Pretrvávajúci kašeľ alebo dýchavičnosť môžu byť tiež ukazovateľom zlyhávania srdca, keď sa hromadí tekutina v pľúcach a spôsobuje práve tieto problémy. Dýchavičnosť pri cvičení, námahe a strese tak môže byť včasným znamením toho, že sa vo vašom organizme niečo deje. Dýchavičnosť zvyčajne ukazuje na srdcové ochorenie v ranom štádiu alebo začínajúce pľúcne ochorenie. Až lekárska prehliadka môže odhaliť, čo sa za vašou dýchavičnosťou skrýva. Pre ochorenie srdca je typický pocit, že nemôžete chytiť dych a neschopnosť nadýchnuť sa zhlboka. Zlá cirkulácia krvi môže vyústiť v namáhavé dýchanie. Ak sa vaše problémy s dýchaním zhoršujú v noci a v polohe v ľahu, môže to tiež ukazovať na srdcové ochorenia. Dýchavičnosť, či už pri fyzickej aktivite, strese alebo v kľudovom režime by mala byť vždy dôvodom návštevy lekára, pretože môže byť príznakom celého radu závažných zdravotných problémov.Youtube
StoryEditor

Zápal pľúc má vysokú úmrtnosť, dôležitá je prevencia, tvrdia odborníci

27.10.2019, 07:00
Autor:
TASRTASR
Zápal pľúc je na Slovensku desiatou najčastejšou príčinou hospitalizácie s druhou najvyššou úmrtnosťou spomedzi štátov Európskej únie. Každý rok má na svedomí najmenej 2500 životov. Toto ochorenie sa vyskytuje predovšetkým v jesennom a zimnom období .

„Počet pacientov každý rok narastá a ohrozené sú najmä deti, chronicky chorí pacienti a seniori,“ priblížil pneumológ Štefan Laššán.

Zápal pľúc je infekcia pľúcneho tkaniva, ktorú môžu vyvolať baktérie, vírusy alebo huby. Môže vzniknúť ako komplikácia po prekonaní chrípky a keďže so zvyšujúcim sa vekom klesá výkonnosť imunitného systému, seniori sú náchylnejší na infekcie, ktoré majú ťažší a dlhší priebeh.

Charakteristické príznaky zápalu pľúc sú kašeľ, horúčka či bolesť na hrudníku, avšak najmä u starších ľudí sa podľa Laššána môžu objaviť aj prejavy ako zmätenosť, delírium, pády, nechutenstvo, únik moču a ďalšie.

Dôležitá je prevencia

Jej súčasťou je pravidelné očkovanie proti chrípke a očkovanie proti pneumokokom. Od roku 2012 však postupne klesá miera zaočkovanosti populácie.

„Pneumokoková vakcína je pre vybrané rizikové skupiny populácie, a síce pre ľudí od 59 rokov a chronicky chorých, plne hradená z verejného zdravotného poistenia,“ hovorí Laššán. Nízka zaočkovanosť spôsobuje nízku kolektívnu imunitu a podľa Laššána výpočty ukazujú, že pri stopercentnej zaočkovanosti by sa na Slovensku ročne dalo zabrániť 4500 prípadom pneumónie a 600 úmrtiam.

Medzi ďalšie preventívne opatrenia patrí umývanie rúk, nefajčenie, udržiavanie čistej ústnej dutiny aj vonkajšieho prostredia. 

Spoznajte príznaky

Dôležité je podľa odborníkov tiež poznať príznaky pľúcnych ochorení a v prípade, že človek má príznaky infekcie, neroznášať ju medzi iných ľudí alebo nosiť rúško.

„V staršom veku sa prejavujú zmeny v dýchacích cestách, napríklad sa zhoršuje samoočisťovacia funkcia pľúc, ktorá sa prejavuje napríklad kašľaním,“ vysvetľuje ďalší dôvod rizikovosti pneumokokovej infekcie u seniorov všeobecný praktický lekár pre dospelých Peter Lipovský.

Taktiež sa zhoršuje ich imunita, termoregulácia, reakcia pečene a obličiek na lieky, adaptácia na stres a regulácie krvného obehu. Výkonnosť dýchacích svalov a srdca sa znižuje. Samozrejmosťou sú rozdiely medzi jednotlivcami a odlišné reakcie na liečbu.

„S rastúcim vekom rastie aj počet diagnóz a riziko nežiaducich účinkov liekov,“ doplnil Lipovský. Prevencia je preto podľa neho efektívnejšia a lacnejšia.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 05:37