StoryEditor

Kriminálnici prichádzajú z New Yorku

06.07.2006, 00:00

Celé detstvo mal problémy so zákonom najmä líder kapely Huey Morgan. "Nič vážne, kradnuté autá, drogy, bitka s nožmi," spomínal pre The Independent. Vo väzení bol niekoľkokrát -- musel som doslova prežiť každú jednu noc, urobilo to zo mňa šialenca.
Ďalšiemu väzeniu predišiel odchodom na vojnu, narukoval do Golfského zálivu v roku 1991. Po návrate pracoval v bare, v tom istom prostredí sa zoznámil aj s klávesákom Brianom "Fast" Leiseroma a bubeníkom, ktorý si nechal hovoriť Steve -- O. V roku 1993 tak vznikajú Fun Lovin' Criminals, keď Morgan si vzal pod patronát spev a gitaru. Ich prvý koncert sa uskutočnil v bare Limelight. Už na šiestom vystúpení sa zjavil hľadač talentov z nahrávacej spoločnosti EMI, ktorá im neskôr ponúkla nahrávacie štúdio na dva týždne. Stačilo im napokon päť dní -- zvyšok času strávili pitkami a čakaním. Čakali pomerne dlho, ich debutový album vyšiel až o dva roky neskôr. Pod názvom Come Find Yourself (1996) však zatriasol rebríčkami -- hity ako The Fun Lovin' Criminal, King of New York či Scooby Snacks (zrejme najlepšia svetová pesnička o vykradnutí banky) si ľudia zamilovali. Svoje urobili nezameniteľné gitarové riffy v štýle funky, trúbky, harmoniky a chytľavé basové linky. Len v Európe predali z neho viac ako milión kópií. Ďalšie dva roky museli fanúšikovia čakať na album 100 % Colombian. Hudba sa trochu upokojila, ale stále to bol rock and roll. O pesničke Southside hovoria, že je to ich vlastná "heavymetalová hymna". Na albume je aj legendárna pesnička Love Unlimited ako pocta Barry Whiteovi, ktorý Hueyho naučil "všetko o ženách". Nasledujú albumy Loco a Welcome To Poppy's . V roku 2003 prichádza do kapely nový bubeník Frank the Rhytm Man.
Vytvorili si vlastný štýl, ktorý sa stal inšpiráciou pre kapely ako Kid Rock či Limp Bizkit -- dokážu zaujímavo použiť hudobné nástroje a štýly, ktoré iní považujú za nudné. Ich najnovší album Livin' In The City znie ako mix Eddieho Van Halena a Neila Younga, podľa samotnej kapely dokazuje, že "sme stále súčasť hudobného biznisu a ten biznis je stále cool."

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 08:30