StoryEditor

Až 85 percent liečby cukrovky má v rukách pacient

05.03.2019, 13:09
Autor:
(dia)(dia)
Lekár nie je kúzelník a dokáže liečbu cukrovky ovplyvniť asi tak desiatimi percentami.  Až 85 percent liečby má v rukách samotný pacient.

 Akou mierou môžeme ovplyvňovať priebeh ochorenia? 

Rozvoj komplikácií a pri druhom type diabetu i jeho samotný vznik si ľahšie predstavíme vďaka „srdiečkovému grafu“.

 

liečba diabetes, liečba diabetes, Klaudia Šugrová, OZ KlauDia

5% má v rukách matka príroda, sú to genetické faktory a vonkajšie vplyvy, ktoré nedokážeme zmeniť – na našom grafe je to jedno srdiečko v hornom riadku

 

10% dokáže ovplyvniť lekár a jeho naordinovaná liečba, ale nesmieme zabúdať, že najmodernejšia, najdrahšia medicína a ani ten najúžasnejší lekár – odborník nedokáže liečiť sám bez snahy a spoluúčasti pacienta. Lekár nie je kúzelník a získaním lekárskeho diplomu neobdrží čarovný prútik. Pokiaľ sa pacient rozhodne ignorovať liečbu, je to jeho slobodné rozhodnutie, ktoré však nesie so sebou vážne riziká a následky.

 

85% predstavuje veľmi významný priestor, do ktorého v liečbe môže vstupovať sám pacient. Každý jeden pacient má veľký priestor s možnosťou ovplyvňovať smer, akým sa bude ochorenie vyvíjať, ale i to, či komplikácie vzniknú, alebo nedostanú šancu na rozvoj. Je to až 17 srdiečok v spodnom riadku, ktoré máme vo vlastných rukách. Našich 17 srdiečok zahŕňa rešpektovanie pokynov zdravotníkov, záujem o dlhodobú úpravu životného štýlu s racionalizáciou stravovania, selfmonitoring, pravidelnú pohybovú aktivitu, ale i celoživotné získavanie podstatných informácií s prebraním zodpovednosti za vlastné ochorenie a aktívnym prístupom k vlastnému zdraviu.

Mgr. Klaudia Šugrová, MHA

Špecializovaná nutričná terapeutka, Odborná lektorka v oblasti diabetológie

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 00:37