Dreamstime
StoryEditor

Pruh nemusí vždy bolieť, hovorí chirurg

14.12.2021, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Herniu alebo ľudovo povedané pruh odborníci radia okamžite odstrlekárániť, pretože môže časom viesť k zápalu, prasknutiu a k otrave krvi.

Spočiatku sa môže zdať, že o nič nejde. Na začiatku si človek všimne len vyklenutie na bruchu (slabine alebo pupku), ktoré sa dá zatlačiť späť, a vôbec to nemusí bolieť. Chirurg Július Muranský však radí, aby sme takýto stav nepodceňovali.

„Ak má človek čo len malé podozrenie na herniu, je dobré vyhľadať čo najskôr lekára a neriskovať, že sa hernia dostane do pokročilejšieho štádia spojeného so zápalom. Zápal môže dokonca prerásť do perforácie (prederavenia) čreva a následne do otravy krvi, čo je stav ohrozujúci život,“ vysvetľuje MUDr. Július Muranský z Kliniky jednodňovej chirurgie REVIVE v Bratislave.


Keď už podľa neho dochádza k zápalu, vtedy je ochorenie sprevádzané aj pálivou bolesťou v oslabenom mieste, ktoré je bolestivé aj na dotyk.


Prečo vzniká pruh


Hernia, brušná prietrž alebo ľudovo povedané pruh je podľa chirurga Muranského vyklenutie pobrušnice cez brušnú stenu. „Pobrušnica (odborne peritoneum) je tenká blana, ktorá pokrýva povrch orgánov uložených v brušnej dutine, zároveň ju vystiela z vnútornej strany, pri jej oslabení môže vzniknúť vakovité vydutie (hernia), do ktorého sa môže presunúť časť brušných orgánov,“ približuje stav.

Ide podľa neho o vytvorenie otvoru na brušnej stene, a to najviac na miestach, kde vystupujú z brušnej steny rôzne štruktúry.


Princípom je vytlačenie brušnej výstelky – peritonea, a v ňom rôznych štruktúr do podkožia. „Príčinou vzniku hernie je náhle zvýšenie vnútrobrušného tlaku napr. v dôsledku intenzívneho kašľa, zápchy, väčšej fyzickej námahy, intenzívneho cvičenia či posilňovania,“ dodáva s tým, že v praxi rozlišujeme niekoľko druhov hernií podľa miesta ich lokalizácie. Najčastejšie ide o herniu v oblasti slabín alebo pupka. Môže sa však vyskytovať aj v iných lokalitách, napríklad na slabinách.


Kedy treba operovať?


Nebezpečenstvo pruhu spočíva v komplikácii priškripnutia brušných útrob do bránky, v následnom opuchu, zápale a perforácii. Jediným možným riešením je operačná liečba. „Keďže hernia môže ohroziť náš život, je rozumné preventívne odstránenie hernie v čo najkratšom období po jej vzniku,“ vysvetľuje chirurg s tým, že sa môže robiť laparoskopická alebo klasická otvorená operácia. Výber je na chirurgovi, zvažuje vždy lokálny nález a umiestnenie hernie.
Výhody a nevýhody operácie


Operácia podľa Muranského trvá približne 30 minút, klasická sa môže robiť v lokálnej alebo celkovej anestézii, laparoskopická len v celkovej anestézii. „Klasická operácia hernie sa dá urobiť vždy, výhodou je, že sa nemusí zasahovať do brušnej dutiny, tá môže zostať intaktná (nedotknutá),“ vysvetľuje chirurg.

Kľudový režim po operácií


Komplikácie sa podľa neho liečia ľahko, keďže rana je smerom navonok, na druhej strane. Nevýhodou je väčšia bolestivosť po zákroku a väčšia jazva (väčšinou v oblasti slabiny, zakrýva ju však spodná bielizeň). Po operácii sa odporúča pacientom niekoľko dní pokojový režim (asi dva týždne), návrat k plnej fyzickej aktivite približne o dva mesiace.

Pri laparoskopii sa podľa neho musí použiť na uzatvorenie hernie cudzorodý materiál – sieťka, musí sa však zakryť, aby nebola v priamom kontakte s črevami. „Sú tu prítomné riziká spojené s tým, že ide o operáciu brušnej dutiny, vnútri brušnej dutiny môže vzniknúť zápal, hnisanie, perforácia čreva atď., na druhej strane má však lepší estetický výsledok, čo sa týka jaziev, po operácii je pokojový režim približne jeden týždeň,“ dodáva.


Svoje špecifiká má podľa neho pupočná hernia. Ak sa robí laparoskopicky, súčet rán na bruchu (3 vpichy) je väčší ako pri klasickej operácii, kde je len jedna asi dvojcentimetrová jazva. Hojenie je veľmi podobné a výsledok je lepší pri klasickej operácii. „Preto pri pupku odporúčame radšej klasickú metódu otvorenej operácie,“ dodáva.

Pruh môžu mať aj deti


Pruh je podľa Muranského jedným z najčastejších chirurgických problémov detského veku. „Kým u dospelých je príčinou vzniku náhle zvýšenie vnútrobrušného tlaku, u detí je dôvod úplne iný. U nich totiž vzniká na vrodenom podklade. Pozor, to však neznamená, že je dedičný,“ hovorí chirurg.


U detí sa najčastejšie stretáva s pruhom v oblasti slabín alebo pupka. Väčšina mamičiek si myslí, že pruh je pre ich dieťatko bolestivý.

„V skutočnosti však pruh nemusí vôbec bolieť. Na začiatku vidíme len vyklenutie – hladký ohraničený útvar, ktorý sa môže, ale nemusí dať zatlačiť späť do pupka či slabiny. Keď už dochádza k priškripnutiu a zápalu, vtedy vzniká aj nepríjemná pálivá bolesť,“ vysvetľuje Muranský.
(ben)

Ako správne dvíhať bremená

  • Rozkročte nohy, zohnite ich v kolenách (čupnite si) alebo si kľaknite
    na jedno koleno.
  • Uchopte bremeno zospodu alebo za úchytky tak, aby ste ho mali
    čo najbližšie k telu.
  • Ohnite sa v bedrách, chrbát držte vzpriamene.
  • Pri zdvíhaní bremena stiahnite brucho.
  • Nekrúťte sa – neotáčajte sa v páse, ale celým telom.
  • Bremená nikdy nedvíhajte nad hlavu.
  • Nepreceňujte sa a v prípade potreby použite pomocníkov alebo pomôcky.

Čo môžeme urobiť, aby sme sa pruhu vyhli


V rámci prevencie chirurg Muranský odporúča zdravý životný štýl a byť pozorný pri fyzických aktivitách, ktoré by mohli vyvolať nadmerné zvýšenie vnútrobrušného tlaku (dvíhanie ťažkých bremien, práca
na záhrade, posilňovanie atď.).


„Ak už niekto herniu má a čaká na operáciu, je dobré nosiť špeciálny gumotextilný opasok, tzv. brušný pás, ktorý je prevenciou, aby hernia nepostupovala ďalej a nezväčšovala sa, po operácii už nosenie pásu nie je potrebné,“ konštatuje.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
14. apríl 2024 20:54