Pixabay (ilustračná)
StoryEditor

Keď diabetika začínajú trápiť obličky. Čo treba jesť?

05.10.2021, 07:15
Autor:
(dia)(dia)
Obličky patria k životne dôležitým orgánom pre život človeka. Očisťujú telo od odpadových látok a odstraňujú z tela prebytočnú vodu. Ako upraviť stravu tak, aby sa povolený limit bielkovín neprekročil?

V počiatočnom štádiu je dôležité zistiť, ako sa diabetik stravoval pred diagnostikovaním ochorenia. Stravovacia anamnéza odhalí, či prehnaný vysoký príjem bielkovín, najmä mäsa, nesúvisel hlavne v snahe znížiť glykémie s obmedzením sacharidových potravín a zasýtiť sa najmä bielkovinami.

 

Obmedzte bielkoviny a soľ

Celoplošne je potrebné sa zamerať na stravu a obmedziť príjem bielkovín, kuchynskú soľ, aby sa nezadržiavala voda v tele a netvorili sa opuchy.

Príjem bielkovín v počiatočnom štádiu môže byť obmedzený na 0,8 g na kg hmotnosti, keďže ich doterajší príjem bol od 1,2 do 2 g na kg váhy. U diabetika je potrebné sa zamerať na glykémie, pretože rizikové faktory rýchleho vývinu nefropatie sú práve dlhodobá zlá glykemická kompenzácia a nedostatočná liečba vysokého tlaku.

Súvisí s tým aj spôsob stravovania s nesprávnym zložením základných živín, s vysokou prevahou bielkovín a tukov v strave. Pokiaľ trpíte ochorením obličiek a vaša strava je bohatá na bielkoviny, môže sa vo vašom tele nazbierať väčšie množstvo odpadových látok (napr. močovina, kyselina močová, kreatinín). Diéta s obmedzením bielkovín efektívne obmedzuje ukladanie týchto odpadových látok v tele.

Odpadové látky z metabolizmu bielkovín musia byť vylúčené obličkami. Pri dodržiavaní diéty so zníženým príjmom bielkovín sa bude tvoriť menej odpadových látok a zdravá časť obličiek nebude preťažovaná.

 

Cieľom je mať glykémie v norme

Pitný režim by mal smerovať k optimalizácii vylučovania tekutín. Diabetici, ktorí trpia ochorením obličiek, majú predpísanú diétu. Aj keď pri slove „diéta“ si mnohí myslia, že ide o redukciu príjmu množstva jedla, v tomto prípade však ide o správny výber potravín, zamerať sa na bielkoviny a soľ.

Diabetik vie od svojho diabetológa, koľko sacharidových jednotiek (SJ) má prijať počas dňa na svoju dávku inzulínu alebo liečbu a ako ich má rozdeliť na porcie jedla.

Cieľom je dobrá diabetická kompenzácia, t. j. glykémie v norme. Okrem toho má informáciu od nefrológa, do akej miery má bielkoviny obmedziť a koľko bielkovín by mal prijať počas dňa.

 

 

  

Ako neprekročiť príjem bielkovín

Ako upraviť stravu tak, aby sa povolený limit bielkovín neprekročil? Usmernenie je o jednoduchosti, prehľadnosti a bez veľkých zákazov. Potom je možné predpokladať, že je väčšia šanca pre diabetika, že bude usmernenie rešpektovať a snažiť sa pri stravovaní niečo pozmeniť.

Jesť menej mäsa ako dosiaľ. Konzumovať mäso len raz za deň. V prípade, že využíva možnosť stravovať sa v zariadeniach verejného stravovania, uvedomiť si, že tam servírujú porciu mäsa väčšiu.

Nemal by byť problém objednať si porciu detskú. Ďalšia možnosť je, že na večeru si pripraví jednoduché jedlo z varenej alebo dusenej zeleniny so zemiakmi alebo cestovinou.

Mária ŠTEFÁKOVÁ, Národný endokrinologický a diabetologický ústav, Ľubochňa

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 15:18