StoryEditor

USA chcú raketovú základňu v Poľsku alebo ČR

23.05.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Vláda USA stále zvažuje, kde postaví nové protiraketové základne na európskom kontinente. Podľa pondelkového vydania denníka International Herald Tribune (IHT) do úvahy prichádza Poľsko, ale možno aj ČR. Od pôvodného zámeru postaviť ďalší bod protiraketového dáždnika vo Veľkej Británii pre protesty verejnosti Pentagon radšej odstúpil. Rozhodnutie má vraj padnúť o dva až tri mesiace.
Základňa s desiatimi raketami by mala byť pripravená do konca roku 2010. Rakety by mali zneškodniť prípadný útok z Iránu alebo iných miest. Náklady na stavbu pozemnej základne presiahnu 56 miliónov dolárov. Moskva už proti zámerom USA protestovala.
Česká republika zatiaľ žiadny konkrétny návrh nedostala a podľa hovorcu ministerstva obrany Anreja Čírtka úvahy existujú len na úrovni všeobecnej diskusie v NATO.
V USA niektorí kritici však varovali, že systém, do ktorého sú zapojené základne aj na Aljaške či na tichomorských Marshallových ostrovoch, nie je technicky v poriadku a nie je dostatočne preverená jeho spoľahlivosť. Šéf amerického úradu raketovej obrany Henry Obering však pre denník IHT konštatoval, že všetko bude fungovať, lebo nemožno podceňovať hrozbu raketového útoku zo Severnej Kórey alebo Iránu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:23