Počas jesene môže ľudskému organizmu chýbať tzv. hormón šťastia – serotonín. Odborníci radia podporiť jeho produkciu konzumáciou tmavej čokolády s minimálne 70-percentným obsahom kakaa, ktorá obsahuje aj množstvo antioxidantov. Pozitívne vplývajú na kardiovaskulárny systém a podporujú prirodzený obranný mechanizmus ľudského organizmu.Flickr
StoryEditor

Čokoláda obsahuje mnohé výživné látky, podporí psychiku i krásu

14.09.2018, 12:46
Autor:
TasrTasr
Čokoláda obsahuje vysoký podiel antioxidantov, magnézia, vitamínu B, ktorý priaznivo pôsobí na kožu a nervy, kalcium pre pevné kosti a železo pre lepšiu krvotvorbu. Pri príležitosti Medzinárodného dňa čokolády (13.9.) na to upozornila Alžbeta Béderová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.


,,Horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa 70 % obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré chránia pokožku, oči, mozog, pretože tlmia proces starnutia. Má antidepresívne účinky, zmierňuje úzkosť a navodzuje príjemnú náladu," uviedla Béderová.


Podľa jej slov výsledky viacerých výskumov dokazujú, že "obľúbená pochúťka" chráni srdce a cievy. Znižuje tiež krvný tlak, riziko infarktu, upravuje cholesterol, ale tiež tlmí vznik krvných zrazenín.


Obsah antioxidantov v čokoláde povzbudzuje imunitné procesy v organizme. ,,Polyfenoly pomáhajú stimulovať imunitu, chrániť pred nachladnutím, zvyšujú odolnosť proti bežným virózam. Teobromín obsiahnutý v kakau pomáha tlmeniu kašľa a zároveň je bez škodlivého vplyvu na srdce, cievy a centrálnu nervovú sústavu," vymenovala odborníčka.



Kakaové maslo má svoje miesto aj v kozmetickom priemysle. Obsahuje množstvo prírodných olejov, ktoré sú nevyhnutné pri liečbe suchej a drsnej pokožky. Dokáže zjemniť zhrubnutú kožu na chodidlách, kolenách i lakťoch. Kofeín v čokoláde zlepšuje prekrvenie pokožky a využíva sa na zábaly a masáže.


Odborníci však upozorňujú, že nadmerné konzumovanie sladkej čokolády môže zvýšiť riziko obezity. Taktiež môže spôsobiť alergické reakcie u ľudí s citlivou pokožkou.
Kým priemerný Slovák každý rok spotrebuje 4,2 kilogramu čokolády, obyvateľ EÚ takmer o dva viac. Najviac čokolády skonzumujú Švajčiari - okolo deväť kilogramov.

01 - Modified: 2022-08-09 07:22:32 - Feat.: - Title: Nadmerné slnenie môže spôsobiť starnutie pleti 02 - Modified: 2015-02-05 12:38:30 - Feat.: - Title: 5 receptov na sladkosti, ktoré sú lepšie ako čokoláda. A sú zdravé 03 - Modified: 2014-05-20 06:44:43 - Feat.: - Title: Cukrovka, inzulín a mozog 04 - Modified: 2014-05-24 19:28:42 - Feat.: - Title: Môže diabetik kávu a horkú čokoládu?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 11:18