Dr.Max
StoryEditor

Cukrovka sa začína už v ústach

23.08.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Aj keď pozornosť pacientov – diabetikov sa orientuje najmä na sledovanie hladiny cukru, diétu, problémy s prekrvením dolných končatín a pod., málokto vie, že prvé príznaky diabetes mellitus sa vyvíjajú v ústnej dutine a postupom rozvoja znepríjemňujú pacientovi život a komplikujú celkové ochorenie. Pripomína to prof. MUDr. Neda Markovská, CSc. – hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre zubné lekárstvo.


Prejavy diabetes mellitus v ústnej dutine


Zápal parodontu – gingivitis, parodontitis (zápal všetkých tkanív závesného aparátu zuba.) Parodontitis je podľa Americkej asociácie diabetikov šiesta komplikácia diabetes mellitus. Hlavným príznakom je krvácanie pri čistení zubov, neskôr zväčšenie ďasien. Je zistené, že cukrovka zvyšuje riziko rozvoja už existujúcej parodontitis, rýchlejšie dochádza k úbytku kostného lôžka, ktoré zabezpečuje stabilitu zuba.

Riziko parodontitis je oveľa vyššie u pacientov so zlou glykemickou kontrolou, teda u pacientov, ktorí nedodržiavajú liečebný režim. Neliečená parodontitis zvyšuje glykémiu, ale ak je liečená, dochádza k zníženiu glykémie. Zníženie stupňa zápalu parodontu má pozitívny vplyv na zníženie glykémie!

Ako to dosiahnuť?
Dokonalou ústnou hygienou, vykonáva sa dvakrát denne, výplachy ústnej dutiny protizápalovým roztokom podľa odporúčania zubného lekára. S tým úzko súvisí aj pravidelné odstraňovanie zubného kameňa, ktorý sa u diabetikov vytvára rýchlejšie a spôsobuje rozvoj zápalu parodontu. U takýchto pacientov 3- až 4-krát ročne.

Čím je vek diabetika nižší, tým starostlivosť o ústnu dutinu musí byť intenzívnejšia najmä v domácej starostlivosti, ale aj u zubného lekára. Inak zápal poškodí parodont, zuby sa kývu a dochádza k ich predčasným stratám.


Zvýšený výskyt zubného kazu – na jeho výskyte sa podieľajú baktérie zubného povlaku pri nedostatočnej ústnej hygiene. Zároveň, najmä u starších pacientov, je znížená tvorba sliny, ktorá nedostatočne obmýva zubné povrchy a nedokáže znížiť škodlivý účinok baktérií.

Rovnako aj tu platí zásada dokonalej ústnej hygieny a zvýšená lokálna aplikácia fluoridových prípravkov, vždy podľa rady zubného lekára.


Ak pacient nedodržiava vyššie uvedené zásady starostlivosti o svoju ústnu dutinu, dochádza k predčasným stratám zubov – zápal parodontu poškodil zubné lôžko alebo zubný kaz poškodil zub a ten musí byť vytiahnutý.

Ak tieto zuby nie sú nahradené zubnou náhradou, dochádza k nedostatočnému rozdrobeniu potravy v ústach a neskôr vzniknú tráviace problémy najmä v činnosti žalúdka.


Znížená tvorba sliny – vzniká poruchou funkcie slinných žliaz, ktoré pôsobením zmien v krvných cievach ako sprievodného znaku cukrovky nie sú schopné vytvoriť dostatočné množstvo. Stav nedostatku sliny sa vyvíja pomaly, najskôr ako pocit sucha, zvýšený príjem tekutín, neskôr sa pridruží pálenie až bolesť jazyka a ostatných ústnych slizníc.

Pacient musí každé jedlo zapíjať vodou. Žiaľ, ochorenie je progresívne a prakticky sa nedá vyliečiť, a preto je potrebné, aby pacient už pri prvých príznakoch vyhľadal zubného lekára, kde sa určí množstvo vylučovanej sliny.

Kandidová infekcia – plesňové ochorenie ústnych slizníc je veľmi častým nálezom na jazyku, na podnebí, najmä u pacientov s celkovými zubnými náhradami. Plesne sa množia pri nedostatočnej ústnej hygiene, nedostatočnej hygiene zubných náhrad ako dôsledok zníženej odolnosti tkanív ústnej dutiny.

Príznaky, ktoré trápia pacientov, sú úporné pálenie až bolesť ústnych slizníc, s bielymi alebo červenými škvrnami. Základom je vyšetrenie na prítomnosť plesní a následne príslušná protiplesňová liečba a hygiena ústnej dutiny. Aj pacient s celkovými zubnými náhradami sa musí úzkostlivo starať o ústnu hygienu a jedenkrát ročne absolvovať preventívnu prehliadku.

Ústny lichen planus – lišaj ústnych slizníc v poslednom období vykazuje zvýšený výskyt u našich pacientov. Prejavuje sa buď ako porcelánovo biela sieťovitá kresba na sliznici líc, perí, na ďasne a jazyku.

Pacient má rôzne príznaky – niekedy ochorenie nerobí problémy, alebo má pacient pocit cudzieho telesa na sliznici, ktoré sú diagnostikované náhodne pri preventívnej prehliadke. Častejšie sa prejavuje drobnými trhlinami sliznice, ktorá je červená a bolestivá, čo znepríjemňuje pacientovi život.

Ochorenie nemá vyjasnenú príčinu, väčšinou sa na ňom podieľajú viaceré možnosti, napr. stres, diabetes mellitus.

Základom predchádzania alebo zmiernenia týchto príznakov je nevyhnutné, aby každý pacient s cukrovku dodržiaval nasledujúce pravidlá:

  • absolvoval preventívne prehliadky u zubného lekára každý rok,
  • minimálne 2x ročne odstraňoval zubný kameň, v prípade parodontitídy 3- až 4-krát ročne,
  • dodržiaval dôslednú ústnu hygienu podľa odporúčanej metódy čistenia chrupu, použitím zubnej pasty s fluoridom,
  • používal ústne vody na základe odporúčania zubného lekára, aby mali antibakteriálny účinok,
  • aj v prípade bezzubosti nositelia zubných protéz musia absolvovať preventívnu prehliadku každý rok.


prof. MUDr. Neda Markovská, CSc.,

hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre zubné lekárstvo.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 12:39