pexels.com
StoryEditor

Diabetická neuropatia – závažná komplikácia

18.05.2019, 14:00
Autor:
(dia)(dia)

Diabetická neuropatia má výrazný dosah na zdravie pacienta. Výrazne ovplyvňuje kvalitu jeho života, najmä jej bolestivá forma. Môže však dlho prebiehať aj bez akýchkoľvek prejavov a predsa môže viesť k závažným následkom, ako je syndróm diabetickej nohy a s tým spojené komplikácie (zhoršená hybnosť, amputácie a pod.). Postupne sa budeme venovať tomu, čo diabetická neuropatia je, prečo vzniká, ako sa prejaví u pacienta, ako sa diagnostikuje a aké sú možnosti jej liečby.


Diabetická neuropatia (DN) je najčastejšou chronickou orgánovou komplikáciou diabetu

Jej výskyt závisí od dĺžky trvania diabetu a dlhodobej úrovne metabolickej kontroly. V celkovej populácii diabetikov sa mení výskyt diabetickej neuropatie, a to od 10 % v prvom roku od stanovenia diagnózy diabetes mellitus až do 50 % u pacientov s trvaním diabetu viac než 25 rokov. Priemerne udávaná prevalencia je 30 %.

Diabetická neuropatia sa definuje ako nezápalové poškodenie funkcie a štruktúry nervov na podklade metabolicko-vaskulárnej poruchy. Charakteristikou DN je poškodenie nervových vlákien, jednak periférnych somatických inervujúcich končatiny, svaly trupu, ale aj autonómnych nervových vlákien inervujúcich vnútorné orgány.

Rozlišujeme bolestivé a nebolestivé formy diabetickej neuropatie.

Bolestivá je síce pre samotného pacienta nepríjemná, najmä pre subjektívne symptómy (neuropatická bolesť), oveľa zákernejší je často bezpríznakový priebeh (subklinická forma), ktorého dôsledkom môže byť oneskorené zistenie neuropatie spojené so závažnými komplikáciami a zneschopnením pacienta.

Subklinická forma dominuje najmä u mladých diabetikov.

Prečo vzniká neuropatia
Napriek enormnému množstvu nových poznatkov v posledných desaťročiach zostáva príčina diabetickej neuropatie veľmi zložitá a nie celkom objasnená. Podieľajú sa na nej viaceré mechanizmy súčasne, ktoré vychádzajú najmä zo zlej kompenzácie diabetu.

Hyperglykémia rozličnými zložitými mechanizmami poškodzuje nervové zakončenia. Sú rôzne teórie vysvetľujúce vznik diabetickej neuropatie. Jedna je tzv. vaskulárna teória.

Pri hyperglykémii prebieha neenzymatická reakcia glukózy s hemoglobínom a membránami červených krviniek, zvyšuje sa viskozita krvi a znižuje deformovateľnosť červených krviniek, čím sa zníži prietok krvi. Upchatie ciev môžu spôsobiť aj vysoké hodnoty tukov, hlavne cholesterolu v krvi, t. j. ateroskleróza. Môžu byť však poškodené aj drobné cievy vyživujúce nervy (tzv. vasa nervorum), čím dochádza k poškodeniu najmä periférneho nervového tkaniva na končatinách. Druhá teória vysvetľujúca vznik diabetickej neuropatie je tzv. metabolická teória.

Hyperglykémia spôsobuje poškodenie periférnych nervov a nervov autonómneho systému. Pri hyperglykémii dochádza aj ku glykácii myelínu (časti nervového vlákna), čo spôsobuje samopoškodzovanie myelínovej pošvy (obalu nervového vlákna). Na druhej strane, aj časté a ťažké formy hypoglykémie poškodzujú mozgové a nervové bunky.


Doc. MUDr. Peter Jackuliak, PhD.
V. interná klinika Lekárskej fakulty UK a Univerzitnej nemocnice Bratislava

Článok bol uverejnený v časopise DIABETIK 1/2019 (január - ferbruár)

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 01:36