StoryEditor

Predvolebný HNClub s Petrom Pellegrinim

19.03.2024, 12:45
Predvolebný HNClub s Petrom Pellegrinim
16:03

"Ja sa bojím asi len choroby a smrti, v rámci politiky sa už po tých rokoch nebojím ničoho. Ja nepatrím k vyplakávačom," odpovedal Pellegrini na poslednú otázku, či má z niečoho strach.

16:02

Peter Pellegrini na záver hovorí, že jednou z priorít je priniesť do spoločnosti pokoj a snažiť sa upokojiť situáciu. „Ďalšia priorita je obhajovať primárne záujmy občanov Slovenska a hovoriť o vízii Slovenska a začať normálnu diskusiu naprieč všetkými ústavnými činiteľmi," povedal na záver Pellegrini.

15:56

"Postupoval by som veľmi citlivo. To musia byť veľmi ťažké životné príbehy, nemôže ísť o závažnú trestnú činnosť. Ak sa ukáže, že by išlo o neúmyselný trestný čin a súvisel by s malým dieťaťom, tam by sa dalo uvažovať o amnestii, ale veľmi citlivo," povedal Pellegrini na margo témy udeľovania amnestií.

15:53

"V prípade vymožiteľnosti práva pomôže efektivita súdov. A nie sa odvolávať na posudky, aj tie súdy by sa mali pozviechať. Bojím sa, že sme sa dostali do roviny alibizmu. Nikto nechce zobrať zodpovednosť. Vo všeobecnosti sme tento stav pod rúškom transparentnosti dostali až tam, že sa každý bojí o niečom rozhodnúť," hovorí Pellegrini.

15:50

My sme jednou z posledných vyspelých krajín, ktoré ešte majú druhý pilier. Naozaj sa ukazuje, že sa druhé piliere úplne neosvedčili. Takže môže to byť legitímna otázka. Lebo sú tam prostriedky, ktoré by mohli rozprúdiť ekonomiku. Nie to mať na všelijakých fondoch, ktoré sú veľkým rizikom a tie peniaze nepôsobia tak efektívne, ako by mohli," povedal Pellegrini na margo prípadného zrušenia druhého piliera.

15:48

"Prezidentský palác má byť na to, aby sa tam stretli kľúčoví hráči. Palác by mal viesť k otvoreniu budúcnosti krajiny," hovorí Pellegrini.

15:45

"Prezident Slovenskej republiky by mal opäť ísť vysvetliť a povedať, vážení pozor, to sú zlé informáciu. To, že sa zruší ÚŠP neznamená, že sa nebudú riešiť kauzy. Prezident tu má byť na to, aby využil svoje kontakty. Každý, kto sa z toho bude tešiť, nech to ide povedať do slovenských nemocníc, že sa nič nebude robiť. Mňa mrzí, že niektorí politici sa z toho tešia. Neškoďme Slovensku tým, že vyťahujeme naše problémy až do Bruselu a potom sa z toho tešia, že nám Brusel niečo zoberie. Mne to rozum neberie," povedal Pellegrini.

15:43

Pellegrini hovorí, že by sa snažil vytvoriť alianciu z krajín, ktoré majú podobné problémy ako my. "Aj to je úloha prezidenta, aby hľadal spojenca pri riešení problémov," povedal.

15:42

"Najväčší problém našej krajiny sú obrovské regionálne rozdiely v rámci krajín OECD. Ten rozdiel je dramatický, najväčší a je to najväčšia výzva pre vládu, alfa omega, aby sa tie rozdiely znížili," povedal Pellegrini.

15:39

"Ja som sa ako premiér snažil na veľké cesty zobrať biznis delegácie. Vyčítam prezidentskému palácu, že za celé obdobie bolo takýchto ciest sedem a dokopy sto podnikateľov," reagoval Pellegrini na otázku, ako by sa ako prezident staval k podnikateľským subjektom.

15:37

"Každý zvolený politik má mať záujmy krajiny na prvom mieste. Pre Slovensko musíte prehltnúť aj nejakú animozitu alebo osobný konflikt s niekým. Ja nesúhlasím s tým, že prezidentský palác musí byť v stálom konflikte s vládou. K čomu to pomohlo," hovorí Pellegrini.

15:34

"Ja si myslím, že pani prezidentka oddialila vymenovanie Pavla Gašpara len preto, že ho musí vymenovať. Tam prezident nemá veľkú moc, pretože SIS sa spovedá premiérovi. Ak by s ním prezidentka nesúhlasila, hneď zajtra môže napísať list, že ho nevymenuje a uviesť dôvody, že prečo by tak neurobila," povedal Pellegrini.

15:32

"Dnes sa z toho stala štátna televízia, ktorá je financovaná z rozpočtu. Vláda musí kontrolovať, keď niekde pošle sto miliónov eur. Ja nehovorím, že sa má zasahovať do spravodajstva. Štát má právo vedieť, kto to tam riadi. Ale opakujem, nesmie to byť tak, že by niekto zasahoval do spravodajstva a čo sa má a nemá vysielať. To odmietam," hovorí šéf parlamentu Pellegrini.

15:29

Peter Pellegrini hovorí, že zákon o RTVS ešte dostane nejaké zmeny. "My sme ho ešte na koaličnej úrovni nediskutovali. Chcem garantovať jednu vec, že zákon nebude obsahovať tie pasáže, ktoré sa dnes javia, že by boli proti pravidlám," povedal Pellegrini.

15:26

Všetci čakajú, ako dopadnú voľby v USA. Dovtedy budú možno pasívni. V Amerike zmenou prezidenta je šanca, že sa títo lídri nakoniec stretnú, povedal Pellegrini.

15:22

"Raz ten čas príde. Nemyslím si, že je to možné počas konfliktu a po tom, ako sme na zozname nepriateľských krajín pre Rusko. Ale myslím si, že príde tá doba, kedy sa opäť budeme stretávať aj s ruským prezidentom. Teraz to však nie je možné," odpovedal Peter Pellegrini na otázku, či by sa stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

15:20

"Naša zahraničnopolitická orientácia je nemenná. V zásadných rozhodnutiach je Slovensko vždy na strane EÚ. Ak sme sa my rozhodli, že nebudeme z armádnych zásob, keďže už žiadne ani nemáme, posielať na Ukrajinu už nič, tak máme na to právo. Ak by sme sa stali vazalom veľkých krajín, bola by to cesta do pekla," povedal Peter Pellegrini.

15:17

"Viac ako polovica Čechov si myslí, že to bola chyba,“ poukázal Pellegrini na prieskum. Povedal, že samozrejme, že by prvú cestu absolvoval do Česka. "Povedal by som im, že to bola chyba a myslím, že sa to utrasie a aj česká strana uzná, že to bola chyba," povedal Pellegrini.

15:16

Pellegrini nerozumie, prečo Česko neprerušilo vzťahy aj s Amerikou, keď sa minister Anthony Blinken stretol pred rokom so Sergejom Lavrovom.

15:15

"Ešte raz poviem, že je veľkou chybou, čo urobil český premiér Petr Fiala. Pretrhne tak tradíciu od roku 2012. My máme tiež svoj pohľad na to, čo sa deje v Česku, ako občania vnímajú ich vládu a nekomentujeme to," povedal Peter Pellegrini.

15:13

"Mňa až mrazí, akú rétoriku zvolil Macron a ako postupne graduje. Bol som v nemeckom parlamente, kde nemeckí poslanci odsúhlasili, že nedovolia poslať balistické rakety a nemeckých vojakov. Macron myslí na použitie vojakov a zbraní. Keď to ale my nechceme, nech nás do toho neťahá," povedal Pellegrini.

15:08

"Ako prezident by som nikdy nedával za pravdu a chválil českého prezidenta, že chápe, prečo to urobil. Namiesto toho , aby pani prezidentka išla a povedala, že bola to chyba. Narúša to dobré vzťahy a nemôžeme sa prikláňať k iným krajinám. Robia to europoslanci, opozícia aj pani prezidentka. Akoby sa tešili z toho, že nás kritizujú," povedal Pellegrini.

15:07

"Ja hovorím, najprv zastavme paľbu, začnime rokovať. Mňa mrzí, že niekto za takýto postoj chce kritizovať," hovorí Pellegrini na HNClube.

15:05

Peter Pellegrini hovorí, že rešpektuje právo Ukrajiny sa brániť. "To je apel na oboch, či sú vôbec ochotní si sadnúť za jeden stôl. Krajina je zdevastovaná, státisíce mŕtvych, ale mne sa po dvoch rokoch nezdá, že sa dá krajina s jadrovými zbraňami poraziť."

15:03

Veľmi ma mrzí, že sa zužuje diskusia o mieri na Ukrajine, k tomu, že ide o kapituláciu. Ako môžete vyjednávať o mieri, keď najprv nezastavíte krviprelievanie," hovorí Peter Pellegrini na HNClube.

12:46

Vitajte na HNClube Hospodárskych novín s prezidentským kandidátom Petrom Pellegrinim. Diskusia so šéfredaktorkou HN Marcelou Šimkovou sa začína o 15.00 hod.

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
27. apríl 2024 12:56