Kúpele boli tvrdo zasiahnuté koronavírusom. Aj tie sa však pomaly začínajú vracať do normálu.HN - Peter Mayer
StoryEditor

Kúpeľná liečba po covide. Kto má nárok kúpele?

20.10.2021, 08:47
Autor:
(dia)(dia)
Pacienti po prekonaní ochorenia COVID-19 majú nárok na kúpeľnú liečbu, ktorú im zdravotné poisťovne preplatia. Kto má nárok na kúpele?


Paleta dlhotrvajúcich zdravotných ťažkostí po prekonaní ochorenia COVID-19 je podľa MUDr. Janky Zálešákovej, predsedníčky Asociácie slovenských kúpeľov, veľmi široká a nie je viazaná len na dýchacie cesty.

Respiračné problémy dokonca nie sú tie najčastejšie. Môžeme povedať, že následné ťažkosti môžu postihnúť takmer všetky orgány ľudského tela, od srdca cez cievy, periférne nervy, mozog, obličky, kĺby a svaly až po orgány tráviaceho systému, čo sa následne prejaví zmenou ich funkcie a často úpornými bolesťami,“ vymenováva Zálešáková.


Niektoré orgánové zmeny môžu mať podľa nej naozaj závažný charakter a môžu byť príčinou invalidity v budúcich rokoch, samozrejme, s celospoločenskými negatívnymi dosahmi na kvalitu pracovnej sily, zvýšené výdavky na zdravotníctvo a sociálne zabezpečenie. „Mimoriadne závažné sú aj sprievodné prejavy ťažkej únavy, ktorá limituje všetky aktivity, ako sú poruchy spánku, apatia, demotivácia, depresia, úzkosť,“ dodáva.

Kto má nárok na kúpele

MUDr. Janka Zálešáková, predsedníčka Asociácie slovenských kúpeľov

Kúpeľná starostlivosť pri postcovidovovom syndróme je následná zdravotná starostlivosť, obyčajne po 8 až 12 týždňoch po ukončení akútnej fázy ochorenia COVID-19 a pri pretrvávaní závažných zdravotných problémov, ktoré limitujú aj bežné denné aktivity. Od apríla 2021 sú stavy po prekonaní ochorenia COVID-19 zaradené do indikačného zoznamu pre kúpeľnú starostlivosť s úhradou z verejného zdravotného poistenia. Dĺžka kúpeľnej starostlivosti hradenej zdravotnými poisťovňami je 21 dní.

l Pacientom, u ktorých sú v popredí ťažkosti zo strany srdcovocievneho systému, návrh na kúpeľnú liečbu pod kódom II/12 môže vypísať kardiológ, internista alebo všeobecný lekár. Liečbu treba absolvovať do 12 mesiacov od ukončenia akútnej fázy ochorenia. Liečba je plne hradená zdravotnou poisťovňou.
l Pacientom, u ktorých prevažujú ťažkosti zo strany dýchacích ciest, návrh na kúpeľnú liečbu vypíše pneumológ, internista alebo všeobecný lekár. Ak liečbu pacient absolvuje do 6 mesiacov od ukončenia infekčnej fázy ochorenia (kód V/9), hradí ju zdravotná poisťovňa plne, ak to bude od 6 až 12 mesiacov od ukončenia akútnej fázy (kód V/10), liečbu uhradí zdravotná poisťovňa len čiastočne, čo znamená, že ubytovanie a stravu si uhradí pacient z vlastných prostriedkov.
l Ak sú v popredí neurologické symptómy, návrh vypíše neurológ, reumatológ alebo všeobecný lekár (kód VI/15). Liečbu treba absolvovať do 12 mesiacov a je plne hradená zdravotnou poisťovňou.
l Tam, kde sú v popredí bolesti a porucha funkcie zo strany pohybového aparátu, návrh môže vypísať ortopéd alebo všeobecný lekár. Návrh bude vypísaný s kódom VII/12 v skupine chorôb pohybového aparátu. Liečbu v kúpeľoch je potrebné absolvovať do 12 mesiacov od ukončenia akútnej fázy choroby a liečba bude plne hradená zo zdravotného poistenia.
l Ak budú prevažovať poruchy duševného zdravia ako úzkostné a depresívne stavy, kognitívne poruchy a extrémna únava (kód IX/4), návrh vypíše psychiater alebo všeobecný lekár. Liečbu bude možné absolvovať do 12 mesiacov od ukončenia infekčnej fázy choroby a bude len čiastočne hradená zo zdravotného poistenia, pacient si bude musieť uhradiť ubytovanie a stravovanie.

Piešťanský Kúpeľný ostrov je pripravený!

Kúpele Piešťany privítajú žiadateľov o liečebný kúpeľný pobyt s takzvaným postcovidovým syndrómom odzrkadľujúcim sa najmä na pohybovom a nervovom aparáte.


„Naše prírodné zdroje – bahno a termálna voda – sú na to ako stvorené,“ vysvetľuje generálny riaditeľ piešťanských kúpeľov Andreas Schuster. Ide podľa neho o nový typ komplexného kúpeľného pobytu, ktorý ponúkajú svojim klientom. Hoci Piešťany nie sú klimatické kúpele, okrem iných procedúr ponúkajú aj inhalácie liečivou vodou, ktoré sú veľmi účinné práve pri regenerácii pľúcneho tkaniva.


„Pacientom chceme takto pomôcť s regeneráciou celého organizmu spoločne s naštartovaním imunity,“ dodáva generálny riaditeľ. Na základe rozšírenej indikácie a vstupnej prehliadky u kúpeľného lekára bude pacientom podľa neho zostavený liečebný kúpeľný pobyt zohľadňujúci diagnózu a následky prekonanej infekcie.

Bardejov ponúka laser

Kúpeľnú liečbu pre pacientov, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, zavádzajú aj Bardejovské kúpele. Na odstránenie nepriaznivých následkov ochorenia pritom využijú vzácne liečivé minerálne vody Herkules a František na individuálne a skupinové inhalácie.

Novinkou je zavedenie MLS laserovej terapie. „Účinky laserovej terapie pri obojstrannom zápale pľúc v akútnom štádiu potvrdili skúsenosti zo zahraničia. Zlepšili sa nielen laboratórne výsledky, ale aj klinický stav a radikálne sa skrátila dĺžka hospitalizácie,“ informuje vrchná sestra spoločnosti Hana Švirková. Terapia laserom je ďalej indikovaná aj na liečbu bolesti svalov, stuhnutých kĺbov, bolesti chrbta a kĺbov a pod.

Liečba dýchacích ciest v Nimnici

„Nenechajte sa viac trápiť nepríjemnými následkami covidu a príďte absolvovať kvalitnú kúpeľnú liečbu,“ pozývajú pacientov Kúpele Nimnica, ktoré sa nachádzajú len na skok od Púchova.


Ponúkajú dlhoročné úspechy v liečbe ochorení dýchacích ciest, skúsený personál, liečivú minerálku, vhodné klimatické podmienky aj psychologickú podporu.


Nimnická liečivá minerálna voda má unikátne zloženie, vďaka ktorému sa používa na individuálnu i priestorovú inhaláciu, pitnú liečbu i uhličitý kúpeľ. Pri inhalácii pôsobí priaznivo na dýchacie cesty, uľahčuje vykašliavanie a má protizápalové účinky,“ uvádzajú kúpele.


Kúpele Nimnica sa ako jediné na Slovensku nachádzajú pri veľkej vodnej ploche obkolesenej pohoriami, čo zabezpečuje mierne vlhkú mikroklímu. Tá podporuje ozdravné procesy dýchacích ciest.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 17:47