Nielen žltkastá koža alebo očné bielko, ale aj typický pach tela - ako olej, tuk, masť alebo margarín - šíri okolo seba ten, kto má chorú pečeň alebo žlčník.Dreamstime
StoryEditor

Žlčníkový záchvat vzniká po jedle

11.01.2022, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Problémy so žlčníkom spôsobuje častá konzumácia mastných jedál, prejedanie sa a zlé stravovacie návyky.

Hoci žlčník vyzerá ako malý detský balónik, jeho funkcia je mimoriadne dôležitá. „Hromadí sa v ňom žlč, ktorá je potrebná na lepšie trávenie mastných jedál,“ vysvetľuje chirurg MUDr. Július Muranský z kliniky jednodňovej chirurgie v Bratislave. Žlč sa podľa neho vytvára v pečeňových bunkách a do žlčníka ju privádzajú žlčovody.

Prečo vzniká bolesť?

Ochorenie žlčníka je podľa Muranského asi také staré ako ľudstvo samo. Problém vzniká v dôsledku konzumácie mastných jedál, resp. veľkého objemu jedál, prejedaním sa a zlými stravovacími návykmi.

„Záchvat vzniká po jedle, žlčník sa snaží stiahnuť a vypudiť žlč, keď narazí na prekážku, t. j. kameň, vznikajú kolikovité bolesti, ktoré sa častejšie vyskytujú u žien ako mužov,“ vysvetľuje chirurg. Výskyt kameňov podľa neho stúpa s pribúdajúcim vekom, rizikovou skupinou sú obézni ľudia, resp. ľudia s nadváhou.

Čo robiť pri záchvate?

Typickým signálom je nechutenstvo, nafukovanie, pocit tlaku v bruchu. „Prejavom žlčníkovej koliky je silná a veľmi nepríjemná bolesť pod pravým rebrom s vyžarovaním do pravej lopatky, oblasť je veľmi citlivá na dotyk,“ uvádza Muránský. Bolesť vzniká vtedy, keď sa žlčník snaží vypudiť žlč, potom sa na chvíľu unaví a koliesko takto pokračuje ďalej, až dovtedy, kým sa žlč neuvoľní. Potom bolesť ustupuje.

Dĺžka trvania záchvatu je podľa chirurga individuálna, môže to byť niekoľko minút, ale aj hodín. „Keďže ide o veľmi silnú bolesť, pacienti vnímajú návštevu lekára veľakrát ako záchranu,“ dodáva s tým, že v žiadnom prípade neodporúča, aby si pacienti snažili preliečiť žlčníkový záchvat sami doma. „Rozhodne treba čo najskôr vyhľadať lekára,“ pripomína.

Najskôr diéta, potom operácia

Cieľom lekárov je žlčník najprv upokojiť a až potom sa operuje, dovtedy je pacient na diéte. Treba úplne vylúčiť mastné jedlá a jesť len diétne, napríklad sucháre, tyčinky atď. Dôležitý je pravidelný pitný režim. To môže podľa Muranského trvať niekoľko dní, resp. týždňov.

Liečba zameraná na to, aby nevznikali prekážky v odtoku žlče. „Žlčník ako ľudský orgán nie je pre život človeka nevyhnutný, preto keď sú v žlčníku nahromadené kamene, vyberá sa celý žlčník,“ vysvetľuje chirurg. Po jeho odstránení odteká žlč do dvanástnika. Rozdiel je len v tom, že sa nekumuluje, ale odteká kontinuálne. Po operácii sa mení spôsob trávenia.

„Pri žlčníkovom záchvate by mal pacient čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc, v žiadnom prípade by sa nemal spoliehať na to, že záchvat prejde sám,“ upozorňuje Muranský. To, že koliku môže vyvolať stres, je podľa neho len mýtus.


Možnosti operácie:

1. Laparoskopická operácia žlčníka (cholecystektómia)

- ide o najčastejší spôsob, dnes by mala byť úplným štandardom,

- výhodou je, že ide o jednodňový zákrok, je krátka rekonvalescencia a minimálne riziká v porovnaní s klasickou otvorenou operáciou (tá by sa mala vykonávať len pri komplikáciách alebo vážnych nálezoch na žlčníku),

- zákrok sa robí v celkovej anestézii a trvá približne 30 minút,

- určite však neodporúčame podceňovať rekonvalescenciu a pacient by mal dodržiavať odporúčania lekára,

- viditeľnosť jaziev je vďaka použitiu najmodernejšej laparoskopickej technológie len minimálna.

2. Endoskopická Retrográdna Cholangio Pankreatografia ERCP

- ide o odstránenie kameňov endoskopickou metódou,

- cez ústa a žalúdok sa zavedie gastroskop/duodenoskop, ktorý sa dostane až do žlčovodov a kameň vytiahne, teda sa žlčové cesty uvoľnia, následne dochádza k obnoveniu odtoku žlče a pankreatických vývodov,

- touto metódou je možné odstrániť kamene zo žlčových ciest, pokiaľ však nejaké ostanú v žlčníku, žlčník ich môže opäť vypudiť.


Čo sú žlčníkové kamene?

Vysvetľuje chirurg Július Muranský

Žlčníkové kamene sú stvrdnuté súčasti žlče, môžu sa usadiť v žlčníku alebo žlčových cestách. Mnoho ľudí má dlhší čas žlčníkové kamene a ani o tom nevedia, zistia to len vtedy, keď už dostanú záchvat, prípadne náhodne pri vyšetreniach, ako je ultrazvuk, CT alebo MRI. Komplikácie spôsobujú zápaly žlčníka alebo žlčových ciest alebo ide o upchatia žlčovými kameňmi.

Keď raz vznikne zápal, spravidla sa po nejakom čase zase opakuje, keďže v žlčníku už je usadený bakteriálny infekt, ktorý spôsobuje opakované problémy.

Ak sú kamene maličké, môžu sa dostať do žlčových ciest a vytvoriť rovnaké príznaky, ako keď sú v žlčníku. Typickým príznakom je opäť kolika a tentoraz aj ožltnutie kože pacienta. Najväčšou prekážkou býva prechod do dvanástnika, kde sa nachádza tzv. Oddiho sfinkter (zvierač), a keď sa neuvoľní natoľko, aby kameň prešiel, dochádza ku komplikácii zvanej pankreatitída (zápal pankreasu).

Ktorým potravinám sa treba po operácii vyhnúť?

- vyprážané, pikantné, korenené a presolené jedlá,

- čerstvé pečivo a chlieb, kysnuté cesto, palacinky, šišky,

- cukrárske výrobky, čokoláda, kakao,

- omeleta, praženica, konzervy, kompóty,

- zelenina: kapusta, hrach, fazuľa, kel, kaleráb, reďkovka,

- všetky druhy ovocia s obsahom drobných zrniečok (maliny, ostružiny, ríbezle, čučoriedky, jahody, figy, hrozno),

- kačica, hus, mastné ryby, salámy, klobásy, oškvarky,

- nápoje: čierna káva, alkohol, chladené nápoje, bublinkové nápoje.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
22. apríl 2024 19:18