StoryEditor

Diskusia o rušení špeciálnej prokuratúry

30.01.2024, 10:17
Diskusia o rušení špeciálnej prokuratúry
21:01

Na záver sa účastníkom a publiku prihovoril Janiga: „Ďakujem vám všetkým za slušnú diskusiu. Ukázali ste, že sa to dá, aj keď máte na veci iný názor. Zaslúžite si jeden veľký potlesk.“ Ten sa napokon ušiel aj študentovi. Diskusia odborníkov ku zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry skončila.

20:54

„Ja keď som ako minister menil trestné kódexy, tak som chodil dva roky za poslancami. Aj za vtedajšou opozíciou. A aj oni zahlasovali za nové tresty. Od vtedy ich 18 rokov neriešili. Teraz, keď sa tresty týkajú aj ich, tak to idú rýchlo meniť,“ povedal Lipšic.

20:36

Kosová hovorí, že v aktuálnom zákone je dokonca vidieť rukopis ešte bývalého ministra spravodlivosti Viliama Karasa. Pri predstavení zákona stáli na tlačovej besede obvinení Tibor Gašpar a David Lindtner, obhajca Mariana Kočnera a Norberta Bödöra Marek Para, ako aj minister obrany Robert Kaliňák, ktorý bol zbavený obvinenia na základe paragrafu 363.

20:35

Všetci diskutujúci idú napokon ešte odpovedať na divácke otázky. „Bez obvinených ktorí sedia v parlamente, by sa pri novele trestného zákona neschválilo zrýchlené legislatívne konanie,“ povedal Lipšic s tým, že podľa neho nepísal zákon nikto z ministerstva spravodlivosti. Erdős je proti tomu: „Vychádzam z toho, že ministerstvo spravodlivosti je predkladateľom zákona.“

20:27

„My nerobíme z okresných a krajských prokurátorov zlých. Práve naopak, robia kvalitnú prácu,“ povedal Harkabus s tým, že aj on vyšiel z Krajskej prokuratúry v Žiline. Na záver hovorí, že dnešnú diskusiu považuje za výbornú.

20:25

Kosová na záver diskusie poďakovala okresným a krajským prokurátorom, ktorí podľa nej odvádzajú dobrú prácu: „Sú veľmi kvalitní.“ Sudkyňa pripustila, že niečo v novele trestného zákona vadí aj jej, no mnoho vecí nie. „Som rada, že študenti videli, že sa dá diskutovať aj kultivovane,“ dodala Kosová.

20:19

Šamko hovorí, že nemáme z krajských prokurátorov robiť hlúpych: „Naučia sa to.“ Lipšic povedal, že doteraz nikomu Úrad špeciálnej prokuratúry nevadil: „Prečo to niekomu posledné tri roky vadí? To bola len rečnícka otázka.“ Lipšic zároveň tvrdí, že ak je na Slovensku nejaká inštitúcia nekontrolovateľná, tak je to Generálna prokuratúra. Špeciálny prokurátor na záver skritizoval nižšie trestné sadzby, kratšie premlčacie doby a veľa iného z trestného zákona, ktorý chce schváliť koalícia.

20:12

„Pochybujem, že špecializácia na krajoch je taká, ako na Úrade špeciálnej prokuratúry. Viem to, niečo som si oddrel aj na kraji,“ povedal Harkabus. Ako príklady uviedol extrémizmus, terorizmus, korupciu a ekonomické trestné činy. Podľa Harkabusa sú jeho kolegovia zo špeciálnej prokuratúry rozhodnutí, že po konci ich úradu, prejdu na Generálnu prokuratúru. Je to vraj až 90 percent ľudí. Problémom podľa neho je, že potom budú musieť naučiť krajských prokurátorov špeciálnej agende. „Ak nám generálny prokurátor nechá prípady ako avizoval, tak ja prejdem na krajskú prokuratúru,“ dodal dozorujúci prokurátor v kauze Kuciak.

20:05

Diskusia sa dostala k zrýchlenému legislatívnemu konaniu, ktoré v novele trestného zákona presadila koalícia. Kosová priznala, že nie je jeho zástancom. Zároveň ale tvrdí, že ani klasické legislatívne konanie nie je zárukou kvality: „Ako príklad uvediem súdnu mapu.“ Následne vymenovala, čo všetko nebolo v poriadku, ani po schválení zákona v riadnom legislatívnom procese.

20:00

„Nie je pravdou, že sú naše rozhodnutia nepreskúmatelné,“ reaguje Lipšic. Podľa neho jeho úrad kontroluje Generálna prokuratúra a súdy. Bývalý politik sa rozhovoril aj o tom, že sa prípady oveľa rýchlejšie vyriešia na Úrade špeciálnej prokuratúry a Špecializovanom trestnom súde, ako by tomu bolo na okresných a krajských prokuratúrach a súdoch. Uviedol hneď niekoľko príkladov, ktoré sa na okresoch a krajoch riešia od roku 2008, 2013 a podobne.

19:53

„Anomália je aj to, že parlament volí tak generálneho, ako aj špeciálneho prokurátora,“ tvrdí Šamko. Podľa neho sa to nedá vyriešiť zmenou zákona tak, že špeciálneho si bude vyberať generálny. Sudca si myslí, že jediné riešenie je, aby sa prípady vrátili na krajské prokuratúry.

19:48

Harkabus ako jeden z dôvodov na zachovanie Úradu špeciálnej prokuratúry povedal, že okresní aj krajskí prokurátori majú vo svojom okolí miestne väzby, a aj keď to neplánujú, stretávajú záujmové osoby. Keď on sám ešte nebol na špeciálnej prokuratúre, tak videl záujmové osoby napríklad na futbale: „Preto tu je možnosť zaujatosti. Na Úrade špeciálnej prokuratúry sa s niečím takým nestretnem.“

19:45

Podľa Kosovej nie je dôvodom na zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry to, že občas pochybia. To sa podľa nej stáva každému. Ako dôvod na zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry však uviedla, že sú súčasťou Generálnej prokuratúry: „Tak neviem, aké tam môžu byť opravné prostriedky.“ Tým vlastne povedala podobný argument ako Šamko.

19:29

Lipšic hovorí, že to treba dať do súvislosti. Podľa neho keď rozhodne krajský prokurátor, tak jeho pochybenie môže napraviť generálny. V prípade Úradu špeciálnej prokuratúry môže obvinený podľa Lipšica použiť aj paragraf 363.

19:27

Šamko hovorí, že Úrad špeciálnej prokuratúry vznikol ako desiata špecializovaná prokuratúra. Už vtedy tu podľa neho boli krajské prokuratúry a aj vojenská. „Okresná prokuratúra má nadriadenú krajskú. Úrad špecializovanej prokuratúry nemá nadriadeného nikoho,“ povedal ďalší svoj argument proti špeciálnej prokuratúre Šamko.

19:21

Druhú hodinu budú diskutovať sudcovia Krajského súdu v Bratislave a členovia Súdnej rady Peter Šamko a Marcela Kosová. Okrem nich sa zapojí aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic a prokurátor dozorujúci kauzu Kuciak Matúš Harkabus.

19:18

V publiku sedí okrem iných aj poslankyňa PS a členka parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Irena Bihariová.

19:01

Dnes je podľa Hrubalu doba, že aj v právnických profesiách je množstvo ľudí, ktorí podávajú svoj názor slušným a konštruktívnym spôsobom: „Som optimista. Som proti zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry. Nemyslím si, že veci rieši zločineckým spôsobom.“ K publiku sa na záver prihovoril a Erdős: „Našim zmyslom je nepestovať nenávisť. Získajme si cit pre právo, to nie je matematika. Som rád, že sme tu diskutovali, aj keď môžeme mať iné názory.“

18:51

Moderátor sa diskutujúcich spýtal, prečo chcú politici takúto zásadnú zmenu v trestnom zákone presadiť tak rýchlo. Hrubala to z pozície sudcu nechcel hodnotiť. Pridal sa k nemu aj Erdős: „K účelu zmien sa nebudem vyjadrovať.“

18:48

Hrubala povedal, že dnešná novela ide oveľa ďalej ako tá, o ktorej diskutovali s bývalým ministrom spravodlivosti. Šéf Špecializovaného trestného súdu pripúšťa, že nie je zástancom drakonických trestov, no o zmene vraj treba diskutovať mesiace: „Ústavný súd to môže stopnúť.“

18:45

Podľa Strémyho má zákonodarná moc právo zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry. Erdős si taktiež myslí, že keď príde k úprave zákona o prokuratúre, tak to Ústavný súd nezmení. Advokát sa však vrátil ku skrátenému legislatívnemu konaniu: „Hovorím svoj názor. Ale aj Slovenská advokátska komora je proti tomu, aby sa takéto zákony prijali v zrýchlenom legislatívnom konaní.“

18:27

Hrubala sa dostal aj k tomu, že keď niekomu vadí Úrad špeciálnej prokuratúry ako taký, tak majú možnosť zmeniť zákon v parlamente: „Nech o pochybení prokurátora Matúša Harkabusa nie je oprávnený rozhodovať jeho nadriadený, čiže Daniel Lipšic. Nech zákonodarcovia rozhodnú, že o tom bude rozhodovať generálny prokurátor Maroš Žilinka. Ale Matúš Harkabus ostane vždy Matúšom Harkabusom.“

18:22

Strémy sa dostal až ku Generálnej prokuratúre. Podľa neho má generálny prokurátor na Slovensku veľkú silu. Porovnateľnú ju má vraj iba v šiestich krajinách Európskej únie. Hrubala prešiel priamo k téme dnešnej diskusie: „Nikto nám nevyčíta, že máme Úrad špeciálnej prokuratúry. Naopak, Európska komisia chváli, že máme takúto inštitúciu.“

18:13

„Som proti zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry. Je tu veľa problémov, ktoré nám to spôsobí,“ povedal Hrubala. Erdős hovorí, že si treba najskôr povedať, čo je Úrad špeciálnej prokuratúry: „Je to súčasťou Generálnej prokuratúry. Nikto nepovedal, že si potom prokurátori z Úradu špeciálnej prokuratúry nebudú môcť vykonávať svoju činnosť.“ Strémy. si myslí, že o situácii treba odborne diskutovať a nie ju rýchlo schvaľovať v parlamente.

18:12

Diskusia je napokon rozdelená do dvoch hodinových blokov. V tom prvom budú Hrubala, Erdős a Strémy.

18:04

Ešte pred samotnou debatou sa pred plné publikum postavili študenti, ktorí diskusiu pripravovali. Jeden z nich sa vrátil k situácii, kedy premiér Robert Fico urazil študenta Mareka Janigu. „Všetky akademické senáty si Mareka zastali. Iba Akademický senát Právnickej fakulty Univerzity Komenského nie,“ skonštatoval. Sám Janiga poukázal na to, že sa nediskutuje v parlamente, ale na škole, nie na Právnickej fakulte, ale filozofickej a debatu nezvolali pedagógovia, ale študenti: „Ďakujem za podporu. Prajem vám slušnú a vecnú diskusiu.“

10:18

HN prinášajú online prenos z diskusie na pôde Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave o tom, či má byť špeciálna prokuratúra zrušená. Začína sa o 17:30.

Diskutujúci:
• Peter Šamko
• Marcela Kosová
• Ján Hrubala
• Peter Erdős
• Daniel Lipšic
• Matúš Harkabus
• Tomáš Strémy

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
26. apríl 2024 09:35