StoryEditor

Diabetik chrípku dostane ľahšie

29.10.2018, 12:45
Autor:
(dia)(dia)
Zvýšená hladina cukru v krvi potláča imunitný systém, zvyšuje schopnosť mikroorganizmov prenikať do tela a zvyšuje ich priľnavosť na bunečné steny. Cukrovka tak znižuje imunitnú odpoveď organizmu, preto sú diabetici náchylnejší na infekčné ochorenia.

 ,,Diabetik chrípku dostane ľahšie, jej priebeh je ťažší a následky vážnejšie ako u zdravých osôb. Častými komplikáciami spojenými s chrípkou sú zápaly pľúc, sinusitídy, bronchitídy, ušné infekcie," vysvetľuje doc. MUDr. Emil Martinka, PhD., primár diabetologického oddelenia Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni.

Chrípka podľa neho môže spôsobiť špecifické nepríjemnosti ako je zvýšenie, alebo výrazné kolísanie hladiny cukru v krvi, akútne komplikácie (diabetická ketoacidóza, hyperosmolárny neketotický syndróm s potrebou akútnej hospitalizácie), ale aj zvýšené riziko mozgovej príhody, srdcového zlyhania, infarktu až úmrtia.

Martinka ďalej uvádza, že mimoriadnu pozornosť prevencii by mali venovať diabetici starší ako 60 rokov, pacienti s dlhodobo zlou alebo nedostatočnou glykemickou kontrolou, pacienti, u ktorých sú prítomné komplikácie diabetu (poškodenie obličiek, kardiovaskulárne problémy, neuropatia), klienti domovov sociálnych služieb a doliečovacích zariadení a pacienti, ktorí sú často hospitalizovaní, alebo často navštevujú zdravotnícke zariadenia.


Počas chrípkovej sezóny pomáha zabrániť rozvoju komplikácií udržiavanie hladiny cukru v krvi čo najbližšie normálnym hodnotám, teda takým, ktoré pacientovi individuálne určí jeho lekár podľa typu cukrovky, veku, pohlavia a celkového zdravotného stavu. Diabetológovia však odporúčajú preventívne očkovanie proti chrípke. „Očkovanie významne znižuje riziko rozvoja komplikácií spojených s chrípkou. Existuje dostatok dôkazov, že pacienti s diabetom majú na očkovanie vo všeobecnosti dobrú protilátkovú odpoveď a ochrana vďaka vakcinácii je podobná ako u nediabetikov,“ hovorí Martinka.


Známy je podľa neho historický prípad Leonarda Thompsona z roku 1922. Išlo o prvého pacienta, ktorému bol podaný inzulín. Ten pacientovi zachránil život, no diabetik o trinásť rokov neskôr umrel na následky komplikácií spojených s vírusom chrípky.

 

Očkovanie proti chrípke odporúča aj prezident Zväzu diabetikov Slovenska a zároveň pacient s diabetom Jozef Borovka. „Očkovanie mi odporučil môj odborný lekár, ktorý mi vysvetlil, že chrípka by mohla vážne skomplikovať moje základné ochorenie. Osvedčilo sa mi v minulých rokoch, preto sa aj v tejto sezóne budem očkovať,“ povedal šéf pacientského zväzu Borovka.


Chrípka je vysoko infekčné ochorenie, ktoré má jasne preukázateľný dopad na krivke úmrtnosti. Priemerne 800 ľudí ročne umiera na Slovensku následkom chrípky. Predovšetkým pre chronicky chorých pacientov s oslabenou imunitou, ktorí sú navyše vystavení vyššiemu riziku nákazy v dôsledku častých hospitalizácií a návštev lekára, môže mať chrípka fatálne dôsledky. Očkovanie proti chrípke u celej populácie, nielen samotných pacientov, ich blízkych kontaktov a zdravotníkov, pomáha znižovať počet vážnych komplikácií chrípky, hospitalizácií, alebo úmrtí.

Slovenská epidemiologická a vakcinologická spoločnosť kladie dôraz na zvýšenie informovanosti o rizikách ochorenia, chrípka je totiž často zamieňaná s inými, menej závažnými vírusovými ochoreniami a jej dôsledky sú verejnosťou často podceňované. Pre rizikové skupiny však môže mať chrípka fatálne následky. Vznik závažných komplikácií spojených s prekonaním chrípky je hrozbou predovšetkým pre tehotné ženy, starších ľudí vo veku nad 60 rokov, malé deti do 5 rokov a chronicky chorých pacientov - predovšetkým pre pacientov s ochoreniami pľúc(napr. astma, chronická obštrukčná choroba pľúc), srdcovocievneho systému, pečene, obličiek, onkologickým alebo neurologickým ochorením, či pre diabetikov.

 

Po prekonaní chrípky sú častejšie infarkty aj cievne mozgové príhody
Štúdie dokazujú nárast výskytu akútneho infarktu myokardu, cievnych mozgových príhod a úmrtí počas chrípkových epidémií. Zistil sa až šesť násobne vyšší výskyt infarktov počas prvých 7 dní od prepuknutia chrípky u sledovaných pacientov.


Pacienti so srdcovo-cievnym ochorením sú vystavení vyššiemu riziku vzniku zápalu pľúc a dvojnásobnému riziku vzniku infarktu. U pacientov, ktorí trpia súčasne kardiovaskulárnym a pľúcnym ochorením sa zvyšuje riziko úmrtia v dôsledku komplikácií chrípky až štyristonásobne. Ak kardiologický pacient ochorie na chrípku, ešte niekoľko týždňov po ochorení je vystavený vyššiemu riziku infarktu.

 Očkovanie stále najúčinnejšie
Najefektívnejšou prevenciou chrípky je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) očkovanie. V súčasnosti pomáha predísť až 2,1 miliónom ochorení na chrípku, 65 600 hospitalizáciám a 37 200 úmrtiam v rámci EÚ. Napriek tomu sa Slovenská republika v porovnaní s inými krajinami EÚ drží v počte očkovaním chránených na minimálnej úrovni – očkuje sa iba 4,4 % celkovej populácie. V období, keď už prebieha epidémia je očkovať neskoro. Vtedy sa už môžeme chrániť len oveľa menej účinnými opatreniami, ako je časté umývanie rúk, vyhýbanie sa miestam s väčšou koncentráciou ľudí, pravidelnou životosprávou. Rúška na ústach a nose by mali nosiť najmä chorí v čase, kým sa nedostanú domov a do postele.

„Veľkú úlohu v súčasnom období má aktivita všeobecných lekárov a manažment očkovania v ambulancii. Je dôležité, aby mal pacient možnosť zaočkovať sa bez zbytočného čakania a bez kontaktu s chorými,“ hovorí MUDr. Jana Bendová, PhD., hlavná odborníčka pre všeobecné lekárstvo. „Význam očkovania by nemali podceňovať ani odborní lekári, ktorí sa starajú o chronických pacientov. Svojim aktívnym prístupom a odporúčaním môžu prispieť k ochrane zdravia svojich pacientov. Sú to práve chronickí pacienti, ktorí sú veľmi zraniteľní,“ dodáva doktorka Bendová.

 

November je stále vhodný na očkovanie
Najúčinnejšou prevenciou pred chrípkou je podanie očkovacej látky pred začiatkom chrípkovej sezóny, a to optimálne v priebehu októbra až novembra. „Očkovaním podávame čiastočky usmrteného vírusu, ktoré nie sú schopné vyvolať ochorenie, ale sú schopné vyvolať tvorbu protilátok. Protilátky ničia živý vírus v prípade, že sa očkovaná osoba infikuje vírusom chrípky,“ vysvetľuje princíp ochrany očkovaním prof. MUDr. Zuzana Krištúfková, PhD., epidemiologička z Fakulty verejného zdravotníctva Slovenskej zdravotníckej univerzity.
„Keďže výskyt chrípky každoročne kulminuje začiatkom roka v januári a februári, november je stále vhodný čas na prevenciu,“ dodáva prof. Krištúfková.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 10:23