26.07.2019, 08:00

Nákazy z potravín? Osvojte si zásady, ako sa im vyhnúť

Osvojte si zásady pre bezpečnejšie potraviny. Pomôžu vám minimalizovať riziko alimentárnych nákaz (nákazy z potravín). Upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva SR.

Nákazy z potravín? Osvojte si zásady, ako sa im vyhnúť
Zdroj: pixabay.com

 

 Čistota

 

  • Pred prípravou i počas prípravy jedál si umývajte ruky, rovnako aj po použití toalety
  • Dôkladne umývajte všetky plochy a zariadenia, ktoré pri varení používate
  • Ochráňte priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami

 

Oddeľovanie surovín

 

  • Surové mäso, hydinu a morské živočíchy oddeľujte od ostatných potravín, aby ste zabránili prenosu prípadných choroboplodných  mikroorganizmov na ostatné potraviny počas prípravy jedál
  • Používajte zvlášť nože a pomôcky na spracovanie surového mäsa a zvlášť pre uvarené hotové jedlá
  • Hotové jedlá uskladňujte v obaloch, zabráňte kontaktu medzi hotovým jedlom a surovinami

 

Dôkladné varenie

 

  • Potraviny varte dôkladne, najmä mäso, hydinu a morské živočíchy
  • Polievky a vývary priveďte do varu, skontrolujte, či dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov Celzia, pri mäsových jedlách má byť šťava číra, nie ružová
  • Uvarené jedlo dôkladne prihrievajte, aby ste dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov v strede jedla

 

Bezpečné skladovanie

 

  • Uvarené jedlá nenechávajte pri izbovej teplote viac ako dve hodiny
  • Všetky uvarené a rýchlo skaze podliehajúce potraviny rýchlo schlaďte, napríklad  premiešaním v nádobe so studenou vodou a následne umiestnite v chladničke, najlepšie pod 5 stupňov Celzia
  • Hotové jedlá neskladujte ani v chladničke príliš dlho
  • Pred servírovaním udržujte jedlo horúce – má mať teplotu viac ako 60 stupňov Celzia
  • Potraviny nerozmrazujte pri izbovej teplote, uprednostnite rozmrazovanie v chladničke  

 

Bezpečná voda a suroviny

 

  • Používajte len pitnú  vodu
  • Vyberajte si čerstvé a zdravé potraviny
  • Uprednostnite potraviny vyrobené bezpečnými postupmi, napríklad pasterizované mlieko
  • Dôkladne umývajte pod tečúcou pitnou vodou ovocie a zeleninu
  • Nepoužívajte potraviny po uplynutí dátumu  trvanlivosti