doktor, lekárDreamstime
StoryEditor

Akých lekárov diabetik potrebuje? Pomôže mu týchto deväť špecialistov

29.09.2021, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Cukrovka je vážna metabolická choroba, ktorá ovplyvňuje celé telo. Na to, aby ste ju čo najlepšie zvládli, potrebujete pomoc nie jedného, ale hneď viacerých lekárov – špecialistov.

Pri podozrení na cukrovku vás čaká viacero vyšetrení, a to u rôznych odborníkov, čo závisí od konkrétneho stavu. Cukrovku pomerne často odhalí všeobecný lekár, a to pri preventívnej prehliadke alebo pri vyšetrení krvi. Tá totiž prezradí zvýšenú hladinu cukru. Všeobecný lekár vie, kedy má už pacienta odporučiť diabetológovi.

  

  • Diabetológ

„Zaoberá sa liečbou cukrovky. V prvom rade pacientovi vykonaním špeciálnych vyšetrení klasifikuje typ diabetu, od ktorého sa potom odvíja liečba,“ vysvetľuje diabetologička MUDr. Andrea Mokošová.

Dôsledné vyšetrenie

Pri každom vyšetrení pacienta na diabetologickej ambulancii sa hodnotí jeho telesná váha, obvod pása, stav srdcovocievneho systému, meria sa hodnota krvného tlaku. „Z krvných testov sa vyšetruje hladina cukru v krvi nalačno a po jedle. Ak má pacient vlastný glukomer, vyhodnotia sa jeho domáce merania glykémií – tzv. selfmonitoring,“ vysvetľuje s tým, že podľa odborných odporúčaní sa doplňujú vyšetrenia krvných tukov, prítomnosť bielkoviny v moči.

Zníženie vzniku komplikácií

Orientačne sa kontroluje stav dolných končatín, prípadne sa dopĺňajú vyšetrenia ďalších orgánov (napr. štítnej žľazy, pečene, pankreasu...).

„Úlohou diabetológa je stabilizovať hladiny cukru v krvi tak, aby sa znížilo riziko vzniku komplikácií cukrovky, upraviť hladiny cholesterolu v krvi a krvného tlaku,“ dodáva MUDr. Mokošová.

Zároveň pátra po prítomnosti komplikácií cukrovky, ktoré môžu mať rôzne klinické prejavy alebo prebiehať bezpríznakovo.

Diabetológ podľa nej musí mať vedomosti o celej škále ochorení sprevádzajúcich cukrovku, musí ich včas rozpoznať, liečiť a vedieť zhodnotiť prípadnú potrebu liečby ďalším kolegom – odborníkom na príslušnú oblasť.

 

  •  Endokrinológ

Cukrovka je ochorenie pankreasu a ten je súčasťou endokrinného systému. Jedným z prvých špecialistov, ku ktorému vás praktický lekár (alebo diabetológ) nasmeruje, preto bude endokrinológ. Niektorí endokrinológovia sa dnes zameriavajú konkrétne na cukrovku. Pomáhajú pri spresňovaní diagnózy, závažných nálezoch, ale aj pri komplikáciách, ktoré vyžadujú hospitalizáciu. V starostlivosti endokrinológa sú predovšetkým cukrovkári typu 1. Takzvaní dvojkári ho potrebujú najmä pri skomplikovaní stavu.

 

  • Kardiológ

Ruka v ruke s tým, ako sa cukrovka vyvíja, idú aj srdcovocievne choroby. Kardiológ vám bude radiť, ako si udržíte srdce a cievy čo najzdravšie. Až 65 % cukrovkárov totiž umiera na nejakú srdcovocievnu komplikáciu.

U cukrovkárov je vysoký predpoklad:

- Ischemickej choroby srdca

Rozvíja sa postupným kôrnatením tepien v oblasti srdca. „Ide o najčastejšie srdcovocievne ochorenie, ktoré bráni dostatočnému zásobeniu srdca kyslíkom a živinami,“ vysvetľuje Mokošová. Môže prebiehať roky bez akýchkoľvek príznakov, alebo sa prejaví zníženou toleranciou námahy, prechodným bolesťami na hrudníku, môže viesť aj k vzniku srdcového infarktu a náhlej smrti.

- Srdcového infarktu

MUDr. Mokošová tvrdí, že je to vážny stav, ktorý vzniká na podklade úplného alebo čiastočného uzavretia vencových ciev, ktoré zásobujú srdcový sval kyslíkom. „Jeho následkom môže byť odumretie rôzne veľkej časti srdcového svalu. Prejavom infarktu je náhla silná bolesť alebo pálenie na hrudníku, medzi lopatkami, studený pot, zvracanie, bolesť v oblasti žalúdka,“ vysvetľuje lekárka.

Srdcový infarkt môže prebiehať u diabetika aj bez akýkoľvek prejavov a často sa až dodatočne a náhodne zistí, že pacient – diabetik prekonal infarkt myokardu.

- Diabetickej kardiomyopatie

„Zvýšená hladina cukru v krvi poškodzuje aj svalové bunky srdcového svalu. Vzniká ochorenie srdcového svalu – diabetická kardiomyopatia, ktorá sa prejavuje zhoršením kontrakčnej funkcie srdcového svalu (schopnosti sťahovať sa – pumpy),“ hovorí lekárka. Pacient podľa nej pociťuje únavu, pocit nedostatku vzduchu, dýchavicu, zrýchlený tep, môžu sa pridať opuchy dolných končatín a v konečnom dôsledku môže viesť aj k zlyhaniu srdca. 

 

 

 

  • Oftalmológ

Dlhodobo zvýšená hladina cukru v krvi poškodzuje sietnicu a jemné štruktúry v oku.

„V dôsledku pôsobenia hyperglykémie, ale aj zvýšených hladín tukov v krvi sa drobné cievky upchávajú, stenčujú, slabnú, vznikajú výdute, ktoré prepúšťajú svoj obsah do okolia, vzniká opuch (makulárny edém). Cievky môžu praskať, vznikajú rôzne veľké zakrvácania, ktoré sa potom hoja väzivovým tkanivom zhoršujúcim zrakovú ostrosť,“ hovorí Mokošová.

V neskorších štádiách sa môže sietnica úplne odlúpiť, čo vedie k úplnej strate zraku.

Bez prejavov

Často aj pacienti s ťažkým postihnutím sietnice môžu byť dlhodobo bez akýchkoľvek prejavov, bez zhoršenia zrakovej ostrosti. Z tohto dôvodu je diabetik každoročne odoslaný svojím diabetológom k očnému lekárovi – oftalmológovi. „Ten mu vyšetrí nielen očné pozadie, ale vykoná komplexné vyšetrenie zraku s prípadným odhalením ďalších očných ochorení, ktoré sa môžu pri cukrovke vyskytovať,“ tvrdí lekárka.

Očné problémy pri cukrovke:

- sivý zákal – katarakta,

- zelený zákal – glaukóm,

- poškodenie sietnice, nedokrvenie sietnice – diabetická retinopatia,

- diabetický makulárny edém (forma diabetickej retinopatie).

 

  •  Neurológ

Cukrovkári majú vyššiu pravdepodobnosť mozgovej príhody. „Ak vznikne uzáver napr. v mozgových cievach – rozvíja sa cievna mozgová príhoda, s možným ochrnutím polovice tela, prípadne postihnutím rečového centra s poruchou reči, zrakového centra s poruchami zraku a podobne. Inými prejavmi sú možné poruchy vedomia, zmätenosť, tŕpnutie končatín, tváre, prípadne závraty, bolesť hlavy. Liečba ktoréhokoľvek z týchto prejavov patrí do kompetencie neurológa,“ uvádza Mokošová. Po takejto udalosti musia diabetici chodiť na pravidelné prehliadky k neurológovi, aby sa predišlo ďalším porážkam.

 

  • Podiater

„Komplexnou starostlivosťou o nohy diabetika sa zaoberá podiatria, ktorá v súčasnosti na Slovensku nie je rozvinutá ani hradená zo zdravotného poistenia,“ dodáva Mokošová. Podiater včas odhalí vredy a zárodky infekcií na nohách, no musíte k nemu chodiť pravidelne.

 

  •  Nefrológ

Nefrológovia sa starajú o obličky. Tento párový orgán odstraňuje toxíny z krvi. Obličky sú veľmi citlivé na kolísanie hladiny cukru v krvi.

Diabetická nefropatia sa nepozorovane rozvíja dlhé roky. Prejaví sa približne po 10 až 15 rokoch trvania cukrovky u 30 až 40 % diabetikov. „Zistí sa často náhodne pri vyšetrení krvných parametrov alebo moču. Prvým prejavom postihnutia obličiek je mikroalbuminúria a znamená prítomnosť malého množstva bielkoviny v moči, ktorá sa u zdravého človeka nevyskytuje,“ vysvetľuje Mokošová.

Kedy sa postihnutie zhoršuje?

Príčiny postihnutia obličiek sú podľa nej rovnaké ako pri ostatných diabetických komplikáciách. Sú nimi dlhšie trvanie diabetu, jeho nedostatočná kompenzácia, nedostatočná liečba vysokého tlaku či zvýšenie cholesterolu v krvi, ako aj fajčenie. „Ich nedostatočnou korekciou sa postupne postihnutie obličiek zhoršuje a môže vyústiť až do dialýzy,“ uvádza. Medzi prejavy rozvinutého postihnutia obličiek patrí únava, nechutenstvo, zvracanie, opuchy dolných končatín.

 

  •  Angiológ

Postihnutie cievneho systému sa prejaví aj na dolných končatinách. „Pacient pociťuje bolesť v lýtkach po prejdení niekoľkých metrov, neskôr sa pridajú aj bolesti v pokoji. Nohy sú chladné, bledé,“ hovorí Mokošová.

V prípade vzniku takýchto ťažkostí je možné vyšetrenie cievneho systému, či už na kvalitnej ambulancii všeobecného lekára, vybavenej prístrojovou technikou merania tzv. ABI (členkovo-ramenného indexu), alebo na cievnej ambulancii. „Vyšetrením ABI indexu je možné odhaliť už včasné štádiá postihnutia ciev dolných končatín a začať liečbu. Tá môže byť buď formou užívania liekov, alebo chirurgického zákroku, ktorého cieľom má byť zlepšenie prekrvenia ciev na nohách a tým zníženie rizika amputácie,“ vysvetľuje diabetologička.

Pozor aj na drobné poranenia

Diabetici často pre postihnutie nervových vláken nepociťujú bolesť, preto si nohy veľmi ľahko porania. „Časté sú popáleniny, vstúpenie na klince, sklo a podobne. Tieto poranenia si pacienti všimnú, až keď sa rany zapália a rozvinie sa ťažký zápalový proces (flegmóna), ktorý môže viesť k odumretiu postihnutej časti nohy,“ uvádza diabetologička s tým, že vzniká gangréna, ktorá je pre riziko vzniku sepsy dôvodom na amputáciu. „Ak sa rozvinie flegmóna alebo nebodaj gangréna, je nevyhnutné vyhľadať chirurga. Ten v spolupráci s cievnym lekárom – angiológom – vyberie najvhodnejší postup liečby,“ dodáva.

 

  •  Dietológ

Úprava stravovania je základom liečby cukrovky. V nastavení jedálnička vám pomôže dietológ alebo iný odborník na výživu. Patrí sem aj prísna kontrola hladiny cukru v krvi, keďže potrebujete zistiť, ktoré potraviny vám robia dobre, a ktoré, naopak, nie.

 

 Sabína Zavarská, Zlatica Beňová

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 14:09