StoryEditor

Hlasovanie o novele Trestného zákona

08.02.2024, 10:56
Hlasovanie o novele Trestného zákona
19:41

"Som zhrozený. Znižovať premlčaciu dobu pri trestnom čine znásilnenia, s primitívnymi výrokmi o tom, že veď v Amerike si to ženy vymýšľajú, je neuveriteľne hanebné. Poslanec Glück zo Smeru a celá táto koaličná partia Fica, Danka a Pellegriniho dnes prerazila ďalšie dno. Na hulváta pretláčajú príšerné zákony, ktoré dávajú slobodu korupčníkom, zlodejom a násilníkom," vyjadril sa k rozprave o znížení premlčacej lehoty za znásilnenie predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

19:34

Tibor Gašpar vyvrátil tvrdenie opozície, že pri znásilnení dieťaťa premlčacia doba uplynie, kým dovŕši osemnásť rokov. "Nie je to pravda. Premlčacia doba je pri maloletých 15 rokov a začne plynúť až pri dovŕšení dospelosti," povedal.

19:32

Poslanec koalície Tibor Gašpar bráni postup koalície pri znížení premlčacej lehoty pri znásilnení. "V prvom rade, nemeníme trestné sadzby," povedal Gašpar. Premlčacia lehota sa skráti na desať z dvadsať rokov. "Z praxe policajného prezidenta viem, že väčšina žien prišla v ten deň alebo na tretí, štvrtý deň," dodal. Argumentoval tým, že aj v okolitých krajinách, napríklad v Česku, je premlčacia lehota desať rokov.

19:27

Koaliční poslanci prišli do rokovacej sály. "Neznamená to nič dobré," znie z opozície.

19:21

V rozprave vystupujú najmä poslanci opozície. "Ak sa zákon schváli, bude to čierny deň pre Slovensko," povedal Milan Šipoš z hnutia Slovensko, čím odkazoval na slová Juraja Krúpu z SaS. "Nech sa idú pozrieť do očí znásilneným ženám," dodal, čím odkazoval na zníženie premlčacej lehoty pri znásilnení, ktoré novela obsahuje.

19:02

Poslanec SaS Juraj Krúpa kritizoval, že novela znižuje sadzby za vniknutie do domu, či korupciu.

18:30

V parlamente pokračuje rozprava v treťom čítaní. Poslanci opozície kritizujú skrátenie premlčanej lehoty pri znásilnení z 20 na desať rokov.

18:00

V pléne vypukol konflikt medzi poslancami opozície, najmä z hnutia Slovensko, poslancami z koalície. Dôvodom bolo, že sa v sále nenachádza predkladateľ. "Nie je to vyžadované, Národná rada tak funguje dvadsať rokov," povedal Peter Pellegrini.

17:58

Peter Pellegrini upozornil Janu Bittó Cigánikovú, aby sa obula. "Nepatrí sa behať po Národnej rade bosá," povedal.

17:55

Podpredseda parlamentu zo Smeru-SD Ľuboš Blaha upozornil Janu Bittó Cigánikovú, aby udržiavala kľud v rokovacej sále. "Správajte sa ako dospelá žena," povedal. Poslanec Igor Matovič zakričal z pléna na Blahu, že "je úchyl". Ten ho vyzval, aby sa vrátil na svoje miesto. "Toto je parlament, nie ústav pre duševne chorých," povedal.

17:45

Plénum Národnej rady schválilo návrh predsedu parlamentu Petra Pellegriniho, aby dnes rokovali až do prerokovania bodu vrátane hlasovania.

17:45

Poslanci schválili spornú novelu Trestného zákona v druhom čítaní. Peter Pellegrini otvoril rozpravu k tretiemu čítaniu.

17:41

Parlament schválil niektoré body z pozmeňujúceho návrhu poslanca Smeru-SD Tibora Gašpara. 

17:30

Predseda parlamentu upozornil poslanca Jozefa Pročka, aby udržiaval "kľud v sále". 

17:18

Poslanci pokračujú v hlasovaní o pozmeňovacích návrhoch. Zatiaľ sa čítajú najmä návrhy z opozície.

16:55

Hlasovanie o novele Trestného zákona pokračuje.

16:41

Skončilo niekoľkohodinové hlasovanie o pozmeňovacích návrhoch poslanca Ľubomíra Galka. Peter Pellegrini vyhlásil 10-minútovú hygienickú prestávku.

16:10

Hlasovanie pokračuje. Poslanci stále rozhodujú o návrhoch Ľubomíra Galka.

15:31

Poslanci sa po Hodine otázok opäť vrátili k hlasovaniu o pozmeňujúcich návrhoch. Stále sa venujú tým od poslanca hnutia Slovensko Ľubomíra Galka.

13:52

Hlasovanie je prerušené, nasleduje hodina otázok. Pokračovať sa bude o 15-tej hodine.

13:25

Poslanci pokračujú v hlasovaní, viacero z nich z radov opozície však nie je prítomných v sále pri hlasovaní.

13:00

Hlasovanie je prerušené, poslanci majú prestávku. Podľa Pellegriniho budú len o pozmeňujúcich návrhoch Ľubomíra Galka dnes hlasovať ešte 180-krát.

12:21

Peter Pellegrini oznámil, že poslancov dnes čaká ešte približne tristo hlasovaní.

12:04

Stále sa hlasuje o pozmeňujúcich návrhoch z dielne opozície, aktuálne o návrhoch poslanca hnutia Slovensko Ľubomíra Galka. Zatiaľ však poslanci neschválili ani jeden z nich.

11:35

Hlasovania o pozmeňovacích návrhoch novely Trestného zákona pokračujú, všetky prerokované opozičné návrhy však koalícia zmieta zo stola.

11:19

Pozmeňovací návrh poslanca Gábora Grendela nebol prerokovaný. Dôvodom je to, že na ňom chýbal podpis samotného predkladateľa.

11:13

Začína sa hlasovať o pozmeňujúcich návrhoch opozície. Prvý návrh poslanca Ondreja Dostála o tom, aby sa ďalej o novele Trestného zákona nerokovalo, poslanci neschválili.

11:01

Koalícia má v pléne 78 poslancov zo 145 prítomných, opozičné procedurálne návrhy zatiaľ neprechádzajú.

10:56

Poslanci hlasujú o kontroverznej novele Trestného zákona, ktorá okrem iného ruší Úrad špeciálnej prokuratúry, zmierňuje tresty za ekonomické trestný činy alebo skracuje dobu premlčania. Začali procedurálnymi návrhmi.

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
23. apríl 2024 10:55