Pixabay
StoryEditor

Alergikom sa v minulých dňoch príliš neuľavilo.

11.09.2018, 18:32
Autor:
TasrTasr
Alergikom sa aj napriek daždivému počasiu v minulých dňoch príliš neuľavilo. Príčinou sú invázne rastliny, teda najvýznamnejšie alergény tohto obdobia, peľ paliny a ambrózie, ktorých vysoké denné koncentrácie zaznamenali všetky monitorovacie stanice na Slovensku. Informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Oproti predchádzajúcemu týždňu mierne vzrástla koncentrácia peľu ambrózie, ale dobrou správou je, že denné koncentrácie peľu silne alergizujúcich lipnicovitých tráv sa postupne znižujú a dosahujú už len nízke koncentrácie. Tie mierne klesli aj u paliny.


"Najvyššie denné koncentrácie paliny zachytila opäť monitorovacia stanica v Banskej Bystrici. Tohto peľu bolo dosť i v Nitre a Bratislave. Najvyššie celkové denné koncentrácie peľu pŕhľavovitých rastlín sme zachytili v Bratislave, Nitre a Banskej Bystrici. Zvýšenú mieru peľu ambrózie sme zachytili v Bratislave, v Banskej Bystrici a Nitre," uviedla Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie banskobystrického RÚVZ.


Ako dodala, počas ochladenia, búrok a zrážkovej činnosti dochádza k poklesu peľu v ovzduší. Situácia sa však zmení len čiastočne. Naďalej bude prevažovať peľ bylín s najväčším zastúpením pŕhľavovitých rastlín, paliny a ambrózie. Denné koncentrácie inváznych rastlín budú pre alergikov stále problémom.

01 - Modified: 2023-04-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď oči svrbia a pália. Ako si na jar poradiť so sezónnymi alergiami? 02 - Modified: 2022-08-10 05:00:00 - Feat.: - Title: 13 najčastejších mýtov a faktov o alergiách
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 03:00