StoryEditor

Pád lietadla pri Soči nikto neprežil

04.05.2006, 00:00
Pri ruskom letovisku Soči sa do Čierneho mora zrútilo lietadlo so 113 ľuďmi na palube. Lietadlo smerovalo do Soči z arménskeho hlavného mesta Jerevanu. Pád lietadla Airbus 320 nikto neprežil. Príčinou mohla byť chyba pilota.

Pri ruskom letovisku Soči sa do Čierneho mora zrútilo lietadlo so 113 ľuďmi na palube. Lietadlo smerovalo do Soči z arménskeho hlavného mesta Jerevanu. Pád lietadla Airbus 320 nikto neprežil, príčina nešťastia sa vyšetruje.

Hľadanie príčiny
Najpravdepodobnejšou príčinou pádu lietadla, ktoré bolo krátko pred pristátím na letisku Adler neďaleko Soči, bola podľa oficiálnych vyjadrení búrka. Ruskí vyšetrovatelia nenašli žiadne náznaky, že by haváriu arménskeho lietadla zapríčinil teroristický čin. "V tomto okamihu nemáme nijaké informácie naznačujúce možnosť teroristického útoku proti lietadlu," citovala zástupcu ruského generálneho prokurátora Nikolaja Šepeľa ruská tlačová agentúra Interfax.
Podľa názoru ruského leteckého experta spôsobila pád lietadla chyba pilota alebo letovej kontroly. Pre zlú viditeľnosť pilot na príkaz riadiacej veže prerušil nálet na pristávanie a pokúsil sa urobiť pri opätovnom stúpaní oblúk, citovala agentúra Interfax nemenovaného letového experta z letiska v Soči. Zjavne lietadlo nemalo na tento manéver dostatočnú rýchlosť a šesť kilometrov pred letiskom sa zrútilo do mora.
Letisko v Soči leží priamo pri mori a je obkolesené 1 300 metrov vysokými vrchmi. Pri pristávaní sa viditeľnosť znížila iba na 100 metrov, takže kontrolná veža nariadila pilotovi opäť vyletieť do výšky 600 metrov, čo za daných geografických podmienok bolo možné len pri ostrom obrate. Airbus 320 však v tom čase dosahoval len rýchlosť 250 kilometrov za hodinu, čo bolo na vzlietnutie málo, povedal ruský expert. Rudolf Tejmurazov z ruského Medzivládneho leteckého výboru zároveň vyjadril pochybnosti, či sa nájde čierna skrinka lietadla, pretože niektoré jeho časti dopadli do hĺbky až dva kilometre. Hľadanie sťažuje aj olejová škvrna, ktorá sa objavila na hladine.
Airbus 320 patriaci arménskej leteckej spoločnosti Armavia, letiaci z Jerevanu do Soči, zmizol z obrazoviek radarov v stredu o 2:15 miestneho času (00:15 SELČ) asi 6 km od pobrežia. Na palube bolo 8 členov posádky a 105 cestujúcich, z toho šesť detí. Úlomky lietadla záchranári objavili neďaleko pobrežia, pričom trup sa nachádza v hĺbke asi 450 metrov. Záchranári vytiahli z vody okolo 50 tiel. Nikto nemal oblečenú záchrannú vestu, čo naznačuje, že cestujúci neboli varovaní pred núdzovým pristátím a nemali čas k ich navlečeniu. Do záchrannej akcie na mori s teplotou vody len 12 stupňov Celzia boli nasadené desiatky člnov a potápači. Na nájdenie čiernej skrinky sa chystali nasadiť hĺbkový robot. Medzi 113 ľuďmi na palube bolo 85 Arménov, 26 Rusov, jeden Ukrajinec a jeden Gruzínec.
Havarované lietadlo používala arménska letecká spoločnosť Armavia od februára 2004. Lietadlo vyrobili v roku 1995 a podľa informácií spoločnosti Airbus absolvovalo viac ako 28 200 letových hodín. Pred rokom prešlo lietadlo v Belgicku kompletnou údržbou.
Andrej Agadzhanov, zástupca spoločnosti Armavia, v Jerevane povedal, že posádka komunikovala s pozemnou kontrolou v Soči pri prelete ponad gruzínske hlavné mesto Tbilisi. Kontrolná veža pilotov informovala, že je tam zlé počasie, ale lietadlo stále môže pristáť. Tesne pred pristávaním však pozemná kontrola povedala posádke, aby urobila ešte jeden okruh. Potom lietadlo havarovalo. Agadzhanov dodal, že posádka bola skúsená, lietadlo bolo v dobrom stave a príčinou pádu bolo "určite" počasie.
Prezidenti Ruska a Arménska, Vladimir Putin a Robert Kočarian, vyhlásili vo svojich krajinách na piatok deň smútku. Pozostalým sľúbili kompenzácie vo výške 20-tisíc dolárov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 04:22