Mnohí z nás majú svoje kefky odložené len kúsok od záchodu. No s každým spláchnutím sa do ovzdušia dostane množstvo mikroorganizmov. Konkrétne do zóny 1 – 2 metrov. Podľa prieskumov môžu zubné kefky obsahovať až 10 miliónov baktérií – vrátane stafylokokov, E. coli a candid – a všetky z nich sa vedia predrať do nášho krvného obehu cez drobné ranky v našich ďasnách. Porazte ich! – meňte si zubnú kefku minimálne každé tri mesiace – nikdy sa o svoju kefku nedeľte – nenechávajte ju pri umývadle, ak máte toaletu príliš blízko, radšej ju schovajte do skrinkypixabay.com
StoryEditor

Päť krokov ako sa správne starať o zuby

18.07.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Poznáme viacero techník správneho čistenia zubov. Dôležité je, aby bola vždy šetrná k zubom i ďasnám. „Nesprávnou technikou totiž dochádza k poškodzovaniu a odhaľovaniu zubných krčkov. Zubnú sklovinu môže poškodzovať aj prehnane veľký tlak pri čistení zubov,“ vysvetľuje Jana Varsová, farmaceutka a špecialistka na odborné kampane z lekární Dr.Max.


1. Zubnú kefku priložíme na rozhranie ďasna a vonkajšiu plochu zuba pod 45 stupňovým uhlom.
2. Jemne kefkou zavibrujeme, aby vlákna prenikli do ďasnového žľabu, a zotrieme povlak smerom od ďasna ku korunke zuba.
3. Kefku prikladáme stále pod 45 stupňovým uhlom. Tentoraz z vnútornej plochy zubov. Jemne zavibrujeme a opäť zotrieme smerom od ďasna k zubu.
4. Vnútorné plochy predných dolných aj horných zubov čistíme priložením kefky kolmo tak, aby sa hlavica kefky dotýkala vnútornej strany zubov. Čistíme jemným pohybom smerom od ďasna k zubu.
5. Kefku priložíme vodorovne na žuvacie plochy stoličiek a čistíme pohybom vpred a vzad.


Viete ako správne používať medzizubnú kefku? 


1. Medzizubnú kefku nasmerujeme do priestoru medzi zubami tak, aby špička kefky sledovala povrch ďasna.
2. Jemne zatlačíme, kefku vyrovnáme do vodorovnej polohy a posunieme až na druhú stranu cez celý medzizubný priestor.
3. Kefku opatrne vytiahneme von a opláchneme ju.

Čo ovplyvňuje zdravie zubov?

1. Prevencia - Jedným zo základných pravidiel v starostlivosti o zuby a hygienu ústnej dutiny, na ktorú netreba zabúdať a ani ju odsúvať na stranu je pravidelná návšteva zubného lekára. S návštevou odborníka to nekončí, pre zdravie je dôležitá správna technika čistenia, ktorú je potrebné dodržiavať už od detského veku.


2. Ústna hygiena - Zuby a ďasná je nevyhnutné čistiť pravidelne a nesmieme zabúdať ani na jazyk. Zuby si čistíme vždy pred spaním a ešte aspoň raz počas dňa, najlepšie až 30 minút po konzumácii jedla. Vtedy už zuby nie sú citlivé na mechanické pôsobenie kefky v dôsledku zníženého pH v ústach po jedle.


3. Fluoridy - zvyšujú odolnosť skloviny proti kyselinám a zohrávajú tak dôležitú úlohu v ochrane pred zubným kazom. Nájdeme ich v zubných pastách a géloch.


4. Výživa a stravovacie návyky
- Vhodné: zelenina, ovocie, ryby, pečeň, mlieko, tvaroh, syry, vajcia, celozrnné výrobky, orechy
- Nevhodné: sladké a bublinkové nápoje, ovocné džúsy, cukrovinky a sladké pečivo

Aj malým deťom treba čistiť zuby

Zubom, ďasnám a hygiene ústnej dutiny je potrebné venovať vysokú pozornosť a už malým deťom vštepovať správnu techniku čistenia zubov. „Zdravá ústna dutina nie je len estetickou záležitosťou, ale môže vplývať aj na naše celkové zdravie. Ovplyvňuje totiž i ochorenia srdcovo-cievneho systému, onkologické ochorenia, cukrovku alebo aj chronické obštrukčné ochorenie pľúc či astmu,“ upozorňuje Jana Varsová, farmaceutka a špecialistka na odborné kampane z lekární Dr.Max.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 17:38