StoryEditor

Svetový terorista č. 2 už nežije

09.06.2006, 00:00

Zoznam najhľadanejších teroristov na svete sa skrátil. Americkým a irackým vojakom sa v stredu večer podarilo zlikvidovať, po Usámovi bin Ládinovi "dvojku" medzinárodnej zločineckej siete Al-Kajdá, Abú Músaba al-Zarkáwího. Včera to v Bagdade oznámil iracký premiér Núrí al-Malíkí. Teroristu a jeho sedem komplicov zabili pri cielenom leteckom nálete v meste Bakúba, severne od Bagdadu. Smrť svojho prominenta potvrdila aj Al-Kajdá. Američania premietli novinárom zábery mŕtveho teroristu -- zverejnili tiež videozáznam leteckého náletu a následnej vojenskej akcie v Iraku. Na Al-Zarkáwího hlavu vypísali Spojené štáty rekordnú odmenu 25 miliónov dolárov, rovnakú cenu mal pre nich bývalý iracký diktátor Saddám Husajn.
"Bol to krstný otec sektárskych vrážd a násilia v Iraku. Toto je veľký deň," povedal americký veľvyslanec v Iraku Zalmay Khalilzad na tlačovej konferencii v Bagdade.
Brat britského rukojemníka Kennetha Bigleya, ktorého Zarkáwího skupina v roku 2004 popravila, netajil radosť a vyhlásil: "Nech Zarkáwí zhnije v pekle." Podobne reagovali aj viacerí svetoví politici. Zmiernenie napätia v Iraku však analytici neočakávajú. Naopak, varujú pred odvetou prívržencov Zarkáwího.
Správa o smrti Zarkáwího mala okamžitý vplyv na cenu ropy a na svetových burzách zaznamenali výrazný pokles cien tejto strategickej komodity pod 70 dolárov. Výraznejší pokles sa však nedá očakávať, lebo ceny naďalej ovplyvňuje nepokojná situácia v Nigérii.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 02:05