StoryEditor

Šetriaca diéta

10.07.2009, 09:30
Autor:
(dia)(dia)
Cukrovka sama osebe dokáže potrápiť každého človeka. Rozhádzané hodnoty glykémie nikoho nepotešia a znormalizovať ich je niekedy poriadna drina. Čo však v prípade, keď sa ohlásia ešte aj tráviace problémy? Ponúkame vám rady, čo kedy jesť, aby vaše trávenie prebiehalo hladko a glykémia bola uspokojivá.

Cukrovka sama osebe dokáže potrápiť každého človeka. Rozhádzané hodnoty glykémie nikoho nepotešia a znormalizovať ich je niekedy poriadna drina. Čo však v prípade, keď sa ohlásia ešte aj tráviace problémy? Ponúkame vám rady, čo kedy jesť, aby vaše trávenie prebiehalo hladko a glykémia bola uspokojivá.

Tráviace problémy sa niekedy vyskytujú v rôznych kombináciách a môžu mať rôzne príčiny. Hovoríme vtedy o dyspepsii. Ide predovšetkým o:

● nechutenstvo,

● nevoľnosť,

● zvracanie,

● pálenie záhy,

● pocity plnosti žalúdka alebo čriev,

● neurčité bolesti v bruchu,

● „krútenie“ čriev v bruchu,

● nadmerná plynatosť,

● zvýšený odchod plynov

● hnačka, alebo zápcha.

Trápia aj vás ťažkosti spojené s trávením? Aby ste týmto problémom predišli, mali by ste si upraviť stravovanie. Ako? Pokiaľ poznáte potraviny, ktoré vám spôsobujú ťažkosti, jednoducho ich nahraďte inými. Iná situácia je, keď neviete, po čom sa objavujú problémy. Navrhujeme vám vyskúšať šetriacu diabetickú diétu, ktorá by mala na vaše tráviace ústrojenstvo pôsobiť šetrne. Pozor však na dávky inzulínu, tie by mali pokryť primeranú porciu jedla, aby ste predišli hypoglykémii.

Šetriaca diéta

Nejde pri nej o prísne obmedzovanie v jedení, ale spôsob, ako správne vyberať medzi potravinami a dodržať zásady technológie prípravy. Individuálne upravenú stravu si môžete pripraviť doma aj sami. Nasledujúce usmernenia vám pomôžu otestovať sa a zistiť, čo vám spôsobuje pri konzumovaní jedál problém. Postupne zistíte, ktorá potravina je pre vás nevhodná, a ktorú si v primeranom množstve môžete dopriať.

Naše odporúčania

● Jedzte pravidelne a primerané množstvo jedla podľa inzulínovej liečby. Pri liečbe inzulínovým analógom, keď sa jedlo konzumuje len 3-krát denne, vypite medzi hlavnými jedlami šálku teplého čaju, aby žalúdok nebol prázdny.

● Vyberajte si chutnú a pestrú stravu, aby sa vám vrátila chuť do jedla.

● Vylúčte z jedálnička potraviny, ktoré vám spôsobujú plnosť v žalúdku a nadúvanie. Patria k nim strukoviny, čerstvé pečivo z kysnutého cesta, niektoré druhy listovej zeleniny, napríklad kapusta, kel.

● Technologickú úpravu pokrmov prispôsobte tak, aby sa jedlo upravilo do mäkka, takou stravou si šetríte zažívacie ústrojenstvo. Vhodné sú varenie, dusenie, pečenie bez tuku, pripravené v pare alebo v alobale.

● Stravu soľte len mierne a používajte len jemné koreniny.

● Jedlo si vychutnávajte pomaly a dôkladne ho požujte.

Pozor!

Na šetriacej diéte buďte dlhšiu dobu, myslite však na to, aby jedlo malo primeranú energetickú a výživovú hodnotu.

Oblátka či nekysnutý chlieb

Pri žalúdočných ťažkostiach spojených s vyšším vylučovaním žalúdočných štiav alebo ich zvýšenou kyslosťou si môžeme pomôcť kúskom suchej neplnenej tortovej oblátky (do obsahu SJ v jedle sa nemusí započítať kúsok, ktorý má rozmer cca 5 x 8 cm, t.j. 1/6 jednej suchej oblátky). Na etikete výrobku si môžete prečítať, že 2/3 z jedného oblátkového kusa zodpovedá 1 SJ. Celé balenie obsahuje 11 kusov. Vhodný je tiež nekysnutý chlieb, ktorý určite poznáte aj pod názvom židovský chlieb. Na to vypite pohár nesladeného slabého čaju. Na čiernu kávu, silný čas a alkohol radšej rýchlo zabudnite.

Plnohodnotná strava

Strava v šetriacej úprave je plnohodnotná. Prísun bielkovín zabezpečujú kvalitné potraviny: rybie filé, pstruh, kapor (nie vyprážaný), kurča bez kože, morka, chudé a kvalitné časti červeného mäsa (zo stehna), holub, králik, mlieko, jogurt, acidofilné a kefírové mlieko, kvalitné vyzreté a neúdené syry, tvaroh. Do hotového pokrmu pridávajte v malom množstve rastlinný olej a maslo. Podľa svojej telesnej hmotnosti uvážte, či je pre vás vhodná aj strava bez tuku. Sacharidy vám zabezpečia nekysnuté chleboviny, cestoviny, zemiaky, ryža, sortiment vhodných druhov zeleniny a ovocia (okrem hrušky, ríbezlí, egrešov, černíc, ďatlí, orechov, orieškov a maku).

Ako postupovať pri príprave pokrmov?

● Ak jedlo pri tepelnom spracovaní nepripravíte do mäkka, upravte tvrdšie mäso aspoň tak, aby bolo ľahšie stráviteľné. Pokrájajte ho nadrobno, šľachy odstráňte alebo pokrájané mäso pomeľte na spôsob hašé, či mäsového pudingu.

● Pokrmy zahusťujte nasucho opraženou múkou, bešamelom alebo zátrepkou (múkou rozhabarkovanou vo vode a následne pridanou do jedla).

● Omáčky a prívarky okysľujte jemne citrónovou šťavou. Snažte sa obmedziť používanie náhradných sladidiel. Vhodnejšie sú neenergetické sladidlá. Ak ste dobre kompenzovaní, môžete si jedlo dochutiť malým množstvom sacharózy a započítať do obsahu SJ.

● Z korenín používajte nedráždivé druhy – vývar z rasce, cibule a póru, majoránku, bobkový list, pažítku, petržlenovú vňať, sladkú červenú papriku, kôpor, vegetu.

Ponuka vhodných potravín

● Nápoje bez cukru: slabý čaj (0), biela káva (200 ml/1 SJ), mlieko (200 ml/1 SJ).

● Mliečne výrobky: jogurt (200 ml/1 SJ), acidofilné mlieko (300 ml/1 SJ), kefírové mlieko (300 ml/1 SJ), jemné druhy syrov a tvaroh (50 g/0 SJ).

● Mäsové výrobky v množstve 50 – 100 g/0 SJ: neúdená šunka, jemné druhy mäkkých salám, jemné párky, nátierka z chudého vareného mäsa alebo hydiny.

● Mäso (0 SJ) jednoducho tepelne upravené s použitím vhodných prísad a druhov zeleniny. Obsah SJ v porcii určuje množstvo použitých započítateľných potravín tak, ako sa odporúča v strave každého diabetika.

● Tuky: čerstvé maslo, rastlinné tuky a oleje (0 SJ).

● Vhodné prílohy a množstvo, ktoré zodpovedá 1 SJ: varené zemiaky (2 PL/65 g) , zemiaková kaša (2 PL/75 g), varené cestoviny (2 PL/45 g), dusená ryža (2 PL/45 g), žemľová knedľa (1 plátok/45 g).

● Omáčky – dochutené neenergetickým sladidlom (1 naberačka/1 SJ): citrónová, kôprová, paradajková, pažítková.

● Prívarky dochutené neenergetickým sladidlom (1 naberačka/1,5 – 2 SJ): fazuľkový, karfiolový, šalátový, tekvicový, zeleninový (1,5 SJ), zemiakový (2 SJ).

● Polievky: na prípravu polievok používajte len vhodné druhy potravín (nenafukujúcu zeleninu), jemné koreniny a diétnu zátrepku alebo zápražku. Počet SJ v porcii polievky určuje jej hustota pri zahustení a množstvo závarky. 1 PL závarky zodpovedá ½ SJ. Vývar zo špikových kostí alebo z mastného lojového mäsa nie je vhodný v rámci zdravej výživy a pri šetriacej diéte vôbec. Zdravá je napríklad zeleninová nemastná kuracia alebo hovädzia polievka s malou závarkou (1/2 – 1 SJ), paradajková s ryžou (1 SJ), hrášková so strúhaným cestom (1 SJ), jemná karfiolová alebo fazuľková s cestovinou (1 SJ).

● Zelenina – pripravená varením alebo dusením, surová vo forme šalátov. Vyberajte si mladú koreňovú zeleninu, z listovej si pochutnajte na hlávkovom šaláte, špenáte, najemno pokrájaných listoch mladého kelu (0 SJ). Do počtu SJ z vhodných druhov zeleniny započítajte len mrkvu (surovú alebo varenú) a šalát z varenej červenej repy (1 SJ)

● Ovocie – čerstvé alebo uvarené na kompót (bez cukru). 1 jablko alebo 1 broskyňa, kompótová miska čerešní alebo ½ grapefruitu (1 SJ).

● Bezmäsité hlavné pokrmy a počet SJ v porcii: zeleninový nákyp alebo puding (1 SJ), cestovina s dusenou zeleninou (2 PL/1 SJ), varený karfiol (0 SJ), zeleninové rizoto. Do počtu sacharidového obsahu (SJ) v danom čase pridajte varené zemiaky alebo zemiakovú kašu.

Dôležité!

Nezabúdajte na to, že aj pri šetriacej diéte musíte počítať SJ. Dávku inzulínu prispôsobte jedlu a pohybu. Uspokojivé glykémie za každých okolností sú totiž zrkadlom dobrej kompenzácie cukrovky.

Mária Štefáková, diétna sestra

01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2024-03-25 13:53:56 - Feat.: - Title: Chrípka dokáže ohroziť na živote
menuLevel = 2, menuRoute = dia/to-co-jete, menuAlias = to-co-jete, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 14:45