Fakt: Chrípka je vírusové ochorenie, na ktoré antibiotiká neúčinkujú. Antibiotiká liečia infekcie, ktoré spôsobujú baktérie, nie vírusy. Michalková však dodáva, že chrípka sa môže komplikovať bakteriálnou superinfekciou, a preto, aj keď na začiatku ochorenia lekár nepredpísal antibiotiká, počas bakteriálnej superinfekcie ich neskôr predpísať môže. Nie je však vôbec vhodné podávať antibiotiká hneď na začiatku ochorenia, pretože sa zvyšuje rezistencia na antibiotiká, čo je ďalší problém súčasnosti.pi
StoryEditor

V budovaní imunity robíme chyby. Stále užívame veľa antibiotík

29.11.2019, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
 Až 4,8 mil. balení antibiotík vydali lekárne na Slovensku v minulom roku slovenským pacientom. Lekári upozorňujú na riziko antibiotickej rezistencie a problém s budovaním vlastného imunitného systému.

 Práve v jesennom období, ale hlavne zima preverí ako je na tom naša imunita. V jej budovaní majú Slováci stále veľké rezervy.

„Ak cítime, že na nás ide choroba, obvykle nečakáme štandardné tri dni či sa z nej vyvinie bakteriálna infekcia, alebo je to vírus a najmä ak ide o deti, častokrát unáhlene siahame po antibiotikách, čo určite nie je dobrá cesta z hľadiska budovania imunity,“ upozorňuje MUDr. Tibenský.

Stále patríme medzi krajiny s vysokým užívaním antibiotickej liečby.

„Imunita je zodpovedná nielen za to, ako dokážeme zvládať infekcie a vírusy, ktoré napádajú náš organizmus, ale vypovedá aj o jeho celkovej obranyschopnosti, teda o kondícii nášho tela,“ hovorí MUDr. Pavol Tibenský, všeobecný lekár a prezident Slovenskej lekárskej homeopatickej spoločnosti.

 

Najčastejšie chyby, ktoré robíme v budovaní vlastného imunitného systému:

  • unáhlené užívanie antibiotík,
  • celkový životný štýl,
  • nedostatok spánku a pohybu,
  • stres,
  • zlá životospráva súvisiaca s konzumáciou polotovarov, mastných jedál,
  • nedostatočným príjmom minerálov a vitamínov,
  • v zimnom období nedostatočne vetráme domy a byty,
  • prekurujeme ovzdušie.
  • deti zbytočne vrstvíme oblečením a neotužujeme telo.

„Tieto chyby následne spôsobujú, že ľudia sú náchylnejší na ochorenia horných dýchacích ciest a v dôsledku slabej imunity nás môže ohroziť aj obyčajné prechladnutie či nádcha,“  hovorí doktor Tibenský.

Svoje skúsenosti v starostlivosti o imunitu má aj známa moderátorka Zlatica Puškárová. „Pri budovaní imunity uprednostňujem prírodnú liečbu. Okrem toho sa snažíme celá rodina zdravo žiť a mať pravidelný pohyb. Ovocie a zeleninu máme vlastnoručne vypestované a rovnako uprednostňujeme aj hydinu z domáceho chovu,“ povedala moderátorka.

 

 

Ak nás naša imunita predsa len sklamala, pri výbere liekov sa podľa prieskumu agentúry 2 Muse riadime niekoľkými atribútmi. Najdôležitejšia je účinnosť lieku a dobrá predchádzajúca skúsenosť.

Ceníme si rýchly nástup účinku a pozeráme sa na to, či liek nezaťažuje náš organizmus, aké má vedľajšie účinky a predovšetkým uprednostňujeme prírodné zloženie lieku.

Až 44 % Slovákov sa stretlo s odporúčaním homeopatických liekov zo strany lekára alebo lekárnika.

  „Homeopatia však nemusí byť len prostriedkom na liečbu ochorení súvisiacich s chrípkou a prechladnutím, ale aj účinnou prevenciu pred týmito ochoreniami a v neposlednom rade aj cestou na budovanie vlastnej imunity,“ uzatvára MUDr. Tibenský.  

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:06