StoryEditor

Rozruch okolo Putina

12.02.2007, 23:00

Ostré vyhlásenia ruského prezidenta Vladimira Putina na adresu amerického systému protiraketovej obrany sú podľa veľvyslanca Ruska na Slovensku Alexandra Udaľcova úplne adekvátne situácii, ktorá dnes vzniká vo svete. Táto téma by však podľa Udaľcova nemala znamenať žiadnu hrozbu pre vzťahy Ruska a Slovenska. "Nemyslím si, že naše vzťahy by boli nejako ohrozené, keďže ma informovali, že sa tu neplánuje rozmiestnenie prvkov americkej protiraketovej obrany, ani realizácia iných krokov, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť bezpečnosť Ruska," povedal Udaľcov pre HN. Putin cez víkend na bezpečnostnej konferencii v Mníchove vyhlásil, že rozmiestnenie amerického protiraketového systému vyvolá nové zbrojenie. "Tento systém neslúži bezpečnosti, ale len provokuje nové preteky v zbrojení. Prípadné rozmiestnenie striel nemôže zostať bez ruskej odpovede," varoval Putin. Podľa neho systém motivuje menšie krajiny k vývoju jadrových zbraní. Slovenská diplomacia sa k Putinovým slovám odmietla vyjadriť. "Ministerstvo zahraničných vecí nebude komentovať slová ruského prezidenta," uvádza sa v stanovisku, ktoré HN poskytol hovorca MZV SR Ján Škoda.
Reakcie ruskej tlače
Putin vyvolal svojimi vyjadreniami protichodné reakcie v moskovskej tlači. Kým tá prokremeľská ho za tvrdé slová zväčša chváli, opoziční novinári si všímajú, že vo svojom ohnivom prejave vlastne nepovedal nič nové. "Prezident sa v Mníchove prejavil ako tvrdý, otvorený a pragmatický líder, ktorý svetu oznámil nevyhnutný koniec jednopolárneho sveta," pripomínajú noviny Izvestija. Opozičný denník Kommersant má pochybnosti o tom, ako sa tento prejav zapíše do histórie. "Putinovi pri vystúpení miestami chýbala povestná topánka, ktorou svojho času búchal do tribúny OSN generálny tajomník sovietskej komunistickej strany Nikita Chruščov."
Európa špekuluje o studenej vojne
Európska tlač doširoka špekuluje o tom, či Putinove slová možno chápať ako obnovenie studenej vojny. Väčšinou prichádza k záveru, že nie. Francúzsky denník Le Figaro sa nazdáva, že vystúpenie ruského prezidenta bolo "variáciou na starú tému". V každom prípade sa tón medzi Washingtonom a Moskvou vyostruje. Rakúsky denník Der Standard konštatuje, že prejav prinajmenšom priniesol spomienky na časy studenej vojny. Zároveň je však silne prehnaná myšlienka, že nová studená vojna sa už začala.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:50