StoryEditor

Obeťou nie sú len zdravotníci

12.07.2007, 00:00

Obeťami v prípade, ktorý "hýbe" celým svetom, nie sú len odsúdení zdravotníci, ale aj samotné deti. Smrteľným vírusom sa nakazili pri transfúzii krvi. Viac ako 60 zo 426 už zomrelo na AIDS. "Potrebujeme pomoc Európskej únie, Spojených štátov a celého sveta. Aby sme zachránili životy našich detí, musíme zachrániť život bulharských zdravotníkov," vyhlásil ešte pred potvrdením rozsudku hovorca rodín Ramadán Fituri. Nájdu sa však rodičia, ktorí sú o vine zdravotníkov presvedčení a s trestom smrti pre nich súhlasia. Prípadné zmiernenie trestu a dohoda s rodinami detí by podľa nadácie syna líbyjského vodcu Sajfa Islama umožnila, aby si zdravotníci odpykali zvyšok trestu v Bulharsku.
Šanca na úplné uzdravenie detí v súčasnosti je však nízka. "Dobre vedená liečba a dobrá kvalita života však môžu predĺžiť život aj o desať rokov," hodnotí Juraj Benca z Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce Svätej Alžbety v Bratislave. Bol jedným z lekárov, ktorí liečbu detí videli. Neskôr sa podľa neho môžu objaviť lieky, ktoré im život môžu zase predĺžiť. Ich liečbu hodnotí ako dobrú. "Majú špeciálnu nemocnicu, prístup ku kompletnému sortimentu liekov," dodáva Benca.
Pomoc deťom ponúklo aj Slovensko, Tripolis skôr však prejavil záujem o konzultáciu pri liečbe. Slovensko pritom nie je prvou krajinou, ktorá by pomohla Líbyi s ich liečbou. Urobilo tak už Francúzsko, Taliansko a Rakúsko.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 22:26