StoryEditor

Bez soli

10.07.2009, 09:32
Autor:
(dia)(dia)
Bojujete s vysokým krvným tlakom? Okrem tabletiek si ho znížite aj tak, že budete menej soliť. Rešpektujte pokyny lekára a my vás naučíme, ako si pripraviť chutné jedlo bez soli.

Bojujete s vysokým krvným tlakom? Okrem tabletiek si ho znížite aj tak, že budete menej soliť. Rešpektujte pokyny lekára a my vás naučíme, ako si pripraviť chutné jedlo bez soli.

Slanú chuť jedla môžete nahradiť vhodným výberom potravín a technologickou úpravou. Jazýček oklamete pridaním kyslej potraviny, napríklad kyslého mlieka a kyslej smotany. Vyvarujte sa ale konzumácii kyslej kapusty, ktorá sa konzervuje práve soľou. Rovnako je to so sterilizovanou zeleninou, preto pri varení používajte čerstvú zeleninu alebo siahnite po mrazenej.

Koreniny, bylinky

Neslanú chuť pokrmu prekryte aromatickými koreninami, bylinkami či zeleninou. Výraznú vôňu má koreň a vňať petržlenu, zelená pažítka, paradajka, pór alebo cibuľa. Do omáčok môžete použiť aj vývar z húb. Cviklový šalát dochuťte feniklom a chrenom. Hlávkový šalát pokvapkajte citrónovou šťavou a uhorkový šalát prelejte dressingom z bieleho jogurtu, do ktorého pridajte prelisovaný cesnak. Rasca, majorán, bobkový list a kôpor patria medzi aromatické koreniny.

Čítajte etiketu

Nezabudnite, že by ste sa mali naučiť správne vyberať aj medzi nápojmi. Minerálky sa snažte rozlišovať podľa obsahu minerálnych látok. Pre vás sú vhodnejšie s nízkym obsahom sodíka (Na), t. j. nápoj, ktorý má v 100 g do 100 mg Na. Naučte sa správne čítať etiketu na fľašiach a vyberte si práve tú svoju, ktorá vám chutí. Dopĺňajte pitný režim v množstve, ktoré vám odporučil lekár. A zabudnite na alkohol!

Dôležité!

Priznajte si, že na soľ siahate aj vtedy, keď je vaše jedlo chutné aj bez nej. Ste na ňu jednoducho zvyknutí a to treba zmeniť. Soľničku preto odložte zo stola, možno nikomu nebude chýbať a menej slaná strava zachutí aj ostatným. Vždy si pripomínajte, že takéto jedlo vám pomôže zbaviť sa opuchov, znížite si krvný tlak, prospejete srdcu a obličkám.

Hrianka s cesnakom

Ako diabetik si, samozrejme, počítajte v nesolenej strave aj sacharidové jednotky (SJ). Na raňajky si doprajte čaj bez cukru (0 SJ), grahamový rožok (2 SJ), biele pečivo či žemľu (3 SJ). Krajcu neslaného chleba (40 g) zodpovedajú 2 SJ. Ak máte radi hrianky, potrite si ich cesnakom. V prípade, že sa vaše glykémie udržujú v optimálnych hodnotách, pochutnajte si na džeme. Jedna lyžička obsahuje 1 SJ. Na chlieb si tiež môžete natrieť najemno vyšľahaný tvaroh s cibuľkou alebo pažítkou. Veľmi chutné budú raňajky aj so zeleninou. Na salámové výrobky a slané syry zabudnite.

Potrebujete niečo na dojedanie? Pri liečbe diétou postačí porcia zeleniny. Ak ste na inzulínovej liečbe a vaša dávka jedla má zodpovedať 1 SJ, vyberte si zo sortimentu ovocia – ½ grapefruitu, malé jablko či hrušku. V prípade, že potrebujete na dojedenie 2 SJ, zjedzte celý grapefruit, väčšie jablko alebo si doplňte obsah SJ bielym jogurtom, vločkami či plátkom ryžového chleba.

Rasca, vňať či pór

Väčšina z vás možno pracuje a obeduje v reštauráciách. Žiaľ, tam vám jedlo bez soli nepripravia. Výber potravín potom sprísnite aspoň na večeru. Varené či pečené zemiaky ochuťte rascou, najemno pokrájanou petržlenovou vňaťou, pórom alebo spenenou cibuľou.

Vňať používajte často, uskladniť ju môžete v mrazničke alebo si ju vysušte v tmavej miestnosti, podrvte a uložte ako koreninu v uzavretej nádobe.

Polievky a mäso

Rozmýšľate, ktoré polievky vám budú chutiť bez soli? My vám odporúčame kyslú zemiakovú, zemiakovú s paradajkami, paradajkovú s ryžou dochutenou náhradným sladidlom, zemiakovú s hubami, kyslú fazuľovú či hubovú, karfiolovú s cestovinou. Podľa hustoty polievky započítajte 1 – 2 SJ.

Mäsité hlavné jedlo môžete pripraviť z primeranej porcie (80 g) chudého hovädzieho alebo bravčového mäsa, z kurčaťa alebo ryby, všetko bez soli, ale so zeleninou, fazuľkou, na hubách, s brusnicami alebo s paradajkami a zelerom. Šťavu len mierne zahustite múkou a započítajte ½ SJ. Možno vám zachutí pečené kurča s rascou alebo na cesnaku. Počas pečenia, pri podlievaní, pridajte do šťavy posekanú cibuľu, ktorá sa počas pečenia rozvarí a výpek zahustí (0 SJ). Ak obľubujete omáčku (1 SJ), pripravte si paradajkovú dochutenú náhradným sladidlom, hubovú alebo sviečkovú s brusnicami. Prílohu môže tvoriť ryža, cestovina alebo zemiaky uvarené bez soli.

Šaláty si urobte podľa vlastnej fantázie zo surovej zeleniny, pri príprave nálevu nepoužívajte soľ. Chutný je napríklad mrkvový šalát s citrónom dochutený postrúhaným ovocím.

Dodá vám energiu

Neslané jedlo a jeho primerané množstvo vám dodá potrebnú energiu, ktorú potrebujete pre život a na pohybovú aktivitu, aby ste si zachovali ideálnu hmotnosť alebo schudli, keď máte nadváhu.

Mária Štefáková, diétna sestra

01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2024-03-25 13:53:56 - Feat.: - Title: Chrípka dokáže ohroziť na živote
menuLevel = 2, menuRoute = dia/to-co-jete, menuAlias = to-co-jete, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 03:29