tehotenstvo, diabetikDreamstime.com
StoryEditor

Plánovanie rodičovstva s cukrovkou

02.07.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Cukrovka si nevyberá pacientov podľa veku, vyskytuje sa preto aj u mladých ľudí, ktorí si ešte len plánujú založiť rodinu. Názor, že tehotenstvo s cukrovkou predstavuje pre matku aj pre dieťa veľkú hrozbu a že cukrovka musí byť automaticky indikáciou pre prerušenie tehotenstva, je zastaraný. Jednoducho neplatí. Uvádza to MUDr. Peter Harbulák, PhD., vedúci lekár a garant centra pre gynekológiu, urológiu a asistovanú reprodukciu GYN-FIV. (1. časť)


CUKROVKA u žien bráni dozrievaniu vajíčok

Otázka: Môže byť cukrovka príčinou, prečo sa žene nedarí otehotnieť?
Odpoveď: Pri cukrovke dochádza k poruche metabolizmu cukrov, čo sa môže vo vaječníku prejavovať nepravidelnými cyklami a ich priebeh môže byť anovulačný, nedochádza k dozrievaniu vajíčok.

Otázka: Môžu mať problémy, napríklad, aj ženy so svojou ovariálnou rezervou alebo kvalitou oocytov (vajíčok) v dôsledku diagnostikovania cukrovky?
Odpoveď: V ováriách dochádza k zmene metabolizmu glukózy v dôsledku zvýšenia hladín inzulínovej rezistencie, čo má za následok zhoršenie kvantity, ale predovšetkým kvality oocytov.

Otázka: Aké riešenia tu ponúka moderná medicína?
Odpoveď: Po úprave hladín inzulínu diabetológom po niekoľkomesačnej liečbe má nasledovať stimulácia vaječníkov hormonálnymi preparátmi, klomifencitrátom pri monofolikulárnej stimulácii ukončenej pohlavným stykom alebo intrauterinnou insemináciou. V prípade rezistencie na liečbu klomifencitrátom, resp. jednoduchších modalít liečby pokračujeme v stimulácii gonádotropínovými hormónmi v rámci IVF cyklu.


Mužom s CUKROVKOU sa zhoršuje aj spermiogram

Otázka: Môžu problémy s erekciou súvisieť práve s diagnózou cukrovky? Je to častý jav pri tomto ochorení? Ak áno, ako treba postupovať v liečbe, aké sú tu vyhliadky na zlepšenie stavu?
Odpoveď: U muža sa porucha vstrebávania cukrov často spája s poruchou erekcie, ako aj so zníženou plodnosťou v dôsledku zhoršených parametrov spermiogramu. Na úprave stavu sa podieľa diabetológ v spolupráci s urológom, resp. andrológom.

Otázka: Spôsobuje cukrovka škody na pohyblivosti, počte spermií či na úrovni DNA?
Odpoveď: Predpokladá sa, že abnormálne vysoká hladina krvného cukru zvyšuje počet voľných radikálov v tele, a tie potom spôsobujú poškodenie spermií. Spermie u diabetikov majú vyššie percento defektov súvisiacich s nezrelosťou a apoptózou. Viaceré parametre, ako sú objem, motilita a morfológia spermií, sú u diabetikov zhoršené, zatiaľ čo počet spermií je len nepatrne nižší.

Cukrovka a pohlavné orgány

Otázka: Cukrovka zhoršuje kvalitu pohlavných buniek. Môže ešte okrem toho „páchať zlo“ na celých orgánoch? Napríklad vyvolávať ich zhoršené fungovanie?
Odpoveď: Cukrovka môže vyvolať zmeny na úrovni orgánov, lebo pri vysokých hodnotách cukru v krvi dochádza k poškodeniu cievnej steny a zhoršuje tak prekrvenie orgánov. Preto majú pacienti so zle kompenzovanou cukrovkou poškodené obličky, zrak a v krajných prípadoch im dokonca hrozí obličkové zlyhanie alebo slepota. Podobným spôsobom dochádza aj poškodeniu periférneho nervového systému a pacienti môžu mať poruchy citlivosti, tŕpnutie končatín. Pri dlhotrvajúcom zanedbanom ochorení klesá obranyschopnosť organizmu, ktorý je tak náchylnejší k rôznym infekciám. Vyhovujúce hodnoty cukru v krvi sú dôležité u všetkých pacientok s cukrovkou, nielen u tých s polycystickými ováriami.

Mária Halajová

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 08:19