Aj keď má väčšina ľudí fajčenie spojené predovšetkým s poškodením pľúc, veľmi negatívne sa podpisuje aj na vašom srdci. Tušili ste napríklad, že každé piate úmrtie v dôsledku srdcového ochorenia má súvislosť s fajčením? Odborníci uvádzajú, že u fajčiarov existuje dvakrát až štyrikrát väčšie riziko, že ich postihne infarkt (ak navyše užívate hormonálnu antikoncepciu, zvyšuje sa ešte viac). Navyše vykonané výskumy zistili, že ani nemusíte byť nijako náruživý fajčiar, aby sa fajčenie prejavilo na kondícii vášho srdca. Stačí jedna cigareta denne a už sa riziko kardiovaskulárneho ochorenia zvyšuje jedenapolkrát.Pixabay
StoryEditor

Slováci výrazne podceňujú ochorenia spojené so srdcom. Odborníci vyrazia do terénu edukovať ľudí

24.01.2020, 13:00
Autor:
(dia)(dia)
Slováci výrazne podceňujú kardiovaskulárne ochorenia,  a to aj napriek tomu, že si ročne vyžiadajú takmer 24-tisíc  životov. Z toho až 3300 pacientov zomrie na chronické srdcové zlyhávanie, čo je 2,5-násobne viac ako v roku 2005.

Každý deň zomrie na srdcové zlyhávanie až 9 pacientov. Až trojnásobne sa od roku 2005 zvýšil aj počet hospitalizovaných pacientov s touto diagnózou.

 

Na srdcové zlyhávanie je ich ročne hospitalizovaných až  26 tisíc. Napriek vysokej miere úmrtnosti a hospitalizácií si Slováci stále neuvedomujú riziká kardiovaskulárnych ochorení a výrazne ich podceňujú.

 

Projekt na včasné zachytenie pacientov

Slovenská kardiologická spoločnosť, Pracovná skupina pre srdcové zlyhávanie preto v tomto roku spúšťa projekt Autom na ceste k vášmu srdcu, ktorého cieľom je zachytiť pacientov, ktorí majú asymptomatickú alebo oligosymptomatickú systolickú alebo diastolickú disfunkciu ľavej komory, alebo iné štrukturálne ochorenie srdca.

 „Je pravda, že vďaka medicínskemu pokroku dnes vieme lepšie liečiť ochorenia srdca a ciev, na strane druhej sú to práve kardiovaskulárne ochorenia, ktoré sa výrazne podieľajú na štatistikách úmrtnosti na Slovensku. Vo svojej klinickej praxi sa často stretávam s tým, že pacienti si nepripúšťajú, že na ochorenie srdca môžu zomrieť a výrazne podceňujú prevenciu,“ hovorí doc. MUDr. Eva Gonçalvesová, CSc., predsedníčka Pracovnej skupiny pre srdcové zlyhávanie pri Slovenskej kardiologickej spoločnosti a primárka oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca NÚSCH, a.s. v Bratislave.

 

Správne a včasné rozpoznanie príznakov a skoré zahájenie liečby podľa docentky môže pacientovi výrazne pomôcť žiť dlhší a kvalitnejší život napriek ťažkej diagnóze, akou je chronické srdcové zlyhávanie.

 

„Aj preto sme sa rozhodli navštíviť vybrané regióny Slovenska špeciálne upraveným autom, ktoré bude vnútorne vybavené ako kardiologická ambulancia a našou úlohou bude zachytiť pacientov so štrukturálnymi ochoreniami srdca, ktorí však nenavštevujú kardiológa,“ hovorí doc. Gonçalvesová.

 

V Bratislavskom, trnavskom, žilinskom, banskobystrickom a prešovskom kraji počas letných festivalov a kultúrnych podujatí budú lekári a zdravotnícky personál realizovať u vybranej skupiny pacientov (najmä nad 65. rokov života) zber anamnestických údajov, meranie tlaku, pulzu, vyšetrenie špecifického markera NT-pro BNP z venóznej krvi a v prípade pozitívnych výsledkov bude pacient pozvaný na EKG a ECHO vyšetrenie priamo do špeciálne upraveného auta.

 

Údaje budú zachytené na záznamník a následne vyhodnotené odborníkmi – kardiológmi priamo na NÚSCH, a.s. v Bratislave. Pacienti, ktorým bude nájdený pozitívny nález, budú kontaktovaní za účelom ďalšieho riešenia ich zdravotného stavu.  

 

Čo je to chronické srdcové zlyhávanie a ako sa prejavuje?

Chronické srdcové zlyhávanie vzniká vtedy, keď srdce „nevládze“ uspokojiť požiadavky tkanív organizmu na prívod kyslíka.

Ide o dlhodobé a invalidizujúce ochorenie s vysokou úmrtnosťou, ktoré sa prejavuje najmä zhoršujúcou sa dýchavicou a hromadením tekutín v telesných dutinách a tkanivách, kam tekutiny prestupujú pri nedostatočnom prečerpávaní krvi srdcovým svalom („vodnatieľka“).

„Medzi typické symptómy patrí dýchavica, opuch končatín – najmä členkov a celková slabosť a únava. Miera prežívania pacientov s týmto ochorením je veľmi nepriaznivá. Až polovica pacientov totiž zomiera v priebehu 5 rokov,“ hovorí doc. Gonçalvesová.

 

Vzdelávanie verejnosti je dôležité

Docentka Gonçalvesová ďalej uvádza, že treba intenzívne budovať povedomie a vzdelávať verejnosť o srdcových ochoreniach. Je potrebné využívať inovatívne technológie a modernú liečbu pre pacientov, optimalizovať systém ich manažmentu a včasného záchytu ochorení.

„Ak chceme na Slovensku znížiť počet odvrátiteľných úmrtí a spoločne dosiahnuť cieľ, ktorý si stanovilo aj ministerstvo zdravotníctva, bez zvýšeného záujmu o problematiku kardiovaskulárnych ochorení to nepôjde,“ uzatvára.

 

 

Partneri projektu

generálny partner: spoločnosť Novartis

partneri: Sandoz, Roche, Boehringer – Ingelheim, Pfizer, Timed, Messer Medica, Intess

 

 

Presná diagnostika

Oľga Rajecová zo spoločnosti Roche Slovensko tvrdí, že z diagnostického hľadiska je dôležité, že v dnešnej dobe vieme pomerne presne a rýchlo už v priebehu niekoľkých minút na základe odberu krvi vyhodnotiť špecifický marker, ktorý je typický pre chronické srdcové zlyhávanie. „Samozrejme pacient sa musí podrobiť ďalším vyšetreniam, ktoré potvrdia alebo vylúčia toto ochorenie. Moderná diagnostika však výrazne napomáha zachytiť ochorenie už v počiatočnom štádiu. Ak sa ochorenie včas zachytí a pacienti sa čím skôr začnú liečiť, majú šancu žiť z dlhodobej perspektívy kvalitnejší život,“ hovorí Rajecová. 

 

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 22:01