StoryEditor

Spoznajte varovné signály mozgovej mŕtvice

30.10.2019, 14:38
Autor:
(dia)(dia)
Cievna mozgová príhoda, označovaná aj ako mŕtvica alebo porážka, je mimoriadne závažné ochorenie. Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií postihuje vyše 35-tisíc Slovákov ročne.

Len tretina pacientov je schopná plnohodnotne sa vrátiť späť do života. Práve mŕtvica je totiž najčastejšou príčinou invalidity, teda trvalého narušenia zdravia a fyzickej spôsobilosti. Viac ako 80 % príhod vzniká v dôsledku poruchy prekrvenia mozgu (ischémie), pričom druhou najbežnejšou príčinou je krvácanie do mozgu a tiež subarachnoidálne krvácanie.

Cievna mozgová príhoda udiera rýchlo a často bez varovania

Sprievodné príznaky, spôsobované nedostatočným okysličením mozgu, bývajú natoľko zreteľné, že postihnutý alebo jeho blízki dokážu vyhľadať odbornú pomoc alebo zavolať záchranku.


Konajte rýchlo, pokiaľ spozorujete tieto varovné signály:

• Oslabenie polovice tela.
Patrí k najčastejším príznakom CMP a môže začať veľmi nenápadne v podobe akejsi nešikovnosti či neobratnosti ruky alebo nohy. Neskôr dochádza k oslabeniu ruky, nohy i tváre na pravej alebo ľavej strane, v najťažších prípadoch nedokážete ovládať celé telo.

• Strata citlivosti a tŕpnutie.
Zvláštne „mravenčenie“ alebo zvláštna citlivosť ľavých i pravých končatín, veľmi zriedkavo až bolestivosť polovice tela.

• Poruchy zraku.
Prehliadnutie kľučky dverí, chodníka alebo neschopnosť sledovať cestnú premávku je typickým prejavom výpadku jednej polovice zorného poľa na oboch očiach, charakteristickým pre mŕtvicu. Nezriedka nastáva úplná strata zraku na jednom oku alebo naopak dvojité videnie, kedy pacient vidí dva obrazy toho istého predmetu.

• Zhoršenie artikulácie, vyslovovania slov alebo celková strata reči.
Všímajte si napríklad zamieňanie hlások alebo slabík, ťažkosti s plynulým rozhovorom či ťažko zrozumiteľnú reč, hoci gramaticky a logicky správnou. Poruchy reči sprevádza aj takzvaná apraxia – neschopnosť realizovať bežné činnosti, ako je obliekanie, čistenie zubov alebo umývanie sa.

• Závraty, problém s rovnováhou.
Poruchy rovnováhy, točenie hlavy a pocit neistoty v priestore, kedy potrebujete pomoc druhej osoby alebo pridržiavanie sa o stenu či nábytok, patria k častým príznakom mozgovej príhody.

• Silná bolesť hlavy bez zjavnej príčiny, prípadne náhle sa objavujúca a miznúca.

• Zmeny nálady, myslenia, problémy s pamäťou

mozgová príhoda mozgová príhoda Rehabilitačné centrum ADELI v Piešťanoch

Prvá pomoc


Pokiaľ sa dostanete do situácie, kedy ste podávateľom prvej pomoci pri podozrení na náhlu cievnu mozgovú príhodu vy, mali by ste sa vyvarovať núteniu pacienta k fyzickému pohybu (chôdza) alebo núkaniu tekutín a potravy. V žiadnom prípade ho nenechávajte osamote ani mu nedovoľte zaspať.

Neváhajte skontaktovať lekára ani v prípade, ak spomínané príznaky odrazu ustúpia - môže ísť o varovnú predzvesť blížiaceho sa problému. Lekárovi veľmi pomôže čo najpresnejší popis situácie a času, kedy ste spozorovali prvé príznaky.

Dobrou správou je, že aj po prekonaní ťažkej mozgovej príhody sa pri včasnej a správnej terapii dokáže mozog reorganizovať a postupne začne opäť ovládať telo. „Pri cievnej mozgovej príhode hrá čas dôležitú úlohu, a to nielen pri zavolaní rýchlej zdravotnej služby, ale rovnako pri následnej rehabilitácii,“ hovorí Adelaida Fábianová, medicínska riaditeľka medzinárodného rehabilitačného centra ADELI v Piešťanoch, ktoré sa špecializuje na liečbu pacientov s neurologickými poruchami pohybu, napríklad aj po cievnej mozgovej príhode.

,,Čím skôr pacient podľa nej absolvuje intenzívnu neurorehabilitáciu, tým skôr môže začať fungovať samostatne a vrátiť sa do súkromného aj pracovného života,“


Cievna mozgová príhoda sa dotýka čoraz mladších ročníkov


Podľa aktuálnych štatistík sa totiž dotýka aj čoraz mladších ročníkov - štvrtina pacientov dostala mozgovú príhodu pred dosiahnutím veku 60 rokov a až 15 % vo veku menej ako 45 rokov. Navyše, príznaky si mŕtvicou dokáže v rýchlosti spojiť len málokto, pritom práve čas rozhoduje o ďalšom osude postihnutého.

Svetový deň náhlej cievnej mozgovej príhody (NCMP bol celosvetovo stanovený na 29. október.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:14