vyšetrenie oči, očný lekár,MUDr. Bohm
StoryEditor

Pobyt na vzduchu môže u detí zastaviť vývoj dioptrickej chyby

08.10.2019, 18:14
Autor:
(dia)(dia)
Epidémia krátkozrakosti má svoj liek. Pobyt na svetle a na vzduchu môže u detí zastaviť vývoj myopie, dioptrickej chyby, pri ktorej oko nevidí dobre do diaľky.  

Oční lekári na celom svete si druhý štvrtok v októbri pripomínajú Svetový deň zraku. Medzinárodná agentúra na prevenciu slepoty (IAPB) pri tejto príležitosti upozorňuje, že až v 75% prípadoch je možné vyhnúť sa zrakovým poruchám. Skorou diagnostikou a zdravými životnými návykmi.

 

Nosíte v rodine dioptrie do diaľky? Pokiaľ chcete od zhoršeného videnia uchrániť svojich potomkov, naordinujte im menej aktivít v uzatvorených miestnostiach a viac na svetle a na vzduchu. To, ako trávi vaše dieťa voľný čas, môže výrazne ovplyvniť jeho ´dioptrickú budúcnosť´.

 

Okuliare do diaľky potrebuje 20 percent Slovákov

Myopia je najčastejšie sa vyskytujúcou dioptrickou chybou vo svete. Človek – myop nevidí dobre do diaľky, pretože jeho oko je väčšie ako normálne. Odhaduje sa, že postihuje 22.9% obyvateľov našej planéty. Aj na Slovensku ideme ruka v ruke so svetovým priemerom. Okuliare do diaľky potrebuje približne 20% Slovákov.

 

Rapídny dlhodobý nárast myopie prežívajú vo viacerých krajinách východnej Ázie. V niektorých regiónoch nosí okuliare do diaľky 90% školopovinných žiakov a študentov. Hoci krátkozrakosť má v prípade ázijskej rasy výrazné genetické podklady, raketový nárast počtu „okuliarnikov“ má podľa expertov pôvod aj v kultúre a v spôsobe života.

Už štúdie z nedávnej minulosti potvrdili, že vznik a nárast dioptrií u detí priamo súvisí s tým, či trávia viac času aktivitami vo vnútri alebo vonku na vzduchu.

Dopamín: nepriateľ dioptrií

„Slnko, svetlo a vzduch stimuluje tvorbu dopamínu, ktorý má  pozitívny vplyv na zastavenie vývoja krátkozrakosti,“ hovorí MUDr. Peter Böhm, primár bratislavského Očného centra Dr. Böhma.

Vysedávanie za počítačmi, s mobilmi v uzavretých miestnostiach môže rozvoj krátkozrakosti u detí a mladých ľudí podľa najnovších prebiehajúcich štúdii urýchliť.  

Dopamín je neurotransmiter, chemická látka, ktorá prenáša informácie medzi neurónmi. Funguje tiež ako neurohormón, cez krvný obeh pôsobí aj na iné bunky v tele.

„Dokáže doslova brzdiť rast oka,“ pokračuje MUDr. Böhm. „Nové štúdie odhaľujú súvislosti medzi jeho nedostatkom a  epidemiologickým nárastom krátkozrakosti v ázijských krajinách. Čísla sú tu alarmujúco vysoké. Až polovica myopov trpí ťažkou krátkozrakosťou, teda dioptriami vyššími ako mínus 8," dodáva  Böhm.

Obyvatelia Ázie majú podľa neho na krátkozrakosť výslovnú genetickú predispozíciu. Predpoklady na rozvoj dioptrických chýb si však vytvára aj miestna spoločnosť – ruchom a životným štýlom veľkomiest, kde sa život odohráva najmä v zatvorených miestnostiach, ďaleko od prirodzeného prostredia.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 15:02