stukovatená pečeňDreamstime.com
StoryEditor

Poškodená pečeň – týka sa možno aj vás

21.04.2020, 08:59
Autor:
(dia)(dia)
Dramatický nárast počtu ochorení pečene v našich končinách sa spája s nárastom výskytu obezity a cukrovky a s konzumáciou alkoholu.

Slovensko sa zaraďuje medzi krajiny s veľmi vysokou a stúpajúcou úmrtnosťou na následky chorôb pečene. „Bremeno vyplývajúce z pečeňových chorôb sa opiera o vzostup počtu postihnutých cirhózou a rakovinou pečene. Prudko stúpajúci trend je alarmujúci,“ hovorí MUDr. Marek Rác, hepatológ z Fakultnej nemocnice v Nitre.

Stúpa úmrtnosť na choroby pečene

Rác uvádza, že podľa najväčšej svetovej štúdie Global Burden of Disease treťou najčastejšou príčinou úmrtí svetovej populácie v produktívnom veku je cirhóza pečene. Renomovaný odborný časopis Journal of hepatology zasa zaraďuje Slovensko medzi krajiny s „veľmi vysokou a stúpajúcou“ úmrtnosťou na následky chorôb pečene, z európskych krajín je Slovensko na 4. mieste.

V našej nemocnici máme za posledné štyri roky v hepatologickej ambulancii diagnostikovaných a vyriešených 278 pacientov s rakovinou pečene, najčastejšia príčina bola alkoholová choroba pečene v štádiu cirhózy, druhou najčastejšou chorobou bola v 41 % prípadov tuková choroba pečene,“ dopĺňa Rác. V Európe je takmer miliarda postihnutých chronickým ochorením pečene.


Pečeň nepoškodzuje len alkohol, ale aj nadbytok tuku

Cirhóza je na Slovensku častým ochorením, je závažným zdravotným problémom, ktorý skracuje život. „Cirhóza pečene je patologická zmena tvaru a štruktúry orgánu, vznikajúca dôsledkom chronickej choroby,“ vysvetľuje Rác s tým, že cirhózu nespôsobuje len alkoholová choroba pečene, ale aj tuková choroba pečene (dôsledok nadváhy, obezity či cukrovky) či vírusové hepatitídy. Cirhotická pečeň je podľa neho náchylnejšia na vznik karcinómu.

Samostatnou kapitolou sú autoimunitné a vrodené metabolické poruchy. Následkom cirhózy a neskoro diagnostikovaného ochorenia je strata funkčnosti pečene až jej zlyhanie a smrť.

  • Alkohol (alkoholová choroba pečene)

Najčastejšou príčinou problémov s pečeňou je alkohol. Pri veľkých množstvách pečeňové bunky začnú odumierať, pečeň postupne prestáva plniť svoje funkcie a vzniká cirhóza.

Tukovú chorobu pečene (steatózu) zapríčiňuje nezdravý životný štýl, prejedanie sa, nedostatok pohybu a následné hromadenie tuku v pečeni.

Nadbytok tuku v pečeni sa spája so vznikom zápalov a jaziev. Toto štádium sa neskôr mení na fibrózu. Ak sa stav stále zhoršuje, môže nastať cirhóza pečene. ,,Inaktivita, nedostatok fyzickej aktivity, nesprávne stravovacie návyky a konzumácia alkoholu predstavujú zdravotnú hrozbu pre celé Slovensko,“ konštatuje hepatológ.

  • Obezita

Obézni ľudia často trpia stukovatením pečene – steatózou. Ide o nealkoholickú formu cirhózy, keď pečeň doslova obrastie tukom. Toto štádium sa s pomocou lekárov a úpravou životného štýlu dá napraviť.

  • Cukrovka alebo inzulínová rezistencia

Cukrovkári majú o 50 percent väčšiu šancu na vznik problémov s pečeňou, najmä na jej stukovatenie. Je to spôsobené tým, že v pečeni cukrovkára sú procesy rozkladania cukrov spomalené alebo menej funkčné.

  • Vírusové ochorenia

K cirhóze pečene vedú aj infekcie a vírusy. Najčastejšie je to hepatitída typu B a C, ale aj autoimunitné hepatitídy, takisto zápaly pečene.

  • Lieky

Lieky na cholesterol alebo na reumu dokážu pečeň poriadne zaťažiť a časom ju poškodia. Sú však známe aj prípady poškodenia pečene kvôli dlhodobému užívaniu antidepresív, antibiotík a liekov proti bolesti. Zvyčajne ich sprevádzajú aj problémy s obličkami.

  • Nesprávna životospráva

Pečeni dáva zabrať aj príliš mastná strava, vyprážané jedlá, pokrmy rýchleho občerstvenia. Ak sa k tomu pridruží aj nedostatok pohybu, pečeň


Ako spoznám, že mám problém?


Prvotné prejavy poškodenia pečene pritom môžu byť nešpecifické, spočiatku človek vôbec nemusí vedieť, že má nejaký problém. Často sa odhalí v rámci podrobnejšej zdravotnej prehliadky – ultrazvukovým vyšetrením alebo krvou (zvýšenými hodnotami pečeňových enzýmov). Neskôr sa však môžu objaviť zdravotné ťažkosti, ktoré majú aj iné ochorenia, napríklad:

  • bolesti brucha lokalizované pod pravým rebrovým oblúkom
  • nafukovanie, zápcha
  • kŕče v bruchu
  • pocit na vracanie 
  • tvrdšie a citlivejšie brucho na dotyk
  • krvné podliatiny, modriny
  • únava.

Moderný prístroj posúdi, v akom stave je pečeň


Vďaka moderným inovatívnym technológiám máme dnes podľa hepatológa Ráca k dispozícii prístroj, ktorý dokáže posúdiť stav pečene a vo veľkej miere prípadov vie nahradiť nepríjemnú a obávanú biopsiu.


„Ide o FibroScan, ktorý na posúdenie elasticity – tuhosti tkaniva pečene využíva mechanický signál,“ vysvetľuje Rác. V podstate je to jednoduché, neinvazívne posúdenie stavu pečene pri širokom spektre chorôb: metabolická tuková choroba pečene (rizikovými faktormi sú obezita, cukrovka...), alkoholová choroba pečene, vírusová hepatitída.


Meranie je časovo nenáročné a poskytuje potrebné informácie priamo na hepatologickej ambulancii do pár minút. Vyšetrenie prístrojom nepredstavuje pre pacienta žiadne bezpečnostné riziko. Uvedená vyšetrovacia metóda je dostupná pre pacientov vo Fakultnej nemocnici Nitra. Peniaze na prístroj získala nemocnica z eurofondov.

Kedy sa dá pečeň zachrániť?


Pečeň má neuveriteľnú schopnosť regenerácie. Preto sú diétne a režimové opatrenia pri cirhóze pečene mimoriadne dôležité. Dá sa povedať, že sú jedným z najdôležitejších predpokladov na to, aby sa dôsledky cirhózy dali ovplyvniť aj medikamentózne.

Nevyhnutná je zmena životného štýlu, dôsledné liečenie pridružených chorôb, akými sú cukrovka či vysoké hodnoty tukov v krvi. To všetko môže pečeň zachrániť.

(ben)

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 03:03