje na chirurgiu ruky. Pre prevenciu ochorení je podľa neho dôležité vykonávať rukami rozmanité pohyby.

V ambulancii sa často stretáva s diagnózami syndróm karpálneho tunela, Dupuytrenova kontraktúra, skákavý prst alebo ganglión. "K tomu ešte treba pripočítať všetky úrazy rúk, teda prerezané šľachy, nervy, zlomeniny prstov a kostí ruky," dodáva.

Tŕpnutie prstov môže byť dosť nepríjemné

Syndróm karpálneho kanála sa podľa neho typicky prejavuje tŕpnutm prstov s nočným budením pri útlaku nervu. Pri tomto ochorení dochádza v dôsledku zhrubnutia šliach a ich obalov k zúženiu priestoru karpálneho tunela, na nerv ruky je tak vyvíjaný neustály tlak, ktorý spôsobuje bolesti a tŕpnutie prstov. Príznakom je aj znížená citlivosť prstov a zhoršená jemná motorika ruky.

"Pri záťaži je veľmi dôležitá rozmanitosť pohybov. Pokiaľ robíte stále identické a opakujúce sa pohyby, existuje vysoké riziko, že sa ruky pomstia," radí Šimko, ako sa problémom s rukami vyvarovať. V opačnom prípade sa človek niekedy nevyhne operácii.

Podľa neho rastie počet pacientov, ktorí s podobnými problémami vyhľadajú odbornú lekársku pomoc.

"V dnešnej dobe je povedomie pacientov a obvodných lekárov o ochoreniach rúk veľmi dobré, preto sa aj rýchlo diagnostikujú a tendencia je stúpajúca," hovorí Šimko.

Problémy s rukami odporúča neodsúvať a v prípade bolestí či tŕpnutia čo najskôr navštíviť odborníka.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 19:42