starosltivosť o nohy, diabetikDreamstime.com
StoryEditor

Kyselina tioktová – pomocník pri neuropatii

12.10.2019, 09:00
Autor:
(dia)(dia)
V súčasnosti neexistuje efektívna liečba diabetickej neuropatie schopná obnoviť funkciu nervových vláken. K dispozícii sú však postupy, ktoré môžu zmierniť priebeh neuropatie a jej jednotlivých symptómov.

V potenciálne patogenetickej (príčinnej) liečbe neuropatie sa využíva kyselina tioktová (alfa-lipoová). Je to neesenciálna, vitamínu podobná látka, ktorá obsahuje síru a spolu s glutatiónom, vitamínom C a E patrí k našej silnej antioxidačnej výbave.

Ide teda o látku schopnú zachytiť molekuly reaktívneho kyslíka a dusíka a znižovať tak tzv. oxidačný stres. Prednosťou kyseliny tioktovej je, že je rozpustná v tukoch a vo vode, a tak sa ľahko pohybuje v každom prostredí buniek a tkanív, preniká aj do mozgu. Telo si tvorí túto látku aj samo priamo v mitochondriách buniek, kde prebiehajú intenzívne oxidačné procesy.


Klinické štúdie, ale aj bežná prax potvrdili významné zníženie neuropatických symptómov pri periférnej (senzomotorickej) diabetickej polyneuropatii, ale aj zlepšenie parametrov autonómnych funkcií. Štúdie potvrdili priaznivý účinok kyseliny tioktovej na viaceré typické príznaky neuropatie, ako je pálenie, parestézie, tŕpnutie či bolesť.

Bežná prax – pomáhajú vitamíny B


V bežnej praxi sa na „liečbu“ nervových zakončení používajú vitamíny skupiny B. Zaraďujeme sem predovšetkým tiamín (vitamín B1), u diabetikov býva častý jeho deficit, a pri hyperglykémii sa preto aktivujú alternatívne metabolické cesty. Tiamín zlepšuje endotelovú funkciu a redukuje oxidačný stres. V štúdiách sa preukázal určitý efekt tiamínu, najmä čo sa týka redukcie pozitívnych senzitívnych symptómov a bolesti.

Všetky ostatné formy terapie môžeme označiť skôr za symptomatickú liečbu, t. j. liečbu zameranú na subjektívne ťažkosti pacienta, ktorá však nezasahuje priamo do patogenézy neuropatie. Ide o snahu ovplyvniť nepríjemné pocity ako pálivé bolesti, parestézie, dyzestézie, svalové kŕče, ďalej ide o zlepšenie celkového prežívania bolesti, úpravu porúch spánkového režimu.

Na bolesť analgetiká a antireumatiká


Liečba bolestivej formy diabetickej neuropatie je veľmi zložitá a často neprinesie pacientovi požadovanú úľavu. Podľa niektorých údajov dosiahne signifikantnú úľavu len menej ako polovica chorých. Ovplyvnenie bolestivých prejavov bežnými analgetikami (kyselina acetylsalicylová, paracetamol), prípadne nesteroidnými antireumatikami (ibuprofen, indometacín), býva spravidla málo účinné a často sprevádzané závažnými nežiaducimi účinkami. Často používanou skupinou liekov ovplyvňujúcich neuropatické bolesti sú aj tricyklické antidepresíva či tzv. SSRI (inhibítory spätného vychytávania sérotonínu) v kombinácii s analgetikami (najčastejšie tramadolom či oxykodónom).

Doc. MUDr. Peter Jackuliak, PhD.
V. interná klinika LFUK a UNB Bratislava

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
10. apríl 2024 00:15