Flickr
StoryEditor

Cukrovka vytvára riziko aj pre srdcové zlyhávanie

16.07.2019, 15:00
Autor:
(dia)(dia)
Štatistiky vôbec nie sú lichotivé. Podľa odhadov umiera na diabetes každých 7 sekúnd jeden človek. Najčastejšou príčinou sú srdcovocievne komplikácie, ktoré sú celosvetovo príčinou úmrtia až u 65 % diabetikov. Za nepriaznivé čísla môže nedostatočne liečená cukrovka, ktorá poškodzuje cievy.


Srdcové zlyhávanie je stav, pri ktorom srdce stráca schopnosť dostatočne sa plniť i pumpovať krv, čo môže spôsobiť hromadenie tekutiny v pľúcach a ťažkosti s dýchaním, ako aj zadržiavanie tekutín v dolných končatinách.

Riziko srdcového zlyhávania je u diabetikov trikrát vyššie a častejšie im hrozí aj srdcový infarkt. „V posledných rokoch je najčastejšou príčinou hospitalizácií na interných oddeleniach na Slovensku. Počet týchto hospitalizácií stále narastá. Máme tiež signály toho, že výskyt srdcového zlyhávania je v skutočnosti ešte vyšší, pretože nie je včas diagnostikované. Nie je vylúčené, že na týchto trendoch sa podieľa narastajúci počet diabetikov,“ upozorňuje doc. MUDr. Eva Goncalvesová, CSc., prednostka Kardiologickej kliniky Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave.

Aterosklerotické komplikácie sa diabetikov vyskytujú dvakrát tak často ako u nediabetikov

Diabetes je podľa lekárky sám osebe vysokým kardiovaskulárnym rizikom. Odráža sa to v prežívaní. Väčšina diabetikov má pritom ešte ďalšie rizikové faktory, hovoríme o fajčení, zvýšenom cholesterole, hypertenzii. „Nanešťastie, väčšina diabetikov toto všetko má,“ dodáva Goncalvesová. Ak taký človek navyše prekonal aj koronárnu príhodu, tak sa dožíva o 12 rokov menej.

U diabetikov sa aterosklerotické komplikácie vyskytujú dvakrát tak často ako u nediabetikov. Goncalvesová vysvetľuje, že aterosklerotické vaskulárne ochorenie (upchatie ciev) je akékoľvek poškodenie cievového tkaniva, v mozgu, v srdci, v končatinách, niekedy aj čriev či iných orgánov.

„Na základe toho, na ktorých tepnách prebieha aterosklerotický degeneratívny proces, to znamená, že sa tepny zužujú, tak všetko, čo má byť zásobené touto tepnou, má problém,“ hovorí. Ide napríklad o mozog, srdce, dolné končatiny. Ak sa tepna uzavrie rýchlo, tak je to infarkt (srdca alebo mozgu), ak sa uzatvára pomaly, vtedy tomu hovoríme ischemická choroba.

Cukrovka poškodzuje srdce rôznymi mechanizmami:

  • diabetická kardiomyopatia – priame poškodenie srdca cukrovkou (dlhodobá zvýšená glykémia, ovplyvňuje srdcový sval ako taký)
  • tichá koronárna choroba, ktorú má veľká časť pacientov, čiže aterosklerotické poškodenie ciev
  • hypertenzia, ktorú má absolútna väčšina pacientov s cukrovkou


Srdcové zlyhávanie pritom nie je infarkt

Ak odpadnem a umriem, to je náhla srdcová smrť. Srdcové zlyhávanie je chronické ochorenie srdca, spôsobené všetkým možným, aj aterosklerotickým poškodením, pri ktorom srdce nedokáže dobre pracovať a prejavuje sa to tak, že sa človeku zle dýcha nielen pri nízkej námahe, ale aj v pokoji,“ vysvetľuje prednostka.

Napríklad, ak človek prekoná infarkt, tak po štyroch rokoch je srdce oslabené. Už nedominuje bolesť na prsiach, ale dýchavičnosť, a to je podľa lekárky srdcové zlyhávanie.

Toto ochorenie je na Slovensku najčastejšia príčina hospitalizácií, prečo sú ľudia, okrem pôrodov, prijímaní do nemocníc. „Kým v roku 2005 bolo hospitalizovaných pre srdcové zlyhávanie ani nie desaťtisíc ľudí, v roku 2016 to bolo viac ako dvadsaťtisíc,“ pripomína Goncalvesová.


Čo treba urobiť, aby sa u diabetika nerozvinulo srdcové zlyhávanie?

Podľa Goncalvesovej mu treba dať také lieky, aby srdcové zlyhávanie nedostal. „Treba vyberať antidiabetiká s potenciálom prevencie srdcového zlyhávania. Takéto lieky sme tu sto rokov nemali a teraz ich máme, radi by sme ich používali, a nie celkom to môžeme robiť tak, akoby sme chceli,“ hovorí lekárka.

Na Slovensku liečbu dostáva menej než 17 % pacientov

Na Slovensku bola nedávno ukončená a vyhodnotená štúdia NEFRITI, ktorá pomohla určiť aj také parametre ako úmrtnosť, príčinu úmrtí, výskyt kardiovaskulárnych ochorení a využívanie modernej liečby diabetu, ktorá podľa iných veľkých štúdií významne zlepšuje prognózu pacientov. Výsledky ukázali, že u diabetikov boli hlavnou príčinou úmrtí kardiovaskulárne ochorenia a príhody. Obzvlášť zlá prognóza bola u pacientov so srdcovým zlyhávaním, u ktorých bola úmrtnosť až 5x vyššia (22 % za 4 roky) než u pacientov bez srdcového zlyhávania (4,5 %).

V porovnaní s výsledkami z iných európskych krajín štúdia ukázala, že srdcové zlyhávanie je u diabetikov na Slovensku poddiagnostikované a pravdepodobne nepoznáme viac ako polovicu ďalších takýchto pacientov, v dôsledku čoho nie sú ani adekvátne liečení.

Jednou z príčin môže byť aj skutočnosť, že diabetológ nemôže vykonávať vyšetrenie EKG, pretože mu ho poisťovne nepreplatia. „Pacienti, ktorí trpia diabetom aj srdcovým zlyhávaním, majú pritom veľmi zlú prognózu, keďže priemerné prežívanie s týmto ochorením sú štyri roky,“ upozorňuje doc. MUDr. Emil Martinka, PhD., prezident Slovenskej diabetologickej asociácie a primár Národného diabetologického centra NEDÚ Ľubochňa.

Dobrou správou, ktorá vyplynula z veľkých celosvetových štúdií, je, že pomocou moderných antidiabetík, ktoré máme k dispozícii aj na Slovensku, môžu diabetológovia upraviť nielen glykémiu, ale aj znížiť úmrtnosť pacientov v dôsledku kardiovaskulárnej príčiny, a to až o 38 %, a hospitalizácie a úmrtia pre srdcové zlyhávanie až o 35 %.

Na Slovensku takúto liečbu však dostáva menej než 17 % pacientov, ktorí by ju potrebovali, čo je veľmi málo. Hlavnou príčinou, ktorá limituje dostupnosť modernej liečby, je znenie indikačných obmedzení pre liečbu hradenú poisťovňou, ktoré už nevyhovuje aktuálnym názorom.

Navyše, aktuálne sú snahy zo strany zdravotných poisťovní na vytváranie úhradových skupín liekov takým spôsobom, ktorý by viedol k významnej redukcii dostupnosti modernej liečby pre pacientov z dôvodu zvýšenia doplatkov. Slovenská diabetolog

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 21:07