časté močenieShutterstock
StoryEditor

Časté močenie môže prezradiť viaceré ochorenia (1. časť)

14.10.2021, 12:44
Autor:
(dia)(dia)
Časté močenie môže signalizovať banálnu záležitosť, ale aj závažnejšie ochorenie. Napríklad aj cukrovku.

Ak chodíte na toaletu viac než osemkrát cez deň, môže to znamenať, že pijete veľké množstvo tekutín. Všeobecne však netreba časté močenie podceňovať, keďže veľakrát ide aj o symptóm niektorého zo závažnejších ochorení, ktoré by sa mali diagnostikovať a liečiť čo najskôr.

Medzi najčastejšie príčiny častého močenia patria:

  • Infekcie močového mechúra a močových ciest

Pri zápaloch a infekciách dochádza k podráždeniu močového mechúra, čo vyvoláva časté nutkanie na močenie.

V tomto prípade sa s močom často vylučujú aj biele a červené krvinky, baktérie či ďalšie mikroorganizmy. Ochorenie sa prejavuje pocitmi pálenia pri močení.

Pri infekcii močových ciest je nutné dodržiavať pokojový režim, nezanedbať pitný režim a v prípade potreby dodržiavať aj liečbu antibiotikami.

  • Cukrovka (diabetes mellitus)

Časté močenie spolu s nadmerným smädom a únavou bývajú zvyčajne prvým príznakom cukrovky.

V takomto prípade je vhodné navštíviť lekára, ktorý zmeria hladinu glukózy v krvi a v moči. U zdravého človeka sa glukóza v moči nenachádza, u diabetikov prekračuje hranicu 10 mmol/l. Po zistení cukrovky je nutné dodržiavať liečebný plán určený lekárom. Zvyčajne ide o medikamentóznu liečbu a zmenu stravovacích návykov.

  • Diabetes insipidus

Pri tomto ochorení ide o poruchu hormónu ADH v hypofýze, ktorý je zodpovedný za správnu funkčnosť obličiek. Ak nefunguje tak, ako má, vedie to k nadmernému výdaju tekutín a častému močeniu počas dňa. Hoci ide o pomerne vzácne ochorenie, môže sa veľmi ľahko prehliadnuť práve tým, že človek ignoruje príliš časté nutkanie na močenie.

  • Opuchy končatín a užívanie niektorých liekov

Opuch končatín je spôsobený nahromadením tekutín v nich. Proti opuchom existujú lieky, ktoré slúžia na odvodnenie organizmu, ale napríklad aj lieky na liečbu vysokého krvného tlaku majú močopudný účinok. Týmto liekom, ktoré môžu vyvolať časté močenie, sa hovorí diuretiká.

  • Ochorenia prostaty

Po 50. roku života dochádza u mužov často k zväčšeniu prostaty, ktorá tlačí na močovú trubicu a znemožňuje úplné vyprázdnenie močového mechúra.

Problémom je, že muž sa nedokáže vyprázdniť úplne a má neustále nutkanie na močenie.

Ochoreniu sa dá predísť hlavne každoročnou návštevou urológa, ktorý vykoná prehliadku prostaty. Aj rakovina prostaty sa môže spočiatku prejavovať častým močením.

     

    • Neurologické ochorenia

    V dôsledku poškodenia nervov pri mozgovej porážke dochádza k poškodeniu funkcie močového mechúra, ktoré sa prejavuje ako náhle a časté nutkanie na močenie. Liečba spočíva v podávaní liekov, ktoré blokujú nervové prenosy a znižujú nervové dráždenie.

    • Hyperaktívny močový mechúr

    Pri tomto probléme dochádza k samovoľným kontrakciám močového mechúra, čo vedie k častému močenie aj v prípade, keď močový mechúr nie je plný. Moderná liečba prebieha podobne ako pri neurologických ochoreniach: podávaním liekov, ktoré blokujú nervové prenosy a znižujú nervové dráždenie.

    • Nadmerné pitie

    Ak za deň pijete viac nápojov, ako telo potrebuje, alebo nápojov s obsahom kofeínu či alkoholu, vyvoláva to častejšie močenie. Kofeín a alkohol pôsobia totiž ako známe diuretiká. V tomto prípade ide o normálny fyziologický stav, ktorý sa upraví po tom, čo nadmerné pitie znížite.

    • Tehotenstvo

    Rastúci plod a zväčšujúca sa maternica tlačí na vnútorné orgány, a teda aj na močový mechúr, čo môže vyvolávať časté močenie. Nie je to však dôvod na paniku, ide o normálny jav.

    menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
    26. apríl 2024 04:58