StoryEditor

Siahnite po medveďom cesnaku. Dokáže takéto zázraky

21.05.2015, 00:56
Autor:
(dia)(dia)
Medvedí cesnak (Allium ursinum L.) je trváca rastlina, ktorá vytvára malú podlhovastú cibuľku obalenú bielymi priehľadnými šupkami.

Patrí medzi prvých poslov jari, pretože z cibuľky už zavčasu na jar vyrastajú kopijovité lesklé svetlozelené listy.

 

Kvitne v máji hviezdičkovitými bielymi kvietkami zoskupenými do okolíkov asi do výšky 30 cm. Rastie v lužných lesoch v celej Európe a severnej Ázii, na vlhkých lúkach, pri potokoch v tieni i v listnatých a horských lesoch. Jeho silná cesnaková vôňa nám zabráni pomýliť si ho s listami konvalinky alebo jedovatej jesienky obyčajnej. Veľkej obľube sa teší na Sibíri, kde sa ho najviac konzumuje a pravdepodobne im svojím účinkom nahrádza naše antibiotiká.

 

Výdatný zápach

Volajú ho „čeremša“. Istý cestovateľ popisuje, že pri varení vydáva taký zápach, že obyčajný cesnak popri ňom vonia ako fialka. Aj v období druhej svetovej vojny vraj juhoslávski partizáni pozorovali, že po výdatnej konzumácii medvedieho cesnaku sa im podstatne rýchlejšie hojili rany. Dnes je už dokázané, že obsahuje veľa fytoncídnych látok, ktoré majú antibakteriálny účinok. A pomenovanie „medvedí“ dostal vraj preto, že ho po zimnom spánku vyhľadávajú medvede, aby si prečistili žalúdok, črevá a krv.

 

Reguluje a lieči

Cesnak medvedí v ničom nezaostáva za účinkami nášho bežne používaného cesnaku, dokonca je ešte účinnejší. Pôsobí povzbudzujúco na celý zažívací trakt, brzdí rast patogénnych črevných baktérií, zmierňuje kŕče hladkého svalstva a reguluje činnosť hrubého čreva.  Účinkuje aj na prekrvovanie koronárnych ciev, reguluje vysoký krvný tlak a má aj antisklerotický účinok.

 

Jarná kúra

Medvedí cesnak je vhodný ako súčasť jarných kúr na prečistenie krvi, lieči aj chronické kožné choroby. Okrem toho je účinný na detoxikáciu organizmu od nikotínu (čistí aj zahlienené pľúca, priedušky a zmierňuje dýchacie ťažkosti). Na liečbu zastaraného kašľa, uvoľnenie hlienu z pľúc a dýchavičnosti u starých ľudí je vhodné užívanie vína z medvedieho cesnaku. Tinktúra pripravená z medvedieho cesnaku vynikajúco podporuje pamäť, predchádza vápenateniu ciev a odstraňuje mnohé ťažkosti spojené so zažívaním. Užívanie medvedieho cesnaku sa odporúča tiež pri črevných parazitoch (hlístach a škrkavkách).

 

Iba čerstvé

Mladé listy medvedieho cesnaku sa zbierajú ešte pred kvitnutím (apríl, máj), cibuľky v neskorej jeseni.  Na kúru sa využívajú listy aj cibuľky v čerstvom stave, pretože sušením sa strácajú jeho účinky. Ako korenina sa používajú listy podobne ako pažítka alebo iné zeleninové vňatky.

 

Možnosti využitia

Tento zázrak prírody môžete využiť aj ako koreninu, aj ako liečivú rastlinu:

Listy nakrájame nadrobno a posypeme nimi chlieb s maslom, tvarohovou alebo inou nátierkou.

Jemne posekané surové listy pridávame ako koreninu do polievok, knedlí, mäsových a iných jedál.

Listy môžeme pripraviť na spôsob špenátu alebo ako šalát (pre zjemnenie ostrej chuti ho zmiešame s pŕhľavou).

Listami medvedieho cesnaku prikryjeme pri pečení mäso alebo ryby.

Cibuľky nakrájame nadrobno a zalejeme teplým mliekom, necháme postáť 2 až 3 hodiny. Tekutina sa pije po dúškoch a je vhodná pre osoby s citlivým žalúdkom.

Plnú hrsť nadrobno nakrájaných listov krátko povaríme v štvrť litri bieleho vína, podľa chuti osladíme medom alebo sirupom a užívame denne pomaly po dúškoch.

Čerstvo vylisovanú šťavu z listov užívame pri zápaloch čriev, nespavosti, chrípke, vysokom krvnom tlaku, ateroskleróze (3-krát denne ½ lyžičky).

 

Vo vlastnej záhrade

Ak chcete mať medvedí cesnak neustále poruke, vysaďte ho v záhrade na vlhké polotienisté miesto. Listy môžete používať čerstvé od skorej jari a menšie cibuľky môžete vykopávať aj v zime, pokiaľ nie je pôda zamrznutá. Ak ho vysadíte v záhrade okolo stromov, svojimi fytoncídnymi účinkami odpudzuje škodcov a zvyšuje odolnosť drevín proti chorobám.  

 

Liehový výťažok                                                                    

Fľašu voľne naplníme až po hrdlo nadrobno nakrájanými listami alebo cibuľami, zalejeme 38 až 40 %  ražným alebo dobrým ovocným liehom, postavíme na 14 dní na slnečné miesto alebo do blízkosti tepelného zdroja. Užívame denne 10 až 15 kvapiek s troškou vody.

 

Ing. Mária Kleňová, PhD.

01 - Modified: 2007-06-04 09:32:40 - Feat.: 0 - Title: Smer by volilo vyše 38, SDKÚ takmer 17 % voličov
01 - Modified: 2023-04-27 13:04:23 - Feat.: - Title: Vyskúšajte TEKVICOVÉ rizoto 02 - Modified: 2023-05-10 08:23:01 - Feat.: - Title: Pečená zelenina s plesnivým syrom 03 - Modified: 2023-03-04 08:00:00 - Feat.: - Title: Figy zlepšia glykémie, pomôžu kostiam 04 - Modified: 2022-12-21 15:00:00 - Feat.: - Title: Pečená tekvica s citrónmi a pohánkovou polentou 05 - Modified: 2022-08-06 11:00:00 - Feat.: - Title: Batatový hummus
menuLevel = 2, menuRoute = dia/to-co-jete, menuAlias = to-co-jete, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
14. apríl 2024 12:13