StoryEditor

SaLon: novinky z oblasti umenia

23.08.2006, 00:00
SaLon: novinky z oblasti umenia

Augusten Burrouughs: Hlava nehlava
(Argo, preklad Petra Kůsová)
Autobiografický román mladého amerického spisovateľa, ktorý sa s humorom vracia do svojho nevydareného detstva. Autor, ktorý sa bez hanby drží myšlienky, že realita predstihne akúkoľvek fikciu, sa svojím hravým štýlom dostal v rebríčku Entertiment Weekly medzi prvých pätnásť najzábavnejších umelcov Ameriky.

Rüdiger Safranski: Koľko globalizácie unesie človek?
(Kalligram, preklad Júlia Lauková)
Katastrofické zmeny podnebia, komunikačné technológie najnovšej generácie a dokonale kontrolovaný štát, svetová polícia a terorizmus... Pri úvahách nad takýmto vývinom sa myslenie, povedané slovami filozofa Safranskeho, "samo ocitá v pasci globalizácie". Kniha slúži ako pomoc pri orientácii v nápore hrozieb a dojmov z väzenia menom globalizácia.

Ian Stewart: Odsud až do nekonečna
(Argo, preklad Helena Nyklová)
Človek so záujmom o matematiku má málokedy možnosť dočítať sa o výskumoch starých menej ako sto rokov. Autor sa zaoberá problémami ako Wilesov dôkaz Veľkej Fermatovej vety, veta o štyroch farbách, teória chaosu, kvantové šifrovanie atď. Stewart s entuziazmom vysvetľuje podstatu najnovších objavov a kniha nie je určená len expertom, ale i laikom, ktorí nie sú hlboko oboznámení s najnovšími matematickými teóriami.

Ken Kesey: Zápisky z lochu
(Argo, preklad Lucie Simerová)
Unikátne väzenské zápisky jednej z najslávnejších postáv americkej kultúry, autora bestselleru Bol som dlho preč, Milošom Formanom sfilmovaného ako Prelet nad kukučím hniezdom. Denník je z obdobia, keď bol Kesey vo väzení za držanie marihuany a je autentickým dokumentom jedného z veľkých rebelov Ameriky a bojovníkov proti usadlému spôsobu jej života zo šesťdesiatych rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 10:14