Aj keď má väčšina ľudí fajčenie spojené predovšetkým s poškodením pľúc, veľmi negatívne sa podpisuje aj na vašom srdci. Tušili ste napríklad, že každé piate úmrtie v dôsledku srdcového ochorenia má súvislosť s fajčením? Odborníci uvádzajú, že u fajčiarov existuje dvakrát až štyrikrát väčšie riziko, že ich postihne infarkt (ak navyše užívate hormonálnu antikoncepciu, zvyšuje sa ešte viac). Navyše vykonané výskumy zistili, že ani nemusíte byť nijako náruživý fajčiar, aby sa fajčenie prejavilo na kondícii vášho srdca. Stačí jedna cigareta denne a už sa riziko kardiovaskulárneho ochorenia zvyšuje jedenapolkrát.Pixabay
StoryEditor

Vysoký krvný tlak zvyšuje riziko vzniku srdcovocievnych komplikácií

11.12.2018, 07:00
Autor:
(dia)(dia)TASRTASR
V minulom roku sledovali slovenskí kardiológovia takmer 660-tisíc osôb. Najčastejšie Slovákov trápili hypertenzné choroby a ischemické choroby srdca. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

Ľudí s problémami srdca a ciev pribudlo. Štatistika uvádza, že išlo o takmer 85-tisíc nových pacientov. Najväčšiu skupinu novoprijatých tvorili vo veku 65 a viac rokov, pričom častejšie boli diagnostikovaní muži. ,,Kardiologické ambulancie v roku 2017 zaznamenali viac ako 1,2 milióna návštev, pričom návštevy mladistvých do 18 rokov tvorili deväť percent. Najnavštevovanejšie boli ambulancie Košického (18,7 percenta) a Bratislavského kraja (15,3 percenta)," uviedlo NCZI.

 

Zo štatistiky ďalej vyplynulo, že mladým ľuďom vo veku do 24 rokov boli zistené najmä poruchy srdcového rytmu a hypertenzné choroby. Poruchy srdcového rytmu v tejto vekovej skupine dominovali u žien a hypertenzné choroby u mužov. U staršej skupiny ľudí vo veku od 25 do 74 rokov to boli hypertenzné choroby. Vo veku medzi 75. a 84. rokom života prevažovali ischemické choroby srdca. Slovákov vo veku od 85 rokov potrápili najmä poruchy srdcového rytmu.

   

Vysoký krvný tlak – hypertenzia

Ľudia, ktorí majú vysoký krvný tlak, nemusia o tom vôbec vedieť. Často ho zistia lekári náhodne pri iných vyšetreniach. Vysoký krvný tlak zvyčajne nebýva sprevádzaný žiadnymi príznakmi. Často ho lekári zistia náhodne pri iných vyšetreniach. Preto sa nazýva aj „tichý zabijak“.

Vysoký krvný tlak je závažné chronické ochorenie, ktoré výrazne zvyšuje riziko vzniku srdcovocievnych komplikácií.

Môže poškodiť organizmus mnohými spôsobmi. Predovšetkým zvyšuje námahu srdca a ciev.

 

Vysoký krvný tlak spôsobuje:

  • obezita (hodnota BMI vyššia ako 30 alebo vyššia)
  • nadmerné solenie
  • alkohol (najmä nadmerné alebo časté pitie alkoholu)
  • nedostatok telesného cvičenia
  • stres

 

Hodnoty krvného tlaku:

  • Optimálny krvný tlak 120/80
  • Normálny krvný tlak  120- 129/80-85
  • Zvýšený normálny tlak  130-139/85-89
  • Hypertenzia I. stupňa  140-159/90-99
  • Hypertenzia II. Stupňa 160-179/100-109
  • Hypertenzia III. Stupňa viac ako 180/viac ako 110

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 16:47