Máte vy alebo druhý rodič alergiu či astmu? To je jedna z prvých otázok, ktoré padnú v detskej alergologickej ambulancii. Lekári vedia, prečo sa pýtajú. Ak trpí chorobou jeden rodič, je riziko 40 percent, že dieťa ochorie tiež. Ak trávy, roztoče či prach vadia mame aj otcovi, je pravdepodobnosť až 60-70 percent, že potomok na tom bude rovnako. Alergia matky pritom hrá v dedičnosti o niečo väčšiu úlohu. V menšej miere sa dedia aj vlohy k astme. "O tom, či sa choroba rozvinie, mnohokrát rozhodujú ďalšie vplyvy, vrátane vonkajšieho prostredia, znečistenia ovzdušia či spôsobu stravovania," uvádza lekárka Jana Yanov.Pixabay
StoryEditor

ALERGICI NA PEĽ POZOR: V najbližších dňoch nemáte dobré vyhliadky

17.06.2019, 11:19
Autor:
TASRTASR
Peľová sezóna prechádza prvým vrcholom.

„Opäť musíme konštatovať pre alergikov na peľ nie veľmi radostné vyhliadky na tieto a najbližšie dni. Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých – najsilnejšieho alergénu najbližších týždňov, prechádza svojím prvým vrcholom a zatiaľ predpokladáme, že bude mať opäť stúpajúcu tendenciu. Aspoň že denné koncentrácie peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých budú klesať. Peľ tráv vo veľmi vysokých koncentráciách sa bude vyskytovať hlavne na strednom a severnom Slovensku,“ uviedla v tejto súvislosti Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) v SR.

Počas slnečných či veterných dní bez zrážok môžeme očakávať vo všeobecnosti vyššie koncentrácie peľu všetkého druhu. Pokles denných hladín peľu bude lokálne ovplyvňovaný len zrážkovou činnosťou. Podrobnejšie informácie o výskyte peľu sú na www.alergia.sk a www.zdravie.sk

V uplynulých dňoch dominoval v ovzduší na celom území Slovenska peľ tráv a ihličnanov. Peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých dosiahol pomerne vysokú koncentráciu v Žiline, v Banskej Bystrici a v Bratislave.

Najsilnejší alergén tohto obdobia – peľ tráv z čeľade lipnicovitých, zachytili v najvyšších koncentráciách v závere týždňa monitorovacie stanice v Banskej Bystrici, v Žiline a Bratislave.

Ostatné monitorovacie stanice zachytili peľ tráv v stredných až nízkych koncentráciách. Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval ešte peľ pŕhľavovitých a mrkvovitých rastlín, skorocelu, štiavu, agátu, bazy, lipy a gaštanu. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodom Cladospórium, ktorého denné koncentrácie po dažďoch a oteplení postupne narastajú do vyšších hladín.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 19:40