06.10.2021, 14:00

Ochorenie obličiek. Ktorej zelenine dať prednosť a prečo?

Aj niektoré druhy zeleniny majú vyšší obsah bielkovín, napríklad hrášok.

Ochorenie obličiek. Ktorej zelenine dať prednosť a prečo?
Zdroj: Pixabay

 

Zelenina je prospešná pre zdravie a obličky tiež. Má len zanedbateľný obsah bielkovín a v množstve do 200 g v porcii nezvýši glykémiu.

Niektoré druhy pomáhajú pri zápche, odvodňovaní a posilňujú imunitu. Napr. zeler odvodňuje a jeho prednosťou je, že je to voľná zelenina a šalát zo zeleru nepotrebuje dosoliť. Má výraznú chuť a vôňu. Cvikla prečisťuje obličky. Stačí šalát dochutiť citrónovou šťavou, pokvapkať olivovým olejom, aby vitamíny rozpustné v tukoch sa lepšie využili.

Nezabúdajte na strukoviny

Prospeje diabetikovi tiež, keď občas zaradí do jedálneho lístka aj jedlá zo strukovín. Ale aj niektoré druhy zeleniny majú vyšší obsah bielkovín.

Napr.:

  • hrášok mrazený 185 g (cca 2,5 SJ) – 10 g B
  • brokolica 300 g (1,5 SJ) – 10 g B
  • šampiňóny 300 g (cca 1 SJ) – 10 g B

 

Orechy a semiačka patria tiež medzi bielkovinové potravinové zdroje

Diabetici ich konzumujú, pretože majú nižší GI a zabezpečia im dlhší pocit zasýtenia. Ale vzhľadom na to, že sledujeme príjem bielkovín v strave, potrebná je informácia, že 40 – 45 g semienok zodpovedá cca 10 g bielkovín.

Keď ich zjeme len za lyžičku, čo sú 3 g, príjem bielkovín neohrozíme. 55 – 70 g orechov, závisí to od druhu, obsahujú 10 g bielkovín. Nie sú vhodné solené ani pražené na oleji.

 

Mária ŠTEFÁKOVÁ, Národný endokrinologický a diabetologický ústav, Ľubochňa