StoryEditor

Fico si pohneval Kaczynského

19.06.2007, 00:00
Spočiatku "idylické" stretnutie premiérov Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska v Bratislave o vzájomnej podpore pri vstupe do schengenského priestoru či o energetickej spolupráci okorenila roztržka pre európsku ústavnú zmluvu.

Premiér Robert Fico označil prioritu Poľska - zmeniť väčšinové hlasovanie v rámci Európskej únie - za vec, ktorá nikoho nezaujíma a nikto jej nerozumie. "Oveľa viac ma zaujímajú iné veci, napríklad pracovné miesta či konkurencieschopnosť," uviedol na tlačovej konferencii po rokovaní premiérov Fico.
Na jeho stranu sa pridal aj maďarský premiér Férenc Gyurcsány. Ten vyhlásil, že o rozhodovaní by sa už nemalo diskutovať, ale mal by sa prijať model dohodnutý v euroústave.
"Pingpong" na hrade
To nenechalo chladným poľského premiéra Jaroslawa Kaczynského, ktorý vyzval svojich partnerov, aby zmenili rétoriku. Varoval, že ak s takýmto postojom prídu na summit Európskej únie koncom júna, dohoda nebude možná. "Dúfam, že nebudeme musieť použiť právo veta," vyhlásil Kaczynski. "Nie je možné, aby hlas občana jednej krajiny mal dvojnásobnú váhu ako hlas občana inej krajiny," dodal poľský premiér.
Kaczynskému na Bratislavskom hrade "podržal chrbát" český premiér Mirek Topolánek. Jeho krajina poľský návrh na zmenu väčšinového hlasovania, ktorý by zvýhodňoval stredné a menšie štáty Európskej únie, ako jediná z členských štátov podporuje. "Nemáme mandát od súčasnej vládnej koalície, aby sme na tom poľskom návrhu ,zomreli' a vetovali kvôli tomu prípadný kompromis. Ale návrh podporujeme, zlepšuje naše postavenie," povedal Topolánek.
Poliaci majú problém s rozdelením hlasov v rámci únie, ako je navrhnuté v pôvodnom texte euroústavy. Varšava tvrdí, že to oslabuje pozíciu Poľska a jeho občanov. Kaczynski navrhuje iný systém prepočtu hlasov, ktorý okrem iného pracuje s druhou odmocninou počtu obyvateľov jednotlivej krajiny. Keď sa poľská novinárka spýtala Fica, či Slovensko tento variant, ktorý by bol výhodný aj pre Slovensko, podporí, odpovedal jej, že tlačovú konferenciu vysiela televízia v priamom prenose a divák sa asi začne pozerať do programu, či je na matematickej konferencii alebo na stretnutí premiérov krajín V4. "Vaša otázka presne potvrdzuje, že je to téma, ktorá je taká komplikovaná, taká ťažko pochopiteľná pre verejnosť a taká traumatizujúca pre Európsku úniu, že ju musíme čo najskôr ukončiť," dodal Fico.
Problém hasil Sokrates
"Svedkom" debaty bol aj portugalský premiér José Sokrates, ktorého krajina bude po Nemecku od júla predsedať Európskej únii. Premiérov V4 sa snažil v diskusii o euroústave zmieriť. "Ak sa Európa nedohodne, zaplatí za to. Ak sa nám nepodarí dosiahnuť kompromis, bude to zlyhanie, ktoré poškodí Európu vo všetkých oblastiach," uviedol Sokrates. Príčinou však podľa neho nebude postoj Poľska alebo inej krajiny, ale neschopnosť nájsť kompromis.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:00