Simulovaná dopravná nehodaAGEL
StoryEditor

Simulovaná dopravná nehoda preverila pripravenosť zdravotníkov na udalosť s hromadným postihnutím osôb

09.05.2024, 13:30
Autor:
redred

Cvičenie sa konalo za plnej prevádzky urgentného príjmu.

Profesionálna pripravenosť a dobrá organizácia viacerých zložiek integrovaného záchranného systému (IZS), ako aj bezprostredná kooperácia na oddeleniach urgentného príjmu nemocnice je absolútnym základom pre záchranu života postihnutých osôb počas hromadnej nehody. Nemocnica AGEL Levice preto zorganizovala simulovanú udalosť hromadného postihnutia osôb. Havária cisterny a autobusu, záchranárske práce a následný seminár dostatočne preverili, vycvičili a vyškolili zdravotníkov, záchranárov a lekárov, aby ich pri riešení podobných organizačne, fyzicky aj psychicky mimoriadne náročných situácií už nič nezaskočilo. Cvičenie sa konalo za plnej prevádzky urgentného príjmu.

Krik, strach, bolesť a chaos. Aj tak by sa dali pomenovať prvé momenty a pocity účastníkov dopravnej nehody autobusu a cisterny, ktorá sa stala vo štvrtok ráno pri Leviciach. V takomto prípade hovoríme o udalosti s hromadným postihnutím osôb (UHPO), pri ktorej sa musia okamžite zaktivovať viaceré zložky integrovaného záchranného systému napojené na urgentné príjmy spádových nemocníc. „UHPO je udalosť, pri ktorej počet osôb so závažným ohrozením zdravia alebo bezprostredným ohrozením života je 3 a viac, taktiež postihnutých na mieste nehody je 10 a viac, z ktorých minimálne jeden ranený je so závažným ohrozením zdravia alebo bezprostredným ohrozením života,“ upresňuje MUDr. Ján Belanský, MPH, riaditeľ Nemocnice AGEL Levice.

image

Rozhovor: Nájdite si najbližší defibrilátor. Vracia do života, čoskoro musí byť v každej väčšej obci

Kľúčovú úlohu na mieste nešťastia zohráva posádka, ktorá zriaďuje manažment zdravotníckeho zásahu. Zásah zo strany zdravotníkov je koordinovaný a riadený veliteľom zdravotníckeho zásahu (označený bielou vestou) v spolupráci s veliteľom hniezda zranených (označený červenou vestou) a  veliteľom odsunu (označený modrou vestou). Dôležitú úlohu zohráva aj triedič ranených, označený žltou vestou. „Pomocou triediacich systémov sa snažíme určiť prioritu ošetrenia postihnutých osôb a tým zvýšiť ich šancu na prežitie, prípadne znížiť mieru komplikácií. Postup riešenia UHPO v pred nemocničnej fáze máme aj legislatívne upravený a zamestnanci záchranných zdravotných služieb sú pravidelne precvičovaní v danej problematike,“ povedal MUDr. Peter Kyseľ z AGEL MEREA, odborný garant workshopu.

Úspešnosť celého zásahu vo veľkej miere závisí od bezproblémového chodu jednotlivých zložiek integrovaného záchranného systému. „Simulačný tréning v podobe praktického workshopu UHPO je jednou z alternatív ako sa dobre pripraviť na silnú stresovú záťaž pre zasahujúcich. Workshop je predovšetkým určený pre zdravotníckych pracovníkov pracujúcich v záchrannej zdravotnej službe a na urgentných príjmoch zdravotníckych zariadení. Obsahovo sa snažíme klientov naučiť systém vedenia zásahu v pred nemocničnej fáze, následne riešenie hromadného príjmu zranených v podmienkach urgentného príjmu a v prípade potreby činnosti pri otvorení traumatologického plánu zdravotníckeho zariadenia,“ dodáva Peter Kyseľ.

01 - Modified: 2024-01-12 12:50:02 - Feat.: - Title: Výmenu ramenného kĺbu robia aj odborníci v levickej nemocnici 02 - Modified: 2023-07-18 13:53:03 - Feat.: - Title: Na urgentnom príjme levickej nemocnice stúpol počet pacientov s dehydratáciou a úpalom 03 - Modified: 2023-04-17 13:57:35 - Feat.: - Title: Nemocnica v Leviciach po dvoch rokoch obnovila činnosť Domu ošetrovateľskej starostlivosti 04 - Modified: 2023-01-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Nemocnica v Leviciach vynovila pracoviská. Teraz bojuje s nedostatkom personálu 05 - Modified: 2022-11-17 06:01:16 - Feat.: - Title: Nemocnica v Leviciach otvorila novú detskú kardiologickú ambulanciu
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
17. máj 2024 13:18