Keď je vyrážka veľká a červená a chcete, aby išla čo najskôr, vytlačenie sa môže zdať ako dobrý nápad. "Je to také lákavé," hovorí dermatológ Jeffrey Fromowitz. "Ale vždy, keď spôsobíte narušenie pokožky, zvyšuje sa možnosť infekcie, zhoršuje sa zápal a dokonca aj zjazvenie." Namiesto toho, ak máte vyrážku, ktorej sa chcete zbaviť, navštívte svojho dermatológa. To isté platí o cystickom akné. "Pacienti sa často pokúšajú vytlačiť obsah epidermálnych cyst cez ich charakteristický malý otvor," hovorí dermatologička Alejandra Vivas. "Tento tlak môže v skutočnosti roztrhnúť cysty vo vnútri a vytvoriť silnú zápalovú reakciu a možnú infekciu, ktorá pravdepodobne bude vyžadovať užívanie perorálnych antibiotík." Namiesto toho navštívte lekára.
StoryEditor

Typické zmeny na koži u diabetika (1. časť)

31.01.2020, 13:42
Autor:
(dia)(dia)
Diabetici trpia rôznymi kožnými infekciami oveľa častejšie ako bežná populácia. Najčastejšie ide o mykotické, ktoré vyvolávajú kvasinky Candida albicans. Postihujú kožu, sliznice, nechty a vnútorné orgány. Okrem nich diabetikov často trápi suchá pokožka, vznik mozoľov, pľuzgierov či vredov...

Diabetes mellitus je metabolické ochorenie sprevádzané mnohými komplikáciami týkajúcimi sa rôznych oblastí ľudského organizmu. „Keďže ochorenie postihuje mnohé orgánové systémy, koža ako najväčší ľudský orgán nie je výnimkou,“ vysvetľuje dermatologička MUDr. Andrea Kozárová, PhD. Kožné prejavy sú podľa nej následkom abnormalít ciev a nervov, ktorá je u chronického diabetika veľmi častá.

  • Suchosť kože sprevádzaná svrbením

Je spôsobená zníženou činnosťou mazových a potných žliaz v dôsledku diabetickej neuropatie. Postihnutí udávajú pocity pálenia, mravčenia, bolestivosti najmä nôh. Suchá svrbivá koža vedie pacienta k škrabaniu, dochádza k porušeniu kožnej bariéry a následne k vzniku drobných trhliniek na koži, ktoré sú vstupnou bránou infekcie. Prevenciou je používanie olejov do kúpeľov, premasťujúcich prípravkov. Treba sa vyhýbať používaniu prípravkov obsahujúcich alkohol, pretože vysušujú kožu.

  • Vznik mozoľov

Ide o lokalizované zhrubnutie kože na chodidlách, ktoré vzniká pri dlhodobom opakovane pôsobiacom tlaku na kožu. V dôsledku motorickej neuropatie dochádza k atrofii svalstva v danej oblasti, poklesu klenby nohy, vzniku vbočených palcov (Hallux valgus), redukcii podkožného tuku v danej oblasti. Všetky tieto procesy postupne vedú k vzniku najskôr mozoľov, neskôr otlakov (clavus), ktoré sa najčastejšie formujú nad kĺbmi deformovaných prstov a v medziprstí nôh pri nosení nevhodnej obuvi.

Otlaky môžu praskať a formovať sa do defektu, ktorý sa hojí veľmi pomaly a je chronickou vstupnou bránou bakteriálnej a mykotickej infekcie. Prevenciou je nosenie ortopedických vložiek do topánok na udržiavanie klenby nohy, starostlivosť o zhrubnutú kožu na chodidlách, to znamená opatrné mechanické odstraňovanie kože, a používaním zmäkčujúcich prípravkov s obsahom urey či kyseliny mliečnej.

  • Diabetická noha

Pod pojmom diabetická noha rozumieme infekciu, vred alebo poškodenie hlbokých tkanív nižšie od členka, teda chodidla. Všetky tieto zmeny sú v dôsledku postihnutia nervových vlákien a ciev, čo vedie k nedostatočnému krvnému zásobeniu končatín, kostnému a kĺbovému postihnutiu a následnej infekcii tkanív a kosti.

  • Ružové sfarbenie tváre

V dôsledku mikroangiopatie a zníženého tonusu ciev vzniká a pretrváva rozšírenie cievok na tvári. Na dlaniach, stupajach a nechtoch – najmä na palcoch nôh – býva žlté sfarbenie, ktoré je dôsledkom akumulácie konečného metabolitu kolagénu.

  • Acanthosis nigricans – typický kožný prejav diabetu

Spája sa hlavne s hyperinzulinémiou (rezistencia na inzulín). Prejavuje sa v axilách (pazuchách), v slabinách a na krku v kožných ryhách ako čierne lokalizované zhrubnutie kože so zamatovým povrchom. Okrem hyperinzulinémie je typická aj u obéznych pacientov. Stav sa zväčša upraví po redukcii hmotnosti, úprave inzulinémie a lokálnej liečbe pomocou keratolytických prípravkov.

  • Vyrážky – eruptívne xantómy

Ide o náhly výsev žltých vyrážok do 4 mm, lokalizovaných na kolenách, lakťoch, chrbte alebo menších na dolných mihalniciach v okolí očí. Ich výskyt býva asociovaný so zvýšenou hladinou triacylglycerolov, ale aj s nedostatočne kontrolovaným diabetom, obezitou, ochoreniami obličiek alebo pankreasu. Po kompenzácií diabetu, znížení hladiny triacylglycerolov alebo liečbe iných príčin sa zvyčajne do 6 až 8 týždňov vstrebávajú.

MUDr. Andrea Kozárová, PhD., dermatologička

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 04:01