StoryEditor

Henry dal gól. Stačilo

23.08.2007, 00:00
Ani miliónoví futbalisti a hráči najlepších ligových súťaží sveta nedokázali v prípravnom stretnutí vypredať trnavský futbalový štadión. Triumf francúzskeho národného tímu 1:0 nad Slovenskom sledovalo v 18--tisícovom hľadisku iba 13--tisíc fanúšikov. O rozhodujúci gól majstrov sveta spred deviatich rokov a vicemajstrov sveta z minuloročného šampionátu sa postarala nová posila španieslekho veľkoklubu FC Barcelona Thierry Henry.

Ani miliónoví futbalisti a hráči najlepších ligových súťaží sveta nedokázali v prípravnom stretnutí vypredať trnavský futbalový štadión. Triumf francúzskeho národného tímu 1:0 nad Slovenskom sledovalo v 18--tisícovom hľadisku iba 13--tisíc fanúšikov. O rozhodujúci gól majstrov sveta spred deviatich rokov a vicemajstrov sveta z minuloročného šampionátu sa postarala nová posila španieslekho veľkoklubu FC Barcelona Thierry Henry. "Narazili sme na veľmi silný tím. Prehrali sme gólom, aký vie dať asi iba Thierry Henry," povedal po stretnutí pre STV slovenský tréner Ján Kocian.

Naši chceli hrať útočne
Kouč nášho národného tímu sa rozhodol poslať na trávnik ofenzívnu zostavu. Začali sme s dvoma útočníkmi, ktorými bolo duo z nemeckého Norimbergu, Marek Mintál a kapitán nášho výberu Róbert Vittek. Kouč hostí, Raymond Domenech sa v útoku spoliehal na elitných kanonierov, Nicolasa Anelku a najmä majstra sveta z roku 1998, Thierryho Henryho. V našom tíme sa dokonca neobjavil žiadny defenzívny stredopoliar, hru mali tvoriť dvaja mladí záložníci -- letná posila talianskeho Neapola Marek Hamšík a špílmacher nórskeho Rosenborgu Trondheim Marek Sapara. V strede poľa sa v súbojoch stretávali s hviezdnou dvojicou, kapitánom Francúzska Patrickom Vieirom a futbalistom Chelsea Londýn, Claudom Makelelem. Tréner Kocian nechcel proti Francúzom brániť, ale dobre sa pripraviť na blížiace sa domáce kvalifikačné zápasy o postup na majstrovstvá Európy 2008 proti Írsku (8.9.) a Walesu (12.9.).

Henry "udrel" v závere polčasu
Od úvodu stretnutia bola viditeľná futbalová kvalita na strane nášho súpera. Francúzi hrali dynamickejšie a s väčším prehľadom ako Slováci. Paradoxne prvú príležitosť v zápase si vypracoval náš národný tím. Po rýchlom protiútoku dokázal Stanislav Šesták nájsť na hranici pokutového územia obrancu portugalského Porta, Mareka Čecha. Jeho strela však len tesne minula francúzsku bránu. V polovici prvého polčasu prekvapil Anelka našich obrancov perfektným spracovaním lopty, prihral voľnému Henrymu, ten však vystrelil vedľa brány Štefana Seneckého. Pre toho to bolo premiérové strenutie v najcennejšom drese. Najväčšiu šancu prvej časti hry mal francúzsky útočník Henry, ktorý postupoval sám na gólmana Seneckého, obišiel ho, ale nedokázal trafiť našu prázdnu bránu. Hostia v závere polčasu dokazovali svoju kvalitu a otvorili skóre zápasu kontroverzným gólom Henryho. Ten prekvapil nášho gólmana strelou z priameho kopu v čase, keď si Senecký iba staval múr. "Mohol zostať pred zahraním niekto pred loptou. Bol to zbytočný gól," povedal pre STV brankár Senecký.

Zmeny vyrovnanie nepriniesli
V druhom polčase poslal tréner Kocian do zápasu hráča Slovana Bratislava Samuela Slováka a strelca gólu z utorňajšieho stretnutia B--tímov, Filipa Hološka. Ten priniesol do nášho mužstva oživenie. Krátko po príchode ohrozil francúzskeho brankára Mickaela Landreaua, ktorý jeho strelu len s veľkou námahou vyrazil. Ďalšie striedania nášho kouča nezmenili na našej hre takmer nič. Francúzski futbalisti kontrolovali svoje vedenie a len vďaka dobrým zákrokom nášho brankára Seneckého sme neprehrávali vyšším rozdielom. V závere stretnutia sa našim hráčom nepodarilo vyrovnať. S druhým mužstvom minuloročného svetového šampionátu v Nemecku nakoniec prehrali 0:1.

PRÍPRAVNÉ STRETNUTIE
Slovensko -- Francúzsko 0:1 (0:1)
Góly: 39´ Henry 0:1,
Diváci: 13 164

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 05:14