"Keď vaše telo nemá dostatok vody, nemôže tak efektívne cirkulovať krv," hovorí Tucci. Voda tiež drží teplo, čo znamená, že dehydratácia môže nechať vaše telo bez tepelných výhod vody.pxhere.com
StoryEditor

Ako na pitný režim u diabetika. Kedy a ako správne piť

04.10.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
,,Dodržiavanie pitného režimu diabetika nevylieči, ale môže podporiť udržiavanie optimálnych hodnôt kyseliny močovej, telesnej hmotnosti, glykovaného hemoglobínu a glykémie,“ hovorí farmaceutka z lekárne Dr.Max Mgr. Martina Kropajová.


Voda, všeobecnejšie tekutiny sú hlavným transportom pre živiny – ich prijímanie a vylučovanie. Neustále skloňovaný pitný režim je preto jedným zo základných stavebných kameňov k zdravému životnému štýlu. Na príjem tekutín by sme nemali zabúdať. A diabetici nie sú výnimkou, ba práve naopak. Na čo by mali v tomto smere klásť zvýšený dôraz ľudia s cukrovkou?

Náš organizmus je tvorený zo 70 % vodou

Voda v tele je súčasťou všetkých buniek a hrá dôležitú úlohu v každom procese. Je nosičom minerálov, vitamínov, stopových prvkov a okrem toho ju naše telo potrebuje ako chladiacu kvapalinu, v opačnom prípade by sa mohol organizmus ľahko prehriať. Obrannou reakciou tela je potenie.

Podľa farmaceutky Kropajovej z vyššie uvedeného vyplýva, že by sme nemali zanedbávať pitný režim, inak nám môže hroziť dehydratácia, keď telo prestáva „poslúchať“. Základnými prejavmi dehydratácie je únava, bolesť hlavy, môžu sa objaviť aj závraty, klesá schopnosť sústrediť sa, zhoršuje sa pozornosť aj pamäť.

Pri nedostatku tekutín sa zaťažuje srdcovo-cievny systém, zrýchľuje sa tep, klesá krvný tlak a okrem závratov sa tento stav môže skončiť aj celkovým kolapsom a bezvedomím. Okrem iného sa tým oslabuje imunita a zvyšuje chorobnosť.

Ideálna spotreba tekutín sa dá ľahko vypočítať

Odporúčaná denná spotreba tekutín sa líši v závislosti od veku, pohlavia, prostredia a aktivity jedinca. Muži spotrebujú viac tekutín ako predstaviteľky nežného pohlavia. „Priemerne sa odporúča 30 – 35 ml na kg hmotnosti,“ vyratúva odborníčka. V letných mesiacoch je potrebné brať do úvahy vyššiu hodnotu a príjem tekutín zvýšiť.

„Vynásobte svoju hmotnosť v kg číslom 0,035, vyjde vám hodnota, s ktorou by ste mali pracovať, no toto číslo je len orientačné, keďže časť tekutín sa prijíma aj v potrave. Ak konzumujete veľa ovocia, zeleniny, mliečnych výrobkov, polievky, váš denný príjem môže byť iný ako u ľudí, ktorých základom je skôr suchá strava,“ dodáva Kropajová.


Kedy a ako správne piť

Okrem pravidelnosti je dôležitý čas požitia tekutín. Stáva sa vám, že často zabúdate na vodu a neskôr zistíte, že ste vlastne takmer nič nevypili?

Najlepšie je mať vodu vždy pred sebou a mať pitný režim cielene pod kontrolou. Odporúčame dať si na stôl fľašu s vodou a kontrolovať jej obsah v priebehu dňa, čím zabezpečíte kontinuálne pitie počas celého dňa (piť po dúškoch je lepšie, ako naraz vypiť liter vody, čo zaťažuje telo) a predídete pocitu smädu. Strava diabetika by mala byť bohatá na vlákninu, zeleninu, bielkoviny a strukoviny.

Väčšina diabetikov potrebuje redukovať aj svoju hmotnosť, pretože v tele vzniká nadbytok kyseliny močovej, ktorá zaťažuje tkanivá, orgány a kĺbový systém.

„Dodržiavanie pitného režimu diabetika nevylieči, ale môže podporiť udržiavanie optimálnych hodnôt kyseliny močovej, telesnej hmotnosti, glykovaného hemoglobínu a glykémie,“ hovorí farmaceutka.

Dôležitou podstatou je aj voľba tekutín. „Základom pitného režimu diabetika by mala byť neperlivá stolová voda, vhodnou voľbou sú aj prírodné minerálne vody s optimálnym obsahom minerálov a nižším obsahom sodíka, obzvlášť pri vyššom krvnom tlaku,“ dopĺňa Kropajová.


Ani zelený či čierny čaj nie sú optimálne

Diabetici, samozrejme, vynechávajú vo svojom pitnom režime sladené nápoje, sladké šťavy a neprisladzované džúsy, ktoré obsahujú vysoký podiel glukózy a fruktózy aj bez pridaného cukru. „Nevhodné sú aj domáce limonády z čerstvého ovocia, keďže ovocie samo osebe obsahuje sacharidy,“ upozorňuje odborníčka z lekárne.


Kofeínové nápoje ako káva, zelený, čierny, biely čaj majú silno diuretické – odvodňovacie účinky a tým narúšajú vodnú rovnováhu v organizme, preto by sa mali zaraďovať počas dňa v minimálnom množstve.

„Napriek tomu, že ovocie nie je ideálnou voľbou na dopĺňanie tekutín, nájdu sa aj druhy ovocia, ktoré sú pre svoj obsah vitamínov či vlákniny vhodné aj pre diabetikov,“ radí a uzatvára tému pitného režimu farmaceutka.

Pitný režim je základom racionálnej stravy a zdravého životného štýlu, preto je vyvážený príjem tekutín podstatný pre všetky osoby bez rozdielu. Dlho zaužívaným zvykom je pripíjanie si na zdravie. Prečo by nemohla byť prípitkom práve čistá voda! Poprajme si teda na zdravie, nech nám dlho dobre slúži.



Minerálne vody podľa obsahu celkových rozpustených tuhých látok (RL):

  • Veľmi nízko mineralizované – s obsahom RL do 50 mg/l
  • Nízko mineralizované – RL 50 – 500 mg/l Lucka
  • Stredne mineralizované – RL 500 – 1 500mg/l (vhodné pre diabetikov) Slatina
  • Vysoko mineralizované – RL 1 500 – 5 000 mg/l Fatra, Baldovská, Budiš, Mitická
  • Veľmi vysoko mineralizované – RL 5 000 – 15 000mg/l Vincentka
  • Soľanky – RL nad 15 000 mg/l Cigeľská


Ovocie namiesto tekutín vhodné pre diabetikov:

  • jablko – glykemický index (GI) 30 – 50, obsahuje vitamín C
  • čerešne – GI 22
  • čierne slivky – obsahujú kyselinu ellagovú a antokyány, kontrolujú hladinu cukru krvi a trávenie sacharidov
  • avokádo – vďaka vysokému obsahu vlákniny reguluje hladinu cukru v krvi, je tiež bohaté na draslík, ktorý je dôležitý v prevencii diabetickej neuropatie
  • grapefruit – obsahuje vitamín C
  • marhule – majú vysoký podiel vlákniny a obsahujú 50 % odporúčaného denného príjmu vit. A
    broskyne – obsahuje draslík, vlákninu, vitamíny A a C
  • kivi – vláknina, draslík, vitamín C
  • hrušky – obsahuje vlákninu, vitamíny A, B1, C a E

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 03:36