StoryEditor

Iračania sa nezhodujú v otázke úlohy USA

29.04.2003, 00:00

Ku konfrontácii došlo včera na politickej konferencii v Bagdade medzi irackými predstaviteľmi a zástupcami exilovej irackej opozície v otázke úlohy USA v budúcej prechodnej vláde. Väčšina bývalých exulantov si želá, aby Spojené štáty mali na administratívu obmedzený dosah, argumentujúc, že Iračania by mali sami riadiť svoju krajinu. Tí, ktorí Irak neopustili, však žiadajú dohľad zo strany USA, pretože neveria predstaviteľom prichádzajúcim do krajiny po páde režimu bývalého prezidenta Saddáma Husajna.
"Prejavujú sa nezhody v súvislosti s úlohou Američanov. My dávame prednosť tomu, aby nám v prechodnom období vládli Američania. Nie sme zatiaľ pripravení zvládnuť to sami. Saddámove siroty ešte stále žijú," povedal jeden z delegátov na americko-irackej schôdzke v Bagdade, právnik Suhajl al-Suhajl.
Dočasný povojnový administrátor Iraku Jay Garner pred asi 300 delegátmi povedal, že v krajine sa musí nastoliť demokracia, v ktorej budú zastúpené všetky politické, náboženské a etnické skupiny. Včerajšia konferencia sa pritom začala s dvojhodinovým oneskorením kvôli prísnym bezpečnostným opatreniam. Delegáti vyjadrili vďaku Spojeným štátom a Británii za to, že zbavili Irak režimu bývalého prezidenta Saddáma Husajna, skonštatovali však, že riadenie Iraku by mali mať odteraz vo svojich rukách samotní Iračania.
Niekoľko stoviek Iračanov, prevažne šíitskych moslimov, sa včera zišlo na protestnom zhromaždení v centre Bagdadu. Demonštrujúci šíiti, ktorých bolo podľa nemeckej tlačovej agentúry DPA až 3 000, nesúhlasia s Američanmi zvolanou politickou schôdzkou, pretože majú pocit, že na nej nemajú primerané zastúpenie šíitski klerici zo svätého mesta Nadžaf.
Včerajšia schôdzka bola už druhým pokusom Američanov zhromaždiť všetky iracké frakcie, kmene, náboženské, etnické a politické sily v krajine, aby sa s nimi mohli dohodnúť na zložení novej vlády. Prvý pokus sa konal 15. apríla v juhoirackom historickom meste Úr pri Násiríji. Lídri irackej opozície sa pritom mienia stretnúť dnes za neprítomnosti Garnera a iných amerických predstaviteľov. Podľa hovorcu Garner stretnutie opozičného vedenia podporil. Generál vo výslužbe však vyhlásil, že schôdzka sa môže uskutočniť, iba ak budú bezpečnosť zaisťovať USA.
Iračania by mali v referende hlasovať o novej ústave svojej krajiny pred tým, ako si zvolia vlastnú vládu, ktorá prevezme vedenie od povojnovej prechodnej správy. Uviedol to včera štátny tajomník britského ministerstva zahraničných vecí Mike O'Brien, ktorý sa zúčastňuje na rozhovoroch s významnými Iračanmi v Bagdade.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 00:19