StoryEditor

Dia rožky po domácky

22.10.2014, 00:50
Autor:
(dia)(dia)
O potravinách pre diabetikov sa už napísalo veľa článkov. Mnoho užitočných rád nájdeme na internete, alebo v časopisoch.

V tomto príspevku sa nechcem zaoberať teóriou, ale mojimi osobnými skúsenosťami nie ako diabetičky, ale ako zdravotníčky, ktorá sa stará o diabetickú stravu rodinného príslušníka. To je totiž môj prípad. Moja mama je diabetička a ja som zdravotníčka.  S diabetom bojujeme skoro 20 rokov. Najskôr len diétou a neskoršie a vlastne až doteraz liekmi.  Mamina lekárka inzulín síce už spomína, ale zatiaľ je to len v tejto rovine. Ako mnohí z vás, aj ja som prečítala všeličo možné o diabete a aj diabetickej strave. V snahe udržať hladinu gukózy čo najdlhšie v „normále“, neváham urobiť čokoľvek. Často som kupovala celozrnný chlieb, grahamové rožky a iné pečivo, o ktorom sa píše ako vhodnom pre diabetikov. Zo svojho jedálnička mama úplne vylúčila sladkosti typu zákusky, sladké nápoje s glukózou a iné potraviny nevhodné pre diabetikov. Výnimkou bolo len ovocie, ktoré však obsahuje ovocný cukor s nižším glykemickým indexom. Ale výsledný efekt nebol taký, aký sme očakávali.  Vtedy som pristúpila k radikálnejším opatreniam a v supermarkete som  nakúpila celozrnnú múku a doma som začala piecť pečivo a chlieb vhodný pre diabetika. Vhodný znamená toľko, že obsahuje 75% celozrnnej múky a zvyšok bielej múky. Celozrnná múka totiž tak výrazne nezvyšuje hladinu glukózy v krvi ako biela múka.  Výsledok sa dostavil  v podobe zníženia hladiny glukózy v krvi. Odvtedy každé dva týždne pečiem 24 celozrnných rožkov a kilogramový celozrnný chlieb. Vyskúšala som viacero receptov, niektoré s menším úspechom, iné s väčším. Tých receptov je množstvo, ale dôležitý je obsah celozrnnej múky v pečive.  Moja mama si zvykla na toto pečivo, ale keď videla, že do neho dávam pšeničné otruby, predsa to s ňou „zakývalo“.  Je sedemdesiatnička a v jej mladosti otruby dávali jesť len ošípaným.  Ale dnes  už tento problém nemáme.

     Z toho kvanta receptov chcem uviesť jeden, ktorý určite na internete nenájdete, lebo je to moja modifikácia jedného internetového receptu.

     Postup: Do misy nasypeme 3 pol litrové hrnčeky celozrnnej múky a 1 pol litrový hrnček hladkej chlebovej múky, za hrsť ovsených vločiek a pšeničných otrúb. /môžu byť a nemusia/. Pridáme 1 polievkovú lyžicu soli a semená: sezamové, ľanové, tekvicové, slnečnicové. Medzitým si pripravíme kvások: Ku 1  kocke čerstvých kvasníc /asi 4 g/ pridáme malú lyžičku fruktózy /ovocný cukor/ a asi 3 lyžičky mlieka. Rozmiešame a necháme nakysnúť. Hotový kvások pridáme k múke a spolu s 400-500 ml mlieka spracujeme na vláčne cesto. Hotové nevykysnuté cesto vyberieme na dosku a rozdelíme na 3 diely. Každú časť rozvaľkáme na kruh a nožom rozdelíme na 8 trojuholníkov – najskôr zhora nadol, potom zľava doprava a tie 4 trojuholníky ešte na polovice. Rolujú sa smerom od širšej časti do stredu. Rožky poukladáme na pečiaci papier na plech, potrieme rozšľahaným vajcom a necháme 30 minút kysnúť. Pečieme pri 180 stupňoch asi 20 minút. Kto má radšej mastnejšie pečivo, môže pridať 1 dcl oleja, alebo maslo. Vyskúšala som aj také rožky, ale  pre diabetika sú vhodnejšie rožky bez tuku. 

     Možno si poviete: Môžeš to robiť, keď máš na to čas. Myslím, že raz za dva týždne nie je taká frekvencia, ktorá by bola nezvládnuteľná. Na margo toho musím poznamenať, že „bakering“ je moje hobby. Vôňa pečiva sa šíri po celom dome a často aj ja siahnem po ňom. Chuť tohto pečiva výrazne ovplyvňujú rôzne semená, ktoré sa  do cesta pridávajú.

     Ďalšie potraviny, o ktorých môžeme diskutovať ako o vhodných alebo nevhodných, sú ryža a zemiaky.  Klasická lúpaná ryža je vlastne škrob a treba ju používať v súlade s jej zložením.  Na trhu sú však aj ryže, ktoré sú oveľa vhodnejšie pre diabetika, ale hlbšie mu načrú do peňaženky. Naturálna ryža Basmati  má nízky glykemický index a je to jedna z najkvalitnejších ryží vôbec. Má špecifickú chuť, treba si na ňu zvyknúť a tiež cena je vyššia. V predajniach zdravej výživy ju možno dostať 500 gramovú za 1,70 Euro, v supermarketoch je drahšia.

     Na záver možno už len konštatovanie, že k zvládnutiu diabetu je potrebná sebadisciplína, ktorú niekto má a niekto nemá.  Som presvedčená, že stravovanie výrazne ovplyvňuje zdravotný stav diabetika.

Vaša čitateľka

01 - Modified: 2006-11-26 19:49:26 - Feat.: 0 - Title: Kežmarok má dve tváre
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/to-co-jete, menuAlias = to-co-jete, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 16:26