StoryEditor

Hubárska sezóna je v plnom prúde, jeden človek už na otravu zomrel

12.09.2018, 19:36
Autor:
TasrTasr
August a september predstavuje pre lekárov obdobie, kedy sa stretávajú s otravami z húb najčastejšie. Uviedla to vedúca Národného toxikologického informačného centra Silvia Plačková. Počas tohto roka riešili odborníci 53 prípadov otráv hubami, z toho jednu smrteľnú po požití muchotrávky zelenej.

Hoci sú jedlá z húb chutné, sú ťažšie stráviteľné a preto ich odborníci neodporúčajú jesť vo veľkom množstve, a ani vo večerných hodinách. Medzi najnebezpečnejšie huby, ktoré rastú na Slovensku, patria podľa toxikologického informačného centra muchotrávka zelená alebo jej biela forma -  muchotrávka biela a muchotrávka končistá, ďalej pavučinovec plyšový, ušiak obyčajný, vláknica Patouillardova a muchotrávka tigrovaná.


,,Muchotrávku zelenú alebo jej bielu formu -  muchotrávku bielu a končistú si najčastejšie hubári zamieňajú s bedľami, šampiňónmi a zelenými plávkami," priblížila Plačková. Muchotrávka zelená podľa nej obsahuje toxín amanitín, ktorý závažne poškodzuje pečeň.

Plačková ďalej uvádza, že huba je zákerná v tom, že príznaky otravy nastupujú pomerne neskoro - po šiestich, 12 alebo 24 hodinách. Najčastejšie sa príznaky prejavujú prudkými kŕčovitými bolesťami brucha, vracaním a vodnatými hnačkami. ,,Táto fáza tráviacich ťažkostí môže trvať dva až tri dni. Po nej môže nasledovať takzvané štádium zdanlivého uzdravovania, keď sa človek cíti lepšie," povedala vedúca centra. Práve vtedy sa ľudia podľa nej rozhodnú, že nepôjdu k lekárovi. ,,Táto fáza je len dočasná a po nej nastupuje ďalšia, kedy už dochádza k poškodeniu pečene, žltačke, zlyhávaniu pečene a obličiek. Pri neliečenej otrave alebo neskoro začatej liečbe nastáva smrť," varuje odborníčka.


Ak niekto jedol huby a prejavia sa u neho príznaky otravy, podľa Plačkovej by nemal situáciu podceňovať a mal by čím skôr vyhľadať lekára. Povery, ako napríklad tá, že strieborná lyžička sčernie v styku s jedovatou hubou, alebo tá, že jedovaté huby neobhrýzajú slimáky, podľa Plačkovej neobstoja. ,,Na rozlíšenie jedovatých húb od jedlých neexistuje pravidlo. Jediným spoľahlivým prostriedkom je naučiť sa rozpoznávať jedlé a jedovaté druhy a nadobudnúť istotu v poznávaní znakov, ktorými sa odlišujú," vysvetlila.


Odborníčka tiež radí, že pokiaľ huby zberateľ nepozná, zbierať by mal len huby hríbovité, ktoré majú na spodnej časti klobúka rúrky, napr. dubáky, kozáky, masliaky a suchohríby. Hríbovité huby nie sú smrteľne jedovaté. Smrteľne jedovaté huby - muchotrávka zelená, muchotrávka biela a končistá patria medzi lupenaté, majú na spodnej časti klobúka biele lupene.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 03:05